A mosoly délutánja a szüret jegyében

Nagyszerű volt az idei szüret. A szőlőtermelők és a borászok azt vallják, az évezred termése az idei, legendás borok születnek majd belőle.

Településeinken több felvonulás és mulatság zajlott az édes must jegyében. A legmeghatóbb azonban az abonyi Gyöngyszemek óvoda aprajának szüreti ünnepsége volt, ahol szintén folyt a dal, a nóta, a kacagás, meg persze az édes must.

Az óvodás csoportok színvonalas programokkal szórakoztatták a jelenlévőket. A nap fénypontja a táncház volt, melyen boldogan vettek részt a vendégek, kisgyermekek egyaránt.

*

Lovas napok Abonyban

A hagyományoknak megfelelően idén is nagy sikerrel rendezték meg Abonyban a Lovas napokat. A vásártérrel összesen 42 fogat és 62 díjugrató érkezett.

A két versenynap több ezres nézősereget vonzott, a színvonalas programok pedig a szervezők munkáját dícsérik. Jandácsik István az Abonyi Lovas Klub elnöke és versenyigazgató, az önkormányzat, több környékbeli cég és vállalkozók is támogatták az esemény megszervezését.

www.leaderegyesulet.hu

*

Főtér és utak átadása

Újabb négy mellékút felújítása indult meg Pest megye délkeleti részén, a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) égisze alatt, összesen 24 kilóméteren. A beavatkozások összköltsége 1,47 milliárd forint, amit az Európai Regionális Fejlesztési Alap fedez.

*

Dél-Pest megyei termál álmok

Az ország szerte megmutatkozó recesszióból keresik a kiutat a Dél-Pest megye csücskében szunnyadozó települések, Nagykőrös, Kocsér és Törtel.

Kocsér határban 1957 óta van termálkút, mely 1976-ban beszakadt és eltömődött. A község évek óta hirdeti az újra feltárható kutat, melynek számított vízhozama 500-600 liter/perc és 55 C-fok körüli meleg vizet szolgáltatna.

Nagykőrös szintén rendelkezik hasonló paraméterekkel bíró, szintén újra fúrható kúttal. A város egy igen nagy volumenű beruházásban is gondolkodik, a kórház mellett, egy a rehabilitációt is szolgáló fürdőkomplexumot képzeltek el. A kocsériak önerő hiányában csak hirdetik a lehetőséget, Törtel ugyanilyen gondokkal küzd. A cikk a Heti Hírek c. újság hasábjain olvasható (2009. 10. 15.)

*

5 utcát aszfaltoztak le

Az elmúlt hetekben öt belterületi utcát aszfaltoztak le. A 160 milliós beruházáshoz szintén nyertek uniós támogatást, mégpedig 128 millió forintot.

A Táncsics Mihály, a Blaskovich, a Magyar Benigna, a Csiky Gergely és a Vasvári Pál utca kapott szilárd burkolatot. Az ott élők éveken, évtizedeken keresztül szenvedtek a járhatatlan úttól, különösen télen, illetve csapadékosabb időszakokban. Ezért vállalta az önkormányzat a 32 millió forintos önerőt, hogy a 128 milliós állami támogatást kiegészítve újabb abonyi lakosok életkörülményein javíthassanak. forrás: Cegléd Városi Televízió

*

Konferencia Cegléden a takarékosság jegyében

Konferenciát tartottak Cegléden október 28-án a takarékosság jegyében, amelynek központi eleme a magyarok takarékoskodási jellemzője volt.

A takarékosság jegyében telik minden év októberének utolsó munkanapja a világon. Így emlékeznek meg a takarékszövetkezetek 1924-es első találkozójára.

Jelen világgazdasági helyzetben különösen aktuális a kérdés, hiszen a takarékosság áll most mindenhol a középpontban.
Cegléden is külön konferenciát tartottak, amelynek központi eleme a magyarok takarékoskodási jellemzője lvolt.

A rendezvényen felszólalt Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, Czerván György országgyűlési képviselő. Pest megyét Szabó István alelnök képviseli, aki az önkormányzat gazdasági helyzetéről és takarékossági politikájáról is beszélt.

*

Ceglédi Kistérségi Találkozó

Dr. Ferenczi Norbert köszöntette a megjelenteket. Zsidai Péter, Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Munkaszervezetének munkatársa bemutatta a Ceglédi Kistérséget.

Szó esett a Leader programról, annak előnyeiről. Kiemelte még, hogy a kistérség polgármestereinek együttműködése nagyon hatékony.

Kósa István a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője bemutatta a szervezet működését. Az iroda feladata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. és IV. tengelyéről való tájékoztatás, ezekre a forrásokra történő pályázás segítése. Dávid Krisztina a Kocséri Településfejlesztési és Turisztikai Egyesület elnöke bemutatta a szervezetet és elmondta: rengeteg pályázatot írtak, illetve segítettek más szervezeteknek a pályázatírásban.

További résztvevők:
Oprics Judit, a NIOK Alapítvány munkatársa Utasi Valéria a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) Területfejlesztési Főosztályának munkatársa.

Forrás: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület

Cikk megosztása