Ausztrál vendégek tapasztalatszerző látogatása a ladányi óvodákban

Ausztrál „Kodály tanárok” (Kodály teacherek) és az ausztrál Kodály Társaság elnöke voltak vendégségben a püspökladányi óvodákban augusztus 19-én.

A Napfény óvodában a Pejkó csoportban Fodorné Bihari Éva óvodapedagógus vezette zenés délelőttöt tekinthettek meg a vendégek, akiket az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesületének elnöke, Nagy Jenőné hozott el Püspökladányba, mivel úgy látta, hogy a művészeti programon belül a Kodály szellemiségét őrző zenei nevelést legjobban a püspökladányi óvodákban tudnák szemléltetni a szakembereknek.

A Kodály-módszerrel történő zenei nevelésnek Ausztráliában is több évtizedes hagyománya van, s ezidő alatt a magyar és az ausztrál óvodapedagógusok, zenetanárok szoros kapcsolatot építettek ki egymással. A művészeti nevelési program zenei nevelése Magyarországon a legsikeresebb, s lényege, hogy az egész napot átszövi a zene. A képességfejlesztés során kis csoportokban, 5-6 gyermekkel foglalkoznak az óvónők, ami az egyéni képességek tudatosabb fejlesztését teszi lehetővé. A nevelésben „csak tiszta forrásból” merített zenei anyagokat, dalokat választanak, tudatosan építik a gyerekek zenéhez fűződő szoros kapcsolatát.
A szakmai nap során a püspökladányi óvodák egy egész napos programsorozattal készültek a világ másik feléről érkezett vendégeknek.

Délelőtt a Napfény óvoda szakmai munkájába tekinthettek be, délután azonban a Katica óvodában már a kikapcsolódásé volt a fő szerep. Lovasbemutató és a Tádé együttes műsora szórakoztatta a vendégeket, lovaskocsival megtekintették Püspökladány nevezetességeit, majd a nap végén egyik tájjellegű ételünket, az óvoda udvarán főzött slambucot fogyasztották el jó étvággyal.

Katona Csilla
Püspökladányi Hírek 2009. szeptember 9.

*

400 millió forint értékű beruházást valósít meg az FMF Kft.

CNC vezérlésű fúrógépet, valamint plazma és lángvágó berendezést is vásárol a Fém-és Műanyagfeldolgozó Kft. abba a készülő üzemcsarnokba, amely a korábbi sikeres üzleti évek gyümölcseként épülhet fel az üzem területén.

Czeglédi Gyula, a Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly kibővítették a régi üzemcsarnokot, és ennek a fejlesztésnek a folytatásaként épül fel idén az új, 1000 m -es csarnok. A fejlesztések célja, hogy az előkészítő munkafolyamatok egy épületben kapjanak helyet, ami lerövidíti az anyagmozgatás idejét, hatékonyabbá téve ezáltal a dolgozók, így a Kft. munkáját is.

A cég külföldre, elsősorban Európába termel, de nem ritka a tengerentúli megrendelés sem. Czeglédi Gyula szerint az ilyen irányú előretekintés, a fejlesztés jelenti az egyetlen kiutat a válságból. - Azt gondoltuk, hogy a recesszió átmeneti jellegű, és ilyen helyzetben a fejlesztésre kell fordítani minden erőforrást, mert a következő időszakban, a recesszió végén az fog nyerni, aki a legjobb pozícióban lesz műszakilag, emberileg és lehetőségekben egyaránt. Azt gondolom, hogy ez a döntés igen kockázatos volt, de hosszú távon meg fog térülni a kockázatunk, és abban is biztos vagyok, hogy Püspökladányban a következő 20 évben fejlődni fog ez az üzem, és eredményesen fog dolgozni - magyarázza a Kft. számára a túlélését jelentő politikát Czeglédi Gyula. Az eredményesség pedig nemcsak pénzügyi, hanem műszaki értelemben is fontos a Fém- és Műanyagfeldolgozó számára, hiszen a Kft. az ISO-9001-es minőségbiztosítási rendszer szerint készíti az edényeket.

Többek között ultrahangos falvastagságmérésnek és szakítóvizsgálatnak is alávetnek minden egyes készterméket, így a dolgozókkal együtt az üzem is vizsgázik minden egyes napon. Az edényeket szállítás előtt egy műszaki bizottság veszi át, így csak
hibátlan, kiváló minőségű tartály kerülhet ki az üzem területéről. Többek között ez is garancia arra, hogy hosszú távon versenyképesek legyenek a Kft. által gyártott termékek a piacon. Az üzemnek jelenleg 130 dolgozója van, akik egytől egyig kiváló szakemberek. Ez nem is meglepő, hiszen a Kft. maga is nagy gondot fordít a munkaerő képzésére.

- Nagyon nehéz hozzánk bekerülni, mert ilyen szakmát sajnos Püspökladányban nem oktatnak, de ha képeznének is, ez egy annyira speciális szakma, hogy azt szeretjük, ha itt van a tanuló, és itt tanulja meg a szakmát, mert körülbelül két-három év, amíg valaki ezt úgy megtanulja, hogy biztonsággal egy rajzot oda lehet adni neki, és ebből a rajzból o valamikor is tartályt tud készíteni. - mondja Czeglédi Gyula. Szakemberből tehát nincs hiány az üzemben. Az új csarnok pedig sajnos nem igényel új munkaerőt, noha még a válság előtt úgy gondolta a tulajdonos, hogy munkahelyeket is teremt majd a beruházás. A válság közepén viszont a jelenleg is ott dolgozó 130 ember munkahelyének megőrzése a cél, de Czeglédi Gyula reméli, hogy a jövő lehetőséget ad majd további szakemberek foglalkoztatására.

Mint mondja, amennyiben a szükség úgy kívánja majd, a további létszámnöveléstől sem zárkóznak el. Dolgoztak az üzemben már 150-en is, voltak már 3 évvel ezelőtt 100-an, most 130-an dolgoznak, és bíznak benne, hogy ez a szám a jövőben inkább 150 lesz, mint 130.AKft. 1991. október 15-én alakult, és a tervek szerint a fennállás 18. évfordulójára már készen lesz, és meg lesz töltve gépekkel az új üzem.

- Ez egy igen rövid időszakú és saját forrásból történő beruházás, amire pályázatot is nyújtottunk be, de mire a szerződést alá fogjuk írni ez az üzem már működni fog. A tervezés áprilisban indult el, augusztus elsején kezdődött a kivitelezés, és október 15-re azt gondoljuk, hogy itt már tevékeny munka fog folyni. Október közepére tehát ahogyan most az eddig meglévőkből, úgy az új csarnokból is aktív munka zaja fog szűrődni. Persze addig is készülnek a kisebb - nagyobb tartályok az üzemben, hiszen többek között egy hadihajó hűtőberendezése jelenleg is készen várja, hogy az Amerikai Haditengerészet egyik hajójába kerüljön innen Püspökladányból.

Mile Andrea
Püspökladányi Hírek 2009. szeptember 9.

*

Falunap avagy „Retró party a téren” Udvariban

Azt hiszem kevés olyan rendezvénye van Sárrétudvarinak, amit akkora előkészület előz meg, mint a falunap. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a többi rendezvény eltörpül ennek fontossága mellett – hiszen azokat is lelkiismerettel szervezzük és bonyolítjuk – mégis a falunapnak minden évben különleges, mondhatni egyedi varázsa van. „Az összefogás szép példája”- szokták mondani. Ez az idén sem volt másképp.

A szűkös költségvetés ellenére tartalmas, változatos, színvonalas nap lett augusztus 22-e. Köszönhetően azoknak az embereknek, akik szívükön viselik e rendezvény sorsát. Nem szeretnék senkit külön kiemelni, hiszen ismét nagyon sokan hozzájárultak ahhoz, hogy kerek legyen ez a rendhagyó nap.

Rendhagyó, ugyanis idén visszanyúltunk a közelmúltba, és a 60-70-80-as éveket - vagyis a „retró-korszakot” - idéztük meg műsoraink nagy részével. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, amikor 9 órakor elkezdődött a program a Millenniumi Emlékparkban.

A szervezőket (és remélem a nézőket is) örömmel töltötte el, hogy idén is keveredett nemzetközi szál a programok menetébe: Szlovéniából érkezett hozzánk a Kraska Pihalna Godba nevű ifjúsági fúvószenekar, akik toborzójukkal megadták a nap alaphangulatát. Délelőtt főként gyerekprogramokat láthattak a nézők. Fellépett a helyi mazsorett-csoport, vendégeink voltak a Hupikék Törpikék, a Poperett-duó nosztalgikus zenéket játszott, a Napsugár Óvoda dolgozóinak előadásában pedig láthattuk Kolontos Palkó történetét.

A Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében a már hagyománynak mondható - idén retró-módra berendezett - kiállítás várta a nosztalgiázni vágyókat. Délben amatőr nótaénekesek szórakoztatták a közönséget, az ebédet pedig civilszervezetek, intézmények, vállalkozók és magánszemélyek készítették a szokásosan erre a célra felállított sátrakban.

A színpad környékén egészségsziget, szépségsziget, játéksziget, régi idők játékai, vásári kirakodás, koktélok, különböző bemutatók, hazugságvizsgáló, erős emberek versenye, arc-és henna festés, óriáscsúszda, póniló és még sok más program várta a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat.

Délután a helyi Vadvirág néptánccsoport rábaközi táncot adott elő, a Válságstáb nevű zenekar akusztikus zenét játszott. A Nagycsaládosok Egyesületének tagjai úttörőkként idézték a múltat, a Nyugdíjasklub és Népdalkör Egyesület vasúti nótákat énekelt, a Dalos Klub hölgytagjai kalapos táncot mutattak be. Kovács Emese, Földesi Bianka és Márkus Krisztina önálló műsorukkal elevenítették fel a 70-es évek zenei életének nagyjait. A Zagyva László Vegyeskar, majd a helyi vállalkozók retró táncukkal szórakoztatták a szép számú közönséget, az Idősek Otthona és jó néhány lelkes helybéli pedig a „dzsörzé-korszak” ruháit szemléltette egy divatbemutató keretében.

Napközben is érkezett hozzánk sztárvendég, mégpedig Balázs Pali személyében. A debreceni Estella hastáncstúdió néhány tagja ízelítőt adott tánctudásából, majd Hegedűs Fanni és Czeglédi Anna műsorát láthattuk. Az esti program „A tízes” című kabaréjelenettel folytatódott, mely a Jókai Mór Általános és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak köszönhetően kelt életre. Ezt a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, valamint a Képviselő-testület tagjainak műsora követte. A fellépők egy-egy ismert előadó, zenész illetve tévés személyiség bőrébe bújtak, énekkel, tánccal szórakoztatták a közönséget. A Napsugár Óvoda jóvoltából „Retró-diszkót” láthattunk. Általuk itt volt köztünk Csepregi Éva, a Pa-Dö-Dö, Szandi és még jó néhányan popzenei kultúránk jeles zenészei közül. Az est hátralevő részében a Dió-Band szolgáltatta a talpalávalót, Szűcs Judith pedig sztárvendégeskedett.

A jól sikerült nap zárásaként tűzijátékot láthattak a sokáig kitartók.

Összességében ismét elmondható, hogy olyan napot tudhat maga mögött Sárrétudvari lakossága, amely tartalmas kikapcsolódást nyújtott, és maradandó emléket hagyott mindenki számára. Ezúton köszönjük meg minden támogatónak a segítségét, akik bármilyen módon hozzájárultak a Falunap megrendezéséhez A rendezvény megvalósulását a lelkes helyi és környékbeli lakosokon túl az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013, a Méliusz-Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatta.

Bodó Sándor polgármester, Kiss Judit műv. ház vezető
Udvari Hírek

Forrás: Püspökladányi HVI, haon.hu,

Cikk megosztása