Nyitóprogramként egy 50 falubuszból álló konvoj vonult végig Budapest belvárosán. A szakmai programot Törőcsik Mari színművész, Szabó Anna erdélyi mesemondó és Sebestyén Márta népdalénekes előadásai színesítették.

(az összes kép megtalálható itt, a galériában!)

Az 1989-ben 24 településsel útjára induló falugondnoki hálózat mára mintegy 1200 szolgálatot képviselő országos érdekvédelmi szervezetté nőtte ki magát. 2005-ben a falu- és tanyagondnoki szolgálatot az Európai Unió szociális és vidékfejlesztési szakemberei a „magyarországi szociálpolitika legjobb gyakorlatának” választották. Az ingyenesen elérhető szolgálat ma a lakosság egy huszadát, több mint 500 ezer embert lát el.

A nagyszabású megemlékezés nyitóprogramjaként egy 50-60 falubuszból álló konvoj vonult végig Budapest belvárosán. A látványos, kisebb közlekedési fennakadásokat okozó figyelemfelkeltő akció célja az volt, hogy ha csak rövid időre is, de a fejlődő, és még jócskán fejleszthető, alacsony lélekszámú vidéki települések felé irányítsák a fővárosiak figyelmét.

„Megrendítő volt látni a buszokat, azt, hogy ekkora visszhangja van, amikor a magyar vidéken nagyszabású fejlesztés történik. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének keretében, kistérségi közlekedési szolgáltatások jogcímen 1157 támogatási kérelem érkezett, ebből 1086 kedvezményezett kapott lehetőséget eszközbeszerzésre. Közülük 651 részese a falugondnoki hálózatnak. A Magyar Tanya- és Falugondnok Szövetség támogatásának mértéke az ÚMVP III. tengelyének keretében megközelítette a 10 milliárd forintot.”- mondta dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára a tanyabuszok felvonulása kapcsán.

A látványos megmozdulás után Törőcsik Mari színművész köszöntötte a vendégeket, majd a szigorúan szakmai programot erdélyi népmesekincsekkel és Sebestyén Márta előadásában népdalokkal színesítették. A konferencián előadást tartott Korózs Lajos a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, dr. Forgács Barnabás az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára, dr. Kolber István miniszterelnöki megbízott, Csörsz Klára a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség titkára, dr. Talyigás Katalin szociológus, Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára, és Balázs Sándor, a Romániai Falugondnokok Szövetségének elnöke. A rendezvény végén díjakkal ismerték el a hálózaton kívüliek és belüliek áldozatos munkáját.

A résztvevők és előadók egyhangúan egyetértettek abban, hogy a helyi igények és szükségletek alapján működő falugondnoki hálózat nemcsak javítja a vidéken élők életkörülményeit és szolgálja a közösség építését, hanem biztonságérzetet nyújt a néhány száz lelkes településen élőknek, nem utolsó sorban pedig a falvak jobb közérzetéhez is hozzájárul.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása