Játszóház és Tűzoltó bemutató Sárosdon

Augusztus 11-én reggel 9 órától délig a Művelődési Ház udvarán a Jobb Otthon Alapítvány munkatársai játszóházat rendeztek a település gyermekei számára, ezen időszak alatt a Polgárdi Önkéntes Tűzoltók bemutatót tartottak a gyerekek aktív közreműködésével.

Sajnos a Tűzoltókat idő közben riasztották, ettől függetlenül a gyermekek számára maradandó élményt tudtak nyújtani.

*

Zöld tanévnyitó a seregélyesi Pelikán Ház Erdei Iskolában

A Seregélyesi Pelikán Ház Erdei Iskolában Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszer augusztus 29-én szombaton zöld évnyitót tartott, ahol 80 millió forintos uniós támogatásból valósult meg az épület komplex felújítása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az erdei iskolák hálózata egyfajta missziót tölt be a nevelés során. A környezettudatos oktatás és nevelés nagyon fontos annak érdekében, hogy gyermekeink unokái is élhető Földet örököljenek tőlünk.

A fejlesztésnek köszönhetően az épületben talaj-víz hőszivattyús, napkollektoros, fotovillamos rendszer és víztározó biztosítja a fűtést, melegvíz előállítást, elektromos áramot termelnek és újrahasznosítják a csapadékot is. Az erdei iskola üzemeltetője a Seregélyesi Általános Iskola Alapítvány, mely 2003 óta minősített erdei iskola szolgáltató.

A miniszter a zöld évnyitón 8 új erdei iskola szolgáltatónak adta át a minősítési dokumentumot, valamint 17 erdei iskola szolgáltatónak hosszabbítást adott. Magyarországon összesen 113 erdei óvoda és iskolaszolgáltató működik.

*

"Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben" című projektnyitó rendezvényt tartottak az Aba-Soponya közoktatási társulásnál

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósul meg a két település oktatási intézményeinek fejlesztése a Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben elnevezésű programjának keretében.

Augusztus 24-én az abai Kutúr Közösségi Házban lebonyolításra került rendezvényen a projekt megismerésén és a menedzsment bemutatásán kívül műhelymunkák keretében folyt a munka.

A jövő esztendő augusztus 31-éig tartó projekt magvalósításához 68,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek (ez teljes egészében finanszírozza az elképzeléseket), az összeget továbbképzésekre, az oktatási eszközök fejlesztésére, munkadíjakra fordítják az érintett három iskolában és két óvodában.

*

Eredményes útfelújítások Sárosdon

A "Biztonságos utak, élhetőbb környezet" az önkormányzati utak felújítása Sárosdon a KDOP-4.2.1/B-2007-0036 című pályázat támogatásával megvalósult beruházásoknak ünnepélyes átadására került sor Sárosdon 2009. október 10-én.

A 10 órakor kezdődő rendezvényen Szabados Tamás a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke adta át a pályázati támogatásból felújított három utcát.

*

Új utcanyitás Seregélyesen

2009. október 15-én Seregélyesen egy új út műszaki átadás-átvétele történt meg a hivatalos személyek, az érdeklődők és a képviselő testület megjelent tagjai előtt. Amennyiben hivatalosan is átadják az utat, megkezdődhet a mellette elhelyezkedő közel negyven építési telek használatba vétele is.

*

Tanösvény a bagolyfűhöz

A Soponyai természetvédők és faluszépítők megtisztítottak és vigyáznak egy több mint 2 hektáros területet, amely illegális hulladéklerakóként funkcionált. Mint kiderült ezen a területen elszaporodott a BAGOLYFŰ, ami hazánkban csak itt található, ez azért is érdekes mert ez egy tengeri növény. A soponyai képviselőtestület pedig úgy döntött, hogy egy tanösvényt fog kiépítteni ennek a területnek a megközelítésére, és egy tájékoztató táblát is kihelyez erre a területre.

*

Szlovák és lengyel erdőpedagógusok látogattak ki a Seregélyesi Pelikán-ház Erdei Iskolába

A külföldi szakembereknek mutatta be Sajtos József a Pelikán-Ház Erdei Iskolát október 29-én. Ismertette az intézmény KEOP pályázat segítségével megvalósult felújítását (többek közt energetikai fejlesztések: napelem, napkollektor, talajkollektor), amely a berendezési tárgyak és az eszközök egy részének cseréjét is magába foglalta.

Tájékoztatást adott még kollégáinak az intézményben folyó szakmai munkáról és az abban rejlő lehetőségekről.

Forrás: Sárvíz Helyi Közösség

Cikk megosztása