Átadták az uniós támogatással megújult Dózsa György és Kiss Pál utcák Tiszafüreden

Tiszafüred városban a Dózsa György és a Kiss Pál utcák felújítása 2008. október 03-án kezdődött el annak a tervszerű folyamatnak a részeként, melynek célja a város úthálózatának fejlesztése.

A Dózsa György és a Kiss Pál utcák felújítása a Tiszavégi városrész balesetmentes összekötését teremti meg a városközponttal. A projekt uniós támogatással az ÚJ Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjától nyert 90 %-os pályázati támogatás segítségével valósult meg.

A Dózsa György és a Kiss Pál utak útburkolatának felújításával együtt sor került az utak melletti járdák, a vízelvezetés és parkolók rekonstrukciójára is. 2009. június 30-án a kivitelező Vegyépszer Zrt. készre jelentése után a beruházás hivatalos műszaki átadás-átvétele megtörtént. Az ünnepélyes átadás-átvételre 2009. július 02-án került sor.

„A beruházás jelentős mértékben javítja a felújítandó és az azokba becsatlakozó utcákban, illetve a Tiszavégi városrészben élő lakosság életminőségét, megteremti a balesetmentes közlekedés lehetőségét és az ezeken az utcákon működő jelentős számú közintézmény, kiskereskedelmi üzlet és szolgáltató könnyebb elérhetőségét. A projekt 95.701 e Ft uniós támogatással valósul meg.” – nyilatkozta Mihály Sándor alpolgármester a beruházás projektmenedzsere.

*

Debrecenbe kellett menni... - Békés demonstrációnk az óvodabővítésért

Lelkes - és itt ez a szó legnemesebb értelmében értendő - kis csapatunkkal vonultunk fel polgármesterünkkel az élen Debrecenbe, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács épülete elé. Figyelemfelkeltő akciónk célja a gyermekeinkért való aggódás - az, hogy Tiszabura ez az egyre népesedő falu nem tudja az óvodafejlesztését elkezdeni, mivel az ÉARF Tanács immár harmadik éve utasítja el ez irányú pályázatainkat.

A petíciónkat átvevő Gazda László ígéretet tett arra, hogy az ÉARFÜ megoldást talál problémánkra - miután Farkas László részletesen is ismertette állásfoglalásunkat.

Forrás: www.tiszabura.hu

*

A Fekete László Zeneiskola pályázati sikere

Oktatási Közalapítvány Közoktatási Alkuratóriuma pályázatot hirdetett az Alapfokú művészeti intézmények támogatására.

A 2009. február 28-i képviselő testületi határozat értelmében a kiírt pályázatra beadhattam a pályázatot.
A pályázat célja: A művészeti oktatás fontos szerepet tölt be a személyiségfejlődésben, tehetséggondozásban, a hagyományőrzés és a nemzeti kultúra, nemzeti identitástudat őrzése elképzelhetetlen nélküle.

A Közalapítvány pályázati támogatással kívánta segíteni az alapfokú művészeti képzést folytató oktatási intézmények eszközfejlesztését, indokolt eszközbeszerzéseit és beruházásait (pl. oktatóterem, próbaterem kialakítása, felújítása).

A pályázat céljának megvalósulásához rendelkezésre álló keretösszeg: 229.000.000.- Ft.
A pályázattal elnyerhető támogatás: max. 5.000.000 Ft/intézmény vissza nem térítendő pénztámogatás, amelyet a művészeti szakképzést szolgáló, a gyakorlati képzés tárgyi feltételeihez szükséges eszközfejlesztésre lehet felhasználni.

Az eszközök lehettek:
- nagyobb egyedi értékű (min. 100 e Ft/db) tárgyak (pl. hangszer, stb.),
- kisebb értékű, de gyakorlati képzéshez feltétlenül szükséges tárgyak (pl. kotta), segédanyagok (pl. CD, film, szakkönyv),
A pályázatnál előnyt élvezhettek:
- A Kedvezményezett kistérségekben működő iskolák,
- A hátránykompenzációban kiemelkedően résztvevő iskolák,
- A nagyobb tanuló létszámot érintő beszerzés, beruházás.

A közOKA XXVI. számú felhívásra a keretösszeg tízszeresének megfelelő pályázati igény érkezett. Az igények megalapozottságára való tekintettel a Közoktatási Alkuratórium igen nehéz helyzetben volt, a bírálatot nagy alapossággal és körültekintéssel végezte el. Forráshiány miatt igen szigorú bírálati küszöböt volt kénytelen felállítani és sajnálatos módon a beérkezett 538 pályázat közül csak 337 pályázatot tudott erősen csökkentett összeggel támogatni.

Kiemelt prioritással kezelte a pályázati kiírásban leírt szempontoknak megfelelő, illetve a magas szakértői besorolást elért pályázatokat.

A támogatás megítélésénél kiemelt támogatást élvezett a kedvezményezett kistérséghez tartozás és a hátrányos helyzetű tanulók aránya. Az ezen a területen kiemelkedően kiváló működésű intézmények jó pályázatai kaptak támogatást.

A kuratórium négy kategória szerint ítélte meg a támogatást:
I. 1.500-2.500 ezer Ft támogatás
II. 500-1.200 ezer Ft támogatás
III. 200-400 ezer FT támogatás
IV. Nem támogatható

A Fekete László Zeneiskola – AMI által beadott pályázatot az Oktatásért Közalapítvány Közoktatási Alkuratóriuma kedvezően bírált el. A beadott pályázatunk az I. kategóriába került besorolásra, két millió forint vissza nem térítendő pénztámogatásban részesültünk, amelyet eszközfejlesztésre használunk fel.

*

Megkérdeztük a polgármestert… a beindult főiskolai képzésről

- Polgármester Úr! A Parti Rádió egyik közelmúlti egyenes, élő adásában Ön arról beszélt, hogy Abádszalókon felsőfokú képzés indult. Szeretnénk, ha erről lapunk olvasóit is tájékoztatná.

- Nagy örömmel teszek ennek eleget, hiszen a város szellemi életében is új dolognak tartjuk, hogy a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karával még az év elején megkezdett tárgyalásaink eredményre vezettek Képzésünk szempontjából a jászberényi tanszékkel vagyunk kapcsolatban. Berkó Endre dékán úrral és Dr. Szarvák Tibor tanszékvezető úrral a kihelyezett képzésben megkezdett tárgyalásainkat képviselőtestületünk 5/2009. (I.29.) számú határozatával jóváhagyta. Elmondhatjuk, hogy középiskolája nincs a településnek, de főiskolai képzés folyik nálunk és ezt mindenféleképpen sikerként nyugtázzuk.

- Milyen szakon és milyen rendszerben történt a felvételiztetés?

- Az állami felsőoktatási rendnek megfelelően került meghirdetésre a felsőfokú képzés, s ide a levelező tagozatra ugyanúgy kellett jelentkezni, s vinni a pontszámot a középiskolai érettségi alapján, mint más felsőfokú tanintézetbe. Két területen történt a meghirdetés: az egyik a felsőfokú főiskolai diplomát adó „szociális munkás” tanszak, a másik idegenforgalmi felsőfokú szakmenedzseri képzést ad, de diplomát nem.
Önkormányzatunk részéről a környező középiskolákat, szociális, egészségügyi és turisztikai vállalkozó szervezeteket megkerestünk azért, hogy dolgozóik vagy tanulóik részére ezt az elvégzendő képzést mi is népszerűsítsük.

- Milyen eredménnyel zárultak a felvételik-tekintve, hogy a képzés beindult?

- Örömmel írhatunk arról, hogy 2009. szeptember 4-én Jászberényben megtörtént az ünnepélyes tanévnyitó, ahol jómagam is örömmel hallottam, hogy 16 fővel indul a szociális tanszak Abádszalókon, s hozzá kapcsolódva az idegenforgalmi szakmenedzser képzés is kezdetét veszi. A két képzés természetesen eltér egymástól. AZ idegenforgalmisok csak közös tananyag feldolgozásakor vesznek részt a szociálisok részére Abádszalókon tartott foglalkozásokon. Egyébként más városokban tanulnak majd. A szociális tanszakra 16 fő került felvételre, s közülük négyen abádszalókiak, valamint egy hallgató a Gondozási Központban dolgozik. Többnyire a környező településekről tevődik ki a létszám. Az idegenforgalmi képzésre Abádszalókról hárman kerültek felvételre.
A szociális tanszakon hét félév a képzési idő, s utána államvizsgát és nyelvvizsgát tesznek a hallgatók-nagyon reméljük sikerrel. Az idegenforgalmiaknál négy félévben folyik a szakmai előmenetel.

- Hol van a képzés és milyen gyakorisággal vesznek részt ezen a hallgatók?

- Az egyetem a felajánlott helyszínek (Művelődési ház, Általános Iskola, Városháza) közül az utóbbi épület nagytermét fogadta el helyszínül, melyért a megkötendő megállapodás szerint majd bérleti díjat fizet az önkormányzatnak.
Az fontos azonban a számunkra, hogy több abádszalóki embernek tudunk helyben főiskolai képzést adni, s ezért nem kell utazniuk, szállást váltaniuk más városokban. Minden hét szombatján reggeltől késő délutánig vannak a foglalkozások, döntően csak a vizsgákra kell majd utazniuk.
Szociális szakon az első évfolyamban 14 tantárgyat tanulnak a hallgatók, míg az idegenforgalmi szakon jelenleg 11 szakterület ismereteit dolgozzák fel. Nyelvi képzés tekintetében a szociális szaknál van jelentőség, hiszen itt majd nyelvvizsgát kell tenni a hallgatóknak, mégpedig – választásuknak megfelelően- angol nyelvből.
A hallgatók turisztikai szakon államilag támogatott képzésben vesznek részt, míg a szociális szakon félévenként 116.300.-forint képzési díjat fizetnek az egyetem részére.

Forrás: Tisza-tó Térsége LEADER Egyesület

Cikk megosztása