Fejlesztik az árvízvédelmi rendszert a Bodrogközben

A bodrogközi árvízvédelmi fejlesztés volt a témája annak a projektnyitó rendezvénynek, amelyet szerdán tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakarádon.

A 2013-ig megvalósuló beruházás összköltsége mintegy 2,8 milliárd forint.

*

Időszerű egy szlovák nyelvtanfolyam elindítása Sárospatakon

Az idei nyár után azt hiszem egyértelműen látható, hogy Sárospatak a térség kulturális és idegenforgalmi központja lett. Rengeteg rendezvényünk volt, amelyek szinte kivétel nélkül teltházzal zajlottak, s itt most nem csak a Zempléni Fesztivál rendezvényire, hanem más pataki rendezvényekre is gondolok – összegzi a lassan véget érő nyár tapasztalatait Aros János alpolgármester…

Bár az összesítés még nem történt meg, én úgy érzem, hogy minden idők legnagyobb turistaforgalmát tudtuk a nyáron lebonyolítani, és az idelátogató vendégek közül egyértelmű, hogy a legtöbben a megújult Makovecz fürdő kedvéért jöttek városunkba. Az is látható, hogy a vendégek nagy része - 90%-a – Szlovákiából érkezett a fürdőbe. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy azoknak, akik rendszeresen találkoznak a szlovákiai vendégekkel, egy szlovák nyelvtanfolyamot indítunk, hiszen a hétköznapok során szeretnénk elkerülni azokat az esetleges negatív észrevételeket, tapasztalatokat, amelyek abból adódhatnak, hogy nem tudjuk megfelelően, a saját anyanyelvükön szólítani az idelátogató vendégeket.

Az ingyenes szlovák nyelvtanfolyamon első körben a közterület-felügyelőink vesznek részt, mivel elsőként – már parkoláskor – ők találkoznak az érkező vendégekkel.

Természetesen minden érintett számára adva van a lehetőség a szlovák nyelv tanulására, akiknek korlátozott számban még van lehetőségük jelentkezni. Szeretnénk majd a nyelvtanfolyamba bevonni az ügyintézőinket, a fürdő alkalmazottait és azoknak az intézményeinknek az alkalmazottait is, akik rendszeresen találkoznak szlovák vendégekkel.

*

Máté Napi Aszúünnep Sárospatakon

Szepsi Lackó Máté református prédikátor, költő, történetíró (1576–1633) életművét sokan magukénak vallják, hiszen nevét büszkén őrzi szülővárosa Szepsi, az aszúbor készítés általa leírt receptjének fennmaradása okán a borásztársadalom őt tartja az aszúbor atyjának, így viseli nevét Sátoraljaújhelyben a borászokat is képző mezőgazdasági szakiskola, és lelkipásztori szolgálati helye révén magáénak vallja őt Erdőbénye.

Sárospatak sem akar méltatlan lenni emlékezete őrzésében, hiszen a pataki ősi kollégium diákja volt, majd a pataki vár ura, Lorántffy Mihály udvari papjaként szolgált. Az ő támogatásával járt két ízben is Wittenbergben majd Hánauban tanulmányi úton. Tanított rövid ideig Olaszliszkán és Kassán, de megmaradt mindvégig Lorántffy Zsuzsanna szolgálatában, akinek a hagyomány szerint 1630 húsvétjára aszúbort ajánlott fel az úrvacsorához.

Szepsi Laczkó Máté krónikáját, amely a mohácsi vésztől egy évszázad magyar történelmi feljegyzéseit tartalmazza, a történészek értékes forrásnak tartják. A rá való emlékezésben ezért igyekszik Sárospatak a hármas arculatot, a történelmi, borászati és egyházi jelleget összeötvözve megjeleníteni.

*

Kaput nyitott a Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhelyen

Közép-Kelet-Európa leghosszabb bobpályáját adták át hétfőn Sátoraljaújhelyen. Több mint két kilométer hosszú, és az önkormányzat építtette. A pálya része annak az idegenforgalmi centrumnak, amely december végéig készül el az úgynevezett Magas-hegyen.

A bobpálya teljes hosszúsága 2275 méter. 260 millió forintba került, az önkormányzat abban bízik, hogy az összeg 50 százalékát sikerül európai uniós pályázat útján előteremteni - mondta a Független Hírügynökségnek Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

Több mint tízezer látogató az első héten a sátoraljaújhelyi bobpályán

A sátoraljaújhelyi Magas-hegyi bob-pálya első hetének forgalmáról tartott sajtótájékoztatót 2009.07.30-án Szamosvölgyi Péter polgármester. Az eddigi jegyvásárlók száma jóval meghaladja az elvártakat. Sátoraljaújhely polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy nem egészen egy hónap múlva a kalandpark többi részét is birtokukba vehetik a látogatók.

*

Bölényszafari Zemplénben

Igazi kuriózum a hazai turisták és állatkedvelők számára: bölények legelnek a Zemplén hegyei között, a Szonta-patak völgyében.

Hazánkban a veszélyeztetett faj utolsó példányát 1762-ben Erdélyben vadászták le. Ma csak Füzérkomlós térségében élnek hazánkban természetes körülmények között ezek a nagy testű vadállatok, ahol a látogatásuk is biztosított.

*

IN MEMORIAM: KISS LÁSZLÓ - Emléktábla avatás a Tokaj Kereskedőház egykori vezérigazgatójának emlékére

Kiss László tragikus hirtelenséggel hunyt el tavaly augusztusban. A Tokaj Kereskedőház egykori vezérigazgatója, korábban a Hungarovin vezérigazgatója valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke nem csak Tokaj-hegyalján, de a magyar borászatban is elismert és köztisztelettel körülvett szakember volt.

Emlékét megőrizve a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2009.augusztus 11-én emléktáblát avatott tiszteletére Tolcsván.

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, hercegkut.hu, sarospatak.hu, boon.hu

Cikk megosztása