Mégis eladható lesz a tokaji szőlő?

Az aszály segített Tokaj-Hegyalján: kevesebb a szőlő a korábban becsültnél, így valószínűleg nem marad a gazdák nyakán a termés.

Kevesebb a szőlő Tokaj-Hegyalján ahhoz képest, mint amennyit a gazdák és a hegybírók előre becsültek. Mindezt a korai fajták, elsősorban a muskotályos szőlők napokban lezajlott szürete során szerzett tapasztalatok alapján állítják a szakemberek.

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke tudósítónknak azt mondta: az aszály miatt a szőlőszemek elvesztették nedvességtartalmuk egy részét, vagyis sok a fürt, de nincs súlyuk. Hasonló a helyzet a borvidék hagyományos fajtái, a furmint és a hárslevelű esetében is, amelyek szürete hetek múlva kezdődik. Ennek ismeretében reményeik szerint nem következik be az a szüret előtt napvilágot látott jóslat, amely szerint ötven-, vagy akár százezer mázsa szőlő is a gazdák nyakán maradhat az idén.

Marczinkó Ferenc szerint valószínűleg mindenki el tudja majd adni a termését. Mint hozzátette, a korai fajták szüretének kezdetén még úgy volt, hogy egyetlen felvásárló - az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. - mutat érdeklődést a termés iránt. Idővel viszont több vevő is vásárlási szándékot jelentett be, akad közöttük olyan cég, amelynek már nem jut a borvidéki szinten 10-12 ezer mázsára tehető korai szőlőből. Forrás:

http://nol.hu

*

Utolsó mohikánok

Kivételes leletre bukkantam az m1 csatornáján: ismeretterjesztő filmre. Félreértés ne essék, nem valamiféle hányaveti, villámgyorsan összenyalábolt magazinra gondolok, amelyen úgy fut a stáblista végig, mintha az alkotók ott se lettek volna. Nem szintetizátorzenére összetákolt áttünések özönére, amelynek láttán a néző már azt sem tudja, miről is szól a képsor.

Ihletett, kigondolt szenvedéllyel készített természetfilmre, Sáfrány József a Kilátás a Nagy-Kopaszról című alkotására, amely a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet mindennapjaiba enged bepillantást. Magyarország egyik leggazdagabb növény- és állatvilágának képei bontakoznak ki a szemünk előtt, de megismerjük a szőlőművelők, halászok életét is. A képek oly alapossággal készültek, mintha a tévések – írjunk most inkább filmeseket – leköltöztek volna a területre, és rögzítettek volna majd mindent, amely érdemes az objektív lencséjére – ilyesmi pedig akad bőven.

Mintha nem is a magyar televíziót néznénk, hanem valamely népszerű, gazdag büdzséjű természetfilm-csatornát. Hogyan lehetséges nálunk mindez? Hát a hazai táj is van olyan érdekes, mint az afrikai szavanna? Hát a pannon vidéken is lehet alaposan, felkészülten, kedvvel és lelkesedéssel természetfilmet forgatni? Hát élnek még e hazában elszánt alkotók, akik hisznek a hivatásban, a képek erejében? Missziós hittel, ezer akadályon keresztül végigvisznek egy filmet, hogy az alkotás, mint egy önálló létező öregbítse a hazai táj szépségének hírét. Kár, hogy kevesen vannak.

Forrás: nepszava.hu

*

IV. Coop Rally

A minőségi magyar termékeket népszerűsítő Coop Rally szeptember 17-én indult. A második nap indító helyszínei, a Tokaj Kereskedőház Zrt., illetve a Szerencsi Bonbon Kft voltak.

A IV. Coop Rally második napjának első helyszíne, idén Tokaj. A program kapcsán kérdeztük Dr. Kiss Istvánt, a Tokaj Kereskedőház Zrt., vezérigazgatóját. – A Tokaj Kereskedőház, a Tokaji borvidék legnagyobb résztvevője, állami tulajdonban lévő vállalat, amely a teljes termés egyharmadát viszi piacra. A Coop Rally helyszíne 2002-ben a világörökség részét képező pincesor egyik díszes tagja, a legszebb pince hegyalján, méretét tekintve közepesen nagynak tekinthető. Amiről híresek vagyunk a Tokaji aszú, a szamorodni, illetve a késői szüretelésű borok. Az aszúkra vagyunk a legbüszkébbek, a Tokaji egy jó márkanév és azt gondolom Magyarországon jól ismert. Szeretnénk elérni, hogy változtassunk azon a sztereotip hozzáálláson, miszerint a Tokaji csak az ünnepek bora, és egy kicsit elfordítsuk abba az irányba, hogy két tokaji borunk van, egy a száraz bor, ami a mindennapok bora és az édes bor, ami az ünnepek bora. – nyilatkozta Kiss István. –

A Coop nagyon fontos számunkra. Olyan kiterjedt bolthálózatról van szó, amely egész Magyarországot lefedi és jóformán nincs is olyan hely, ahol a vásárlók ne találkoznának termékeinkkel, a Coop-on keresztül. Szívesen vettük a felkérést, hogy helyszínadóként vegyünk részt a Rally-n. Azt gondolom fontos, hogy a partnerek és egyéb üzletfelek is találkozzanak a tokaji borral, megismerjék hol és milyen körülmények között készítjük. Helyszínként először veszünk részt és indulunk is a versenyen, ügyességi játékkal és pincelátogatással készülünk. Azt gondolom, hogy a kikapcsolódás mellett összekovácsoló ereje is van, az indulóknak pedig kihívást is jelent. – tette hozzá a vezérigazgató.

*

Tájékoztató az ÚMVP III. és IV. tengely kérelmei/pályázatai kiírásáról

2009. szeptember 29-én a Sátoraljaújhelyi Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesülete Információs és Tanácsadó Napot rendezett civil szervezetek részére, amelyre a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesületének alelnökét, Székely Józsefet és a munkaszervezet vezetőjét, Ogár Zoltánt is előadóként hívták.

A délutáni beszámolók sorát a Nemzeti Civil Alapprogram új pályázati lehetőségeivel nyitották, többek között Nagy Péter, az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának elnöke és munkatársa, Matiszlovicsné Horváth Éva adott tanácsot pályázatírással kapcsolatban, és felhívták a megjelentek figyelmét az elbírálás kritériumaira is.

Az NCA után a ZTVE alelnöke, Székely József köszöntötte a megjelent önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások képviselőit, majd röviden számot adott az Egyesület alakulásáról, 2007-től kezdődően egészen napjainkig, majd a III. tengely támogatási kérelemmel kapcsolatos tapazstalatokról beszélt. Ezt követően Ogár Zoltán tartott részletes ismertetést a IV. tengellyel, az új lehetőségekkel kapcsolatban.

Az előadás alatt egy interaktív beszélgetés jött létre, rengeteg kérdéssel, így a munkaszervezet október 15. előtt még szervez egy fórumot, ahol a menetközben felmerülő valamennyi problémára, kérdésre segítenek választ adni.

*

A kormányzati krízis-alapból történő támogatások feltételiről tartott sajtótájékoztatót a főjegyző

Négy Bodrogközi település Felső- és Alsóberecki, Karos és Karcsa társulásában megalakult az úgynevezett Alapszolgáltatási Központ. Ez elsősorban házi segítségnyújtással, családsegítő, gyermekjóléti szolgáltatással, idősek ellátásával foglalkozik már ebben az évben.

A szolgálat központja Karcsa, ahol az év végére Európai Uniós támogatással az Észak-magyarországi Operatív Program keretében alakítják ki a centrumot.

*

Német delegáció Hercegkúton

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kíséretében érkezett Hercegkútra 2009. szeptember 7-én egy 3 fős delegáció Németországból. A látogatás célja ezúttal hivatalos volt, az egy évvel ezelőtt az „Essen auf Radern” program keretében a német Belügyminisztériumtól (BMI) elnyert kisbusz ellenőrzésére került sor.

A Bundesverwaltungsamt két képviselője Kölnből, a Baden-Württemberg International megbízottja pedig Stuttgartból érkezett Hercegkútra.

*

Nemzetközi diákcsapat segédkezett a Tengerszem rendbetételénél Sárospatakon

Az Újbástya Rendezvénycentrum 2009. szeptember 11-21 között harminc fiatalt fogadott a Fiatalok Lendületben Pályázati Program keretében. Az öt diák és egy felnőtt kísérőből álló csapatok Szatmárnémetiből, Kassáról, Krosnoból és Rodostóból érkeztek.

A sárospataki diákokat a Református Kollégium Gimnáziumának csapata képviselte. A program a környezetvédelem témakörére épült. A szakmai előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken és játékos vetélkedőkön kívül a diákok megismerkedhettek Sárospatak nevezetességeivel és egymás országának kultúrájával, sőt a Tengerszem környékének rendbetételében is segédkeztek.

Az itt töltött időt jól kihasználva Európai Uniós ismeretekkel gazdagodtak, a csapatmunkát igénylő feladatok és a kikapcsolódást szolgáló közös programok elősegítették a barátságok kialakulását. A közös munka lezárásaként az aszúünnepen közös produkcióval léptek fel, egy fotókiállítást és egy élménybeszámolókkal és fényképekkel teli kiadványt készítettek.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, hercegkut.hu

Cikk megosztása