Gondolatébresztő tanácskozás a kistelepülések munkahelyteremtéséről Liszóban

„Élhető vidék” címmel tartott 2009. október 8-án konferenciát az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, melynek keretében a vidéki térségek, kistelepülések munkahely-teremtési programjairól esett szó.

A közel 50 fős rendezvénynek Liszóban a Faluház adott otthont.

Szabó Csaba, az egyesület elnöke a meghívóban hirdetett 7 előadó helyett kettővel kevesebbet köszöntött, ők ugyanis fontos anyai teendők miatt nem tudtak eljönni. Ennek is tudható be a férfi előadók dominanciája.
Elnökünk elmondta, hogy az egyesület célja, hogy a kistelepülések ne csak lakóhelyet, hanem munkahelyet is biztosítsanak az ott élők számára. Az, hogy munkahelyet is tud nyújtani egy-egy település az „élhetőség” feltétele.

A meghívott előadók a foglalkoztatás és munkahelyteremtés kérdéseit járták körbe szakemberként, polgármesterként, civil szervezetek, nonprofit kft-k képviselőiként.

Pölöskei János, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltségének igazgatója beszélt a régió foglalkoztatási helyzetéről, különös tekintettel a kistelepülésekre jellemző álláskeresési adatokról. Egyszerre lehet örülni, hisz van olyan kistelepülés, ahol nincs munkanélküli, és lehet aggódni is, mert van olyan falu, ahol meghaladja a 20 %-t ez a mutató.

Folytatásban Kovács István beszélt a zsúpkészítésről és foglalkoztatásról az Oszkói Hegypásztor Körnél, melynek ő elnöke, valamint a Pannon Helyi Termék Klaszter törekvéseiről. Kovács Károly, Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft ügyvezetőjének előadása a fiatal diplomások helyben tartásáról szólt hátrányos helyzetű térségben. Mindenképp fontos, hogy ne csak a fizikai infrastruktúrát teremtsük meg egy-egy településen, térségben, hanem ehhez társítsuk a helyi szellemi potenciált is.

A képzett fiatalok helyben tartása minden kistelepülés számára nagy kihívás.
Tóth Istvánné, Teskánd község polgármestereként beszélt településének intézményi fejlesztéseiről, szociális szakemberek képzéséről, közmunka programokban való részvételről. Bogdán Iván, a Hálózat az Integrációért Alapítvány programvezetője a kistelepüléseken élő halmozottan hátrányos emberek foglalkoztatását taglalta.

Egybehangzó vélemény, hogy minden szférában sok még a teendő, hogy a kistelepülések leküzdjék foglalkoztatási hátrányukat és élhető vidékké váljanak.

*

Megkezdődött a 3. tengelyes intézkedések kedvezményezettjeinek kiértesítése Dél-Zalában

Lázas munka folyik az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesületnél. A minisztériumtól visszakapott előzetes rangsorok alapján az egyesület Döntéshozó Testülete 2009. augusztus 25-én és szeptember 2-án is összeült, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján meghúzza a ponthatárokat a „Vidéki örökség”, a „Mikrovállalkozások” és a „Turisztikai” jogcímben eddig leértékelt kérelmek esetében.

A döntéshozó testület eddig 150 millió Ft kiosztásáról határozott. A kedvezményezetteket az FVM, mint Irányító Hatóság értesíti ki majd – támogatási határozat formájában -, illetve a minisztérium honlapján az IH közleményei között lesznek olvashatók a ponthatárok.
Mindenkinek eredményes munkát, sikeres projektmegvalósítást kívánunk!

*

KERESSÜK ZALA MEGYE 7 CSODÁJÁT!

Zala hét természeti és hét ember alkotta csodáját keresik október 1-től, a Zalai Hírlap, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület és a Kanizsa TV közös akciója keretében.

Lengyák István, az NCKE projektmenedzsere elmondta, a szervezők a lakosság segítségével szeretnék megtalálni azt a hét természeti és hét ember alkotta értéket, mely érdemes a Zala Megye Csodája címre.

Az akció levezetését vállaló Zalai Hírlap főszerkesztője, Virrasztó Zsolt jelezte: a megyei lap mind gyakrabban kezdeményez összefogást közösségi célok megvalósítása érdekében, és áll tevőlegesen is jó ügyek mögé. Ezért is fogadta örömmel a 7-7 zalai csoda kiválasztására irányuló példamutató kezdeményezés ötletadóinak megkeresését.

A javaslatokat november 21-ig lehetett beküldeni, ezt követően kezdődik a 2010. január 15-ig tartó szavazás, melynek eredményhirdetésére a megye napján kerül sor. Az akció kezdeményezői szeretnék, ha a települési önkormányzatok saját szűkebb környezetükben is hirdetnének hasonló akciót, hiszen így válna igazán teljessé Zala kincseinek leltára.

*

Borsfai szüreti felvonulás és veterán traktor-találkozó

A szüreti és veterán traktoros felvonulást kulturális műsor színesítette, az élén lkanizsai lovas huszárok vonultak, a Bánokszentgyörgyöt is érintő állomásoskon pedig a Vox Angelica Kamarakórus és a bázakerettyei néptánccsoport bemutatója színesítette az eseményt.

*

Zöld Kréta

A Zöld Kréta roadshow az Öko-Pannon mozgó rendezvénykamionjával közösen járja az országot, amely a hulladékok hasznosítását mutatja be játékos formában.

A helyes hulladékkezelési normák ugyanis hosszú távon csak akkor épülnek be mindennapjainkba, ha azok tudatos nevelés, magatartásformálás, és nem kényszer vagy rövid távú ösztönzők hatására mélyülnek el.

*

Állatok Világnapja: nyíltnap a menhelyen és keverékkkutya- szépségverseny

Az "Élettér" Állat és Természetvédelmi Egyesület által működtetett állatmenhelyen immár sokadik évi hagyományként került megrendezésre az állatok világnapi nyíltnap, s az azzal egybekötött keverék kutya szépségverseny.

Az egyesületet életben tartó állatvédők a nyílt nappal a fefelősebb állattartásra való nevelésre tanítást, a környezettudatos ifjúságnevelést tűzték ci célul, s nem utolsó sorban reménykednek abban, hogy szerető gazdikra lelnek a menhelyen élő cicák és kutyák.

*

Gyalogló Világnap- Nyugdíjasok túracipőben

A Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete (ZMNYÉSZ) idén már harmadik alkalommal csatlakozott a gyalogló világnapi programhoz, a Csótóhoz kirándulva.

A közösség összekovácsolását és az egészséges életmód preferálását célzó rendezvényt egy korábban kötött együttműködési szerződés értelmében a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület idősügyi munkacsoportja, valamint a város Idősügyi Tanácsa is támogatta, s a hangulatos programra érkezett szenior szervezetek tagjai a borongós időjárás dacára is remek napot töltöttek az önkormányzati vendégháznál.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása