Remekeltek a zeneiskolások

Több mint száz gyermek tanul muzsikálni Sárbogárdon és Sárszentmiklóson a Violin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Zeneművészeti tagozatán.

Nem véletlen az iskola népszerűsége, hiszen a kiváló pedagógusgárda mindent megtesz azért, hogy a tehetségek kibontakozhassanak. A legfiatalabb hallgató 6 éves, még ovis, Kiss Zsuzsanna, aki Dégen zongoraversenyt nyert. De nem is az életkor a fontos, sokkal inkább, hogy a zeneiskolának köszönhetően egyre többen élhetik meg Sárbogárdon a muzsikálás örömét.

Hétfőn délután kapták meg a növendékek a bizonyítványaikat. A Díszteremben tartott hangversenyük után rávettem az ifjú muzsikuspalántákat egy közös fényképezkedésre, hogy sokan láthassák ezeket a valóban tehetséges fiatalokat, akik bő másfél órán át szórakoztatták a szüleiket, és a zene iránt fogékony sárbogárdi közönséget.

*

Élelmiszerosztás Miklóson

Július 10-én délután a Szent Miklós Katolikus Karitász csoport osztott szét cukrot és lisztet a kiválasztott családok között.

A 16 éve működő csoport 5. alkalommal segít azokon az embereken, akik valamely okból rászorulnak. Eddigi rekord mennyiség 30 mázsa 50 kiló cukrot és lisztet adományozott az EU-s élelmiszer bank a karitász csapatnak, hogy ezzel segítsenek az embereknek..

Hosszú előkészülettel és sok munkával választották ki azt az összesen 305 családot, akik 10-10 kiló lisztet és cukrot kaptak. Voltak nagycsaládosok, létminimumon élők és kis nyugdíjasok is a kiválasztottak között. 197 miklósi családon és 108 rétszilasin tudtak így segíteni a karitász csoport tagjai.

*

Most ért ide a válság

A foglalkoztatottak száma ugyanebben az időszakban 175,7 ezer főről 177,0 ezer főre emelkedett. A foglalkoztatási arány is kedvezően alakult, 53,8 százalék az előző negyedévi százalékkal szemben.

A munkanélküliségi ráta 6,0 százalék, az előző negyedévinél 0,4 százalékponttal több, az országos mutatónál 2,0 százalékponttal kevesebb. (A Veszprém megyei 7,3, a Komárom-Esztergom megyei pedig 5,9 százalékos.)

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartásában május végén 58 647 fő álláskereső volt jelen, ez 424 fős (0,7 százalékos) csökkenésnek felel meg számukban az előző hónaphoz képest a több mint fél éve tartó növekedést követően.

Fejér megyében az előző hónaphoz viszonyítva Székesfehérvár, Dunaújváros és Enying körzetében nőtt, a többi térségben mérséklődött az álláskeresők száma. A növekedés mértéke Enying körzetében elérte a 4,6 százalékot, a másik két térségben egy százaléknál kisebb mértékű volt. Gárdony térségében az áprilisinál 5,1 százalékkal kevesebben szerepeltek a regisztrációban, Mór, Bicske, Sárbogárd és Ercsi térségében a csökkenés mértéke 1,2-2,4 százalék között volt. Mindez főleg az idénymunkák beindulásának köszönhető.

2008 májusához képest az álláskeresők száma közel háromötödével emelkedett. A gazdasági válság hatása Mór körzetét sújtotta a legjobban, ahol a növekedés mértéke elérte a 125,4 százalékot.

Jelentős emelkedés következett be Székesfehérvár (63,4 százalék) és Gárdony (67,5 százalék) körzetében. Dunaújváros, Enying és Ercsi körzetében is az előző év azonos időszaki létszámánál másfélszer annyi álláskereső van a regiszterben. Sárbogárdon e növekedés nem éri el a kétötödöt, Bicske térségében pedig 28,1 százalékkal több álláskereső szerepel a regisztrációban az egy évvel korábbinál.

*

Bővül, szépül a sárbogárdi Petőfi Gimnázium

Július 30-án írták alá Fehérváron a megyeházán a szerződést a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium bővítését végző cég kivitelezőjével.

Eszerint augusztus 3-án, hétfőn már meg is kezdték a munkát. A 300 milliós beruházás keretében kicserélik a főépületen a födémet, és egy emelettel bővítik az épületet. Az új tetőtérben méltó helyre kerülhet a gimnázium könyvtára is. Hőszigetelik az épület déli homlokzatát, és kicserélik az ablakokat.

A ROP-os pályázaton nyert 240 milliót a Fejér Megyei Önkormányzat 74 millió forint önrésszel egészítette ki.

Forrás: Sárbogárdi HVI

Cikk megosztása