Gőgös Zoltán államtitkár megnyitó beszédében elmondta, hogy a legnagyobb probléma a vidéki foglalkoztatás hatékonyabb szervezésében, javításában a koordináció hiánya.

Az egyes szakágak, minisztériumok, a civilek és szakhatóságok külön utakon járva sokszor elhaladnak egymás mellett, ezzel csak mélyítve, vagy részben megoldva az egyes problémás részleteket.

A Bajnai-kormány válságkezelő programjának részeként előhívott, a Vidéki Foglalkoztatás bővítését koordináló Programiroda lényege és fő célkitűzése a koordináció megszervezése, s a termelő és fogyasztó közti közvetlen, gyors és hatékony kapcsolat kialakítása. A Programiroda jó példákkal és jó településmintákkal szolgál majd az élelmiszerellátás, energetikai fejlesztések, az innováció, a szövetkezési összefogások, s az uniós foglalkoztatási támogatásai, a támogatási kategóriák tekintetében.

A Programiroda első, nyilvános ülésén az államtitkár külön kiemelte a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében az energiatermelés szerepét, melyből hangsúlyozta, hogy már jól működő példaként említheti a Zöld Farm és a biogáz üzemek létrehozására kiírt pályázatok sikerét.

Pásztohy András, az Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára a Programiroda résztvevőinek körét elemezte. Az MNVH regisztrált tagjainak száma, az 5700 fő biztosítékot jelenthet arra, hogy minden résztvevő és érintett elégséges információt kaphasson az iroda munkájáról, s véleményezhesse azt. Kiemelte a HACS és HVI irodák információs hálózati szerepét is. A hatékonyabb együttműködésben eredményesebb nyomásgyakorlás érhető el a mindenkori kormányzatra is ezen összefogással.

A kormányprogram prioritásai között van a vidéki munkalehetőségek bővítése, az életszínvonal növelése, a vidék népességmegtartó képességének erősítése és ezen részterületek fejlesztésén keresztül a vidéki életminőség látványos és stabil javítása.
A vidéki foglalkoztatás gyakorlatát az elaprózottság, a szerteágazó struktúra jellemzi. Az agrárfoglalkoztatás speciális viszonyait a vonatkozó jogforrások döntően figyelmen kívül hagyják. Ez a rendezetlen helyzet, a jogszabályok és a gazdálkodási gyakorlat inkompatibilitása, a feketemunka kényszerű megjelenését eredményezi. A vidéki foglalkoztatás bővítésének fontos részfeladata tehát a jogszabályok és a gyakorlat illeszkedésének megteremtése, az igények és a lehetőségek összhangjának kialakítása.

A vidéki foglalkoztatás jogi alapjainak átgondolása több irányban is túlmutat az agrártárca hatáskörén. A cselekvési terv kidolgozása során nem megkerülhető az együttműködés az érintett minisztériumokkal, a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal. A most kiadott Cselekvési Terv, melyet a kormány november 9-én elfogadott, tehát, mind szellemiségben, mind gyakorlati javaslataiban kulcskérdésnek tekinti az alapkérdés széles körű, több irányú megközelítését.

Dr. Kis Zoltán főosztályvezető, a Programiroda vezetője ismertette előadásában a pontos teendőket és a Cselekvési Terv lényegi céljait, s az eljövendő, közös munka lépéseit. (a teljes prezentáció csatolva) Kiemelte mondandójában a jó gyakorlatok leírását, példaként említett számos kistérségi mintaösszefogást, a HU-BA programot, a tiszaadonyi kecskefarm és tejüzem eredményét, vagy a szakolyi biomassza üzem beindítását.

A Programiroda munkája során 5 kiemelt fő célterületet jelölt ki, ahol a kifejtett munka eredményeként várható a vidéki lakosság foglalkoztatási esélyeinek megőrzése, növelése.
A mezőgazdasági foglalkoztatás sajátságainak érvényt kell szerezni a jogszabályi környezet kialakításakor, és annak gyakorlati alkalmazása során, következésképp a Programiroda felállításának elsődleges célja az agrárfoglalkoztatás viszonyainak „felderítése” és megoldási javaslatok kidolgozása a felszínre került problémák megoldása érdekében.

A Programiroda a különböző forrásokból megvalósuló projektek feltárásával, elemzésével, és a működés segítését szolgáló lehetőségek, szükséges intézkedések feltárásával foglakozik.
Így a közmunka felhasználásának további lehetőségei, az idény- és alkalmi munka feltételeinek egyszerűsítése, sikeres projektek bemutatása és népszerűsítése, a szociális földprogram lehetőségeinek feltárása, a szociális szövetkezetekben rejlő foglakoztatás élénkítés továbbfejlesztésének kialakítása, a zöldenergia felhasználásához kapcsolódó foglalkoztatási kérdések ismertetése, a szükséges intézkedések indukálása és számos olyan intézkedés felderítése, amelyek önállóan szintén segítik a vidéki lakosság fenntartható foglakoztatását, de azok sikeres összehangolása erősíthetnék egymást.

A Programiroda konkrét intézkedési javaslatokat készít a fenti részterületek sikeres működése érdekében.
Az agrár-foglakoztatást segítő Programiroda által már összeállított, Összefoglaló címmel készített anyag tartalmazza mindazon területeket, amelyek részletes feltárásával meg lehet fogalmazni a konkrét feladatokat. A társadalmi véleményeztetés eredményeként bevonásra került több aktív társadalmi szervezet és kormányzati szerv, amelyek a rendelkezésükre álló információval, és szervezeti lehetőségeikkel hozzájárulhatnak a célul tűzött eredmények eléréséhez.

*

A Programiroda konkrét intézkedési javaslatairól a Cselekvési Tervben olvashatnak, melyet megtalálnak itt, a Dokumentumrában, és az MNVH oldalán, a www.mnvh.eu Dokumentumtárában.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása