Rally a Bodrogközben

Augusztus 30-án, vasárnap négy gyorsasági szakasszal befejeződött az idei első osztályú rallybajnokság hatodik futama.

És mindez a Bodrogközben zajlott!

A Generali Nyírség Rallyt a Peugeot 307 WRC-t kormányzó Turán Frigyes és navigátora, Zsíros Gábor nyerte meg, megelőzve a Herczig, Baranyai és az ifj. Érdi, Rubóczky egységet.

A Generali Nyírség Rally záró napjának 42 páros vágott neki vasárnap reggel 9.03 perckor. A rendezők két olyan gyorsasági szakaszt találtak, amelyen a magyar rallymezőny még egyáltalán nem szerepelt. A mezőny előbb a Nagyrozvágy - Dámóc, majd a Dámóc - Révleányvár közötti részt teljesítette kétszer-kétszer. A versenypályák jellemzője, hogy több lakott településen halad keresztül. A nyílt bajnoki címre legnagyobb eséllyel pályázó Herczig Norbert ezzel kapcsolatban megjegyezte: arra emlékezteti ez a két rész, amikor gyerekkorában vezetni tanult. Akkor ült az autóban ehhez hasonló utakon. Ez 12 éves korában volt.

A helyi lakosok izgatottan várták a reggel rajtoló autókat, amelyek kipufogójának hangja a kicsit később kelőket is felébresztette. A versenyszakasz mellett több száz helyi és vendégrajongó, érdeklődő követte figyelemmel a futamokat.

Ezzel kistérségünk a rally sport történetében felkerült Magyarország térképére.

*

Fiatal filmesek emlékeztek Ricsén Zukor Adolfra

A VI. CineFest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljának egyik kiemelkedő turisztikai programja volt a Bodrogközi kistérségbe, Ricsére történő kirándulás.

A nemzetközi zsűri tagjai mellett neves magyar és külföldi filmkritikusok, rendezők látogattak el a Zukor Adolf szülőhelyére.
Vécsi István polgármester, valamint a település lakosai nagy vendégszeretetükről tettek tanúbizonyságot a nap folyamán. A Ricsére látogatók megtekinthették Zukor Adolf édesanyjának sírját, a helyi Művelődési- és Tájházat, a Zukor család által a településnek adományozott Juhász kutat, valamint a Paramount Pictures cég alapítójának szülőházát is.

A részletes idegenvezetés mellett finom, házias ételekkel és a térségre jellemző italokkal látták el a filmes szakembereket. A Budahomok tanyában igazi Lipicai ménes és szürke gulyát is láthattak a külföldi vendégek.
A több, mint 30 fős társaság gazdag élményekkel térhetett vissza a fesztivál helyszínére, Miskolcra.

Ronald Bergan a nemzetközi zsűri elnöke a következő megható szavakat mondta a nap végén: „Örülök, hogy járhattam azon a földön, ahol Hollywood elkezdődött. Büszkék lehetnek a magyarok Zukor Adolpra és az ő teljes munkásságára”.

*

Falunap Semjénben

2009 augusztus 8-án Semjén községben nagy sikerű falunapot tartottak. Régen esedékes volt már, hogy a település lakosai, közösségei ilyen formában találkozzanak, kötetlenül beszélgessenek, fehér asztal mellé üljenek, és együtt szórakozzanak.

Sajnos, a térség többi településéhez hasonlóan az önkormányzat rendelkezésére álló anyagi keretek meglehetősen szűkösek, és kérdéses volt, hogy tudnak-e megfelelő források híján egy ilyen, az egész közösséget megmozgató rendezvényt tartani. Szorult helyzetükből a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, és annak elnöke, Dr. Ódor Ferenc segítette ki őket, azzal, hogy a hiányzó összeget a falu rendelkezésére bocsájtott a rendezvény megvalósításához.

Reggel a tizenkét főzőcsapat már korán nekiállt elkészíteni a versenyfeladatot, amely eredményét a lakosok közösen fogyasztották el, a nyertest a falu közössége szavazta meg.

A gyerekeknek Játszóház keretén belül játékos vetélkedőket tartottak, a legeredményesebb gyerekek polgármesteri dicséretben részesültek.
Az ifjúság tagjai barátságos futballmeccsen mérettették meg magukat.
A nyugdíjasoknak külön asztal biztosította az ülőhelyet, a régi időkről és a ma gondjairól való baráti társalgás lehetőségét.

A rendezvény ideje alatt Setét Béla polgármester és a képviselő testület tagjai kötetlen beszélgetés keretében falufórumot tartottak, amely éppen ennek a kötetlenségnek köszönhetően eredményes volt. A beszélgetésekbe sokszor bekapcsolódtak a meghívott vendégek is.
A napot egy táncos rendezvénnyel zárták, amin a falu apraja-nagyja részt vett, a táncos lábúaknak élő cigányzene szolgáltatta a talp alá valót.

*

BODROGKÖZI KINCSES NAPOK, KARCSA
TÜNDÉREK LEGENDÁJA

2009. szeptember 20-án a „Kultúrházak Éjjel-Nappal” és a Kulturális Örökség Napjai programok keretében a szervezők szerették volna a figyelmet ráirányítani Karcsa legfőbb örökségére, a románkori templomra, mely egyedülálló a környéken.

Kiállítás megnyitóval és ünnepi istentisztelettel kezdődött a nap, majd dr. Dankó Katalin tartott előadást a templom múltjáról, jelenéről, jövőjéről. A szomszédos Tájház udvarán Terka baba kiállítás és Herczeg Mária népi játszóház vezető várta az érdeklődőket. A Templomdombon felléptek a Bodrogközben működő néptánccsoportok, énekkarok, citera zenekarok.

A Karcsa-tavon csónakázhattak, a Vásártéren lovagolhattak, halászlevet kóstolhattak az idelátogatók. A nap érdekessége volt a karcsai iskolások előadása, mely a templom építésének rejtélyes történetét mutatta be.

Fekete Nándor orgonakoncertje tette felejthetetlenné az eseményt, melyet tetőzött a pácini Faluszépítő és Faluvédő Egyesület reneszánsz tánca. A gazdag kínálatban mindenki megtalálhatta a számára igazán tartalmas programot, az időjárás pedig csodálatos volt.

*

Pályázatírási képzés Cigándon

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás képzési sorozatot indított vállalkozók, civilek és önkormányzati intézmények részére Uniós Pályázati Projektkészítés címmel.

Szeptember 21-én és 22-én került sor a civilek és vállalkozók soron következő képzésére, melynek Cigánd Város Önkormányzata Tanácskozóterme biztosított helyszínt. A képzés a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése program által támogatott "Felzárkóztató és Fenntartható Térségfejlesztés a Bodrogközi Kistérségben” projekt keretében kerül megszervezésre, ahol a résztvevők elsajátíthatják az ÁROP, TÁMOP, EMVA, Leader, ÉMOP források lehívásához szükséges pályázatkészítési ismereteket.

A Társulás ezzel kíván hozzájárulni sikeres pályázatok készítéséhez, és ezáltal fejlesztési folyamatok beindításához a térségben.

*

Évadzáró az Árpád-kori Régészeti Parkban

Évadzáró utolsó rendezvényét szervezte meg az Árpád-kori Régészeti Park Kisrozvágyon 2009. október 10-11-én.

Szombaton a terepíjászok mérhették össze erejüket egy egész napos két fordulós, új, 11 darab 3D-s állatcélra való lövéssel, melyek elrejtve várták a játékos-harcos kedvű versenyzőket.

Az első helyezett az oklevél és az elismerés mellett hazavihetett egy racka bárányt is. Másnap vasárnap a lovas vadászíjász verseny került megrendezésre, az izgalmas új pályán a versenyzők kipróbálhatták magukat és lovaikat. A verseny sok-sok meglepetést és váratlan eseményt tartogatott a mind a versenyzők, mind a nézők számára. A verseny első helyezettje oklevéllel és kupával térhetett haza.

Este a kétnapos rendezvényt, s az évadot közös beszélgetéssel, énekléssel zárták a szertűz mellett.

*

Világháborús emlékmű avatása Ricsén

Az első és második világháborúban elhunyt áldozatok tiszteletére állított emlékmű avatására került sor Ricsén a köztemetőben október 31-én.

A hazai forrású TEKI-2008/F pályázat keretében felújított ravatalozó épületének átadása is megtörtént ezen rendezvény keretében, melyen megjelentek a falu tisztségviselői mellett a helyi lakosok is.

Az avatáson részt vett Vécsi István polgármester-országgyűlési képviselő, a képviselő testület tagjai, valamint közel 100 ricsei lakos.
Az eseményt a Zemplén televízió is tudósította.

Forrás: Bodrogközi HVI

Cikk megosztása