Élénk érdeklődés a fiatal mezőgazdasági termelők között

Élénk érdeklődés mutatkozott a várpalotai kistérségben a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtandó támogatások igénybevételével kapcsolatban.

A többség állattartó telepek kialakítását, korszerűsítését, átvételét tervezi, azonban jó néhány fiatal olyan családi gazdaságot kíván létrehozni a támogatás igénybevételével, amelyen mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés szerepe kiegyensúlyozott.

*

Sikeres volt a jásdi falunap

Sikeres falunapot rendezett Jásd község. A Falunap 2009 pályázaton nyertes programot a község szeptember 19-én valósította meg. Délelőtt a kistérségből különbusz hozta az iskolásokat a település sportpályájához, ahol színvonalas ügyességi és sportvetélkedőkön vehettek részt.

A díjátadón a várpalotai kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda ajánlott fel díjakat. Napközben malac sült a kemencében és kézműves kirakodóvásár várta az érdeklődőket. A Falunap este bállal zárult.

*

Hét és fél milliárd az oktatásra

Három megyéből 29 oktatási intézmény öszesen 7,5 milliárd forint pályázati támogatást nyert a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól.

Az erről szóló szerződést nemrégiben vehették át az érintettek képviselői. Az átadási ünnepséget az egyik nyertes intézményben, a veszprémi Kozmutza Flóra Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában rendezték.

Egyetlen pályázatra sem volt akkora túljelentkezés, mint a közoktatási infrastruktúra fejlesztésére. 175 igénylőből választotta ki a bíráló bizottság a 29 nyertest.

Pál Béla, a Középdunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a régió 2007-ben és 2008-ban is nagy összegű vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, közel tízmilliárd forintot osztottak ki a korábbi két évben. Példaértékű a vendéglátó intézmény pályázata is, hiszen a fogyatékos gyerekeknek nyújtott támogatásból nem csak a tantermek újulhatnak meg, hanem az iskolát övező közterek is. A nyertesek átlagosan 85 százalék vissza nem térítendő támogatást kaptak.

- A Veszprém megyei önkormányzat 25 oktatási intézményt tart fenn, ebből csupán a Kozmutza iskola nyert - értékelte az elért eredményt Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke.

- A felelősségünk óriási, a mi kezünkben van a jelen formálása, a jövő pedig olyan lesz, amilyenné teszik azok a fiatalok, akiket mi nevelünk - hangsúlyozta Debreczenyi János, Veszprém polgármestere. A köszöntőket követően a 29 nyertes pályázó képviselői Pál Bélától és Kovács Zsolttól, a VÁTI Nonprofit Kft. igazgató-helyettese, vehették a támogatási szerződést.

Nyertes Veszprém megyei pályázók

Ajka önkormányzata a Fekete-Vörösmarty iskolában eszközfejlesztésre 239 millió forint;
Balatonalmádi önkormányzata a Györgyi Dénes Általános Iskola komplex felújítására 249 millió forint;
Balatonkenese önkormányzata Kipp-kopp Óvoda és Bölcsőde infrastrukturális fejlesztésére 131 millió forint;
Devecser önkormányzata a Várkerti Általános Iskola bővítése 205 millió forint;
Felsőörs önkormányzata Miske Óvodában épületkorszerűsítésre 30 millió forint;
Gógánfa önkormányzata a Fekete István Általános Iskola fejlesztése 214 millió forint;
Pápa önkormányzata városi óvodák infrastrukturális fejlesztésésére 142 millió forint;
Tótvázsony Önkormányzata Tótvázsony és Hidegkút óvodájának felújítására 130 millió forint;
Veszprém Megyei Önkormányzata Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium speciális integrációs forrásközponttá fejlesztésére 249 millió forint.

Veszprém megye összesen egymilliárd 592 millió forint pályázati támogatást nyert el.

*

Támogatás a vidéki örökség megóvására

Száztizennégymillió forint támogatásáról döntöttek a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület Leader Helyi Akciócsoport illetékességi területén, tudtuk meg Pergő Margit elnöktől és Kontics Mónikától, a munkaszervezet vezetőjétől.

A tavaly október és az idén január közötti beadási időszakban összesen 47 kérelem érkezett az akciócsoport illetékességi területéről az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 3-as tengelyének négy támogatási célterületére be.

A jogszabályi kötelezettségének megfelelően az akciócsoport elvégezte az kérelmek előzetes pontozását, valamint az elnökség döntött a jogcímek közötti forrásallokáció módosításáról.

A vidéki örökség megóvása támogatási jogcím keretében elérendő minimális ponthatárt 110 pontban, míg a mikrovállalkozások pályázatai esetében 118 pontban határozták meg.

Ennek megfelelően az akciócsoport területén 76,6 millió forint támogatást osztanak ki, amiből a Felsőörsi Református Egyházközség a parókia felújításához 29,5 millió, a szentkirályszabadjai plébánia a templomtorony felújítására 6,2 millió, a litéri önkormányzat az általános iskola felújítására 30,3 millió, az ősi református egyházközség a templom felújítására 10,6 millió forint támogatást kap. A beruházások teljes értéke 84 millió forint.

A mikrovállalkozások fejlesztése jogcímen két pályázó 14,2 millió forint támogatást kap összesen 29,5 millió forint értékű beruházás megvalósításához. Közülük az AHA Team Kft. Magán színház fejlesztésre Balatonakarattyán 3 millió, a Baustone 48 Kft. litéri, szentkirályszabadjai gépbeszerzésre 11.2 millió forintot kap támogatásként.

A 2009 novemberében megnyíló támogatási időszakban a vidéki örökség megőrzése jogcímen 24,9 millió, a mikrovállalkozások fejlesztése jogcímen 172,5 millió forint lesz pályázható.

*

Sztárok és buli - Berhida

Az örökifjú Horváth Charlie-nak is köszönhetően ismét több ezren látogattak ki szeptemberben a XVII. Berhidai napok programjaira.

A várossá avatás ötéves jubileumát is ünneplő háromnapos vigadalomban a könnyedebb műfajok éppúgy helyet kaptak, mint a komolyzene és a népi muzsika.

- Idén is nagy siker volt a rendezvénysorozat, amelynek szervezésén az év eleje óta dolgoztunk kollégáimmal. Az önkormányzat mellett a helyi vállalkozók által is támogatott programsorozat költségvetése közel ötmillió forint.

A rendezvény nívóját jól példázza, hogy a tavalyihoz hasonlóan több ezren látogattak ki az ingyenes programokra, ráadásul az időjárás is a kegyeibe fogadott minket - mondta el kérdésünkre Lengyelné Horváth Andrea közművelődési vezető.

Érdemes visszatekinteni, kik léptek színpadra az elmúlt hétvégén Berhidán: pénteken helyi kulturális csoportok műsorát követően Pro Comitatu-díjjal ismerték el a 15 éves Búzavirág Népdalkör teljesítményét, majd Roy és Ádám, valamint a Megasztárból ismert Tóth Vera és zenekara adott élő koncertet, az estet a Volein Duó jóvoltából hangulatos utcabál zárta.

A második napon seregnyi kulturális és sportprogram közül válogathattak a látogatók. A színpadon helyi énekes tehetségek adtak műsort, a LEADER-sátorban a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület tájékoztatta az érdeklődőket a vidékfejlesztési stratégiáról.

Nagy sikere volt az Anti Fitness Club koncertjének, valamint a Berhidai Kertbarát Kör lekvár- és savanyúságkóstolójának is, míg este Horváth Charlie szórakoztatta a nagyérdeműt. Vasárnap vásári komédia és a hagyománynak tekinthető nemzetiségi népzenei találkozó várta az érdeklődőket a Bezerédi téren.

*

E-GO díjas lett az almádi honlap

A Települési Önkormányzatok Szövetsége és a Tárki Rt. valamennyi magyar önkormányzat honlapját kiértékeli évről-évre. Községek, városok, nagyvárosok kategóriában az első öt nyeri el az e-GO díjat.

Idén a városok között 5. helyezést ért el Balatonalmádi honlapja.

*

Balatonfűzfő új testvérvárosa: Smigiel!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezésre kerülő városi rendezvény keretein belül sor került Smigiel várossal korábban Lengyelországban aláírt testvér-települési megállapodás megerősítésére.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása