Megújul a bölcsőde és a könyvtár

A 8/2009 (II.26) Önkormányzati Miniszter rendeletének a „Bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése” című pályázati felhívásra beérkezett pályázatunkat támogatásban részesítette a Minisztérium.

A Tiszafüred, Örvényi út 43/a sz. alatti Bölcsőde épületében az alábbi feladatok elvégzését teszi ez lehetővé:
- a külső homlokzat javítását, a salétromosság mentesítést
- a nyílászárók felújítását és a bejárati ajtó cseréjét
- a padló és a folyosó burkolását, az ajtók szigetelését
A munkálatok tervezett befejezése: 2009. szeptember 30.

Amint azt már sokan hallhatták, láthatták, olvashatták Tiszafüred Város Önkormányzata 2008-ban konzorciumi tagként pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP támogatási rendszeréhez „Nagykun Tudásdepó-Expressz-Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése” címen az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz.
A pályázó az Európai Regionális Fejlesztési alapból, valamint a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésének Társadalmi Infrastruktúra Operatív program előirányzatából egyszerű vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek mértéke közel 60 millió Ft. Ebből az összegből a tiszafüredi könyvtár közel 10 millió Ft erejéig támogatott.

A konzorciumi pályázat vezetője Törökszentmiklós, konzorciumi tagok: Karcag, Tiszafüred, Túrkeve, mezőtúr, Kunmadaras, Kenderes, Fegyvernek.
A pályázat helyi szinten megvalósuló szakmai tartalmát Dr. Szegő Ágnes intézményvezető állította össze, a beszerzendő számítástechnikai eszközök meghatározásában Nováki János nyújtott segítséget. A pályázat lebonyolításáért Szűcs Gábor projekt koordinátor felelős.
A támogatásról szóló értesítést 2009. április 28-án küldték meg.

Az eltelt idő alatt a megvalósításhoz szükséges feladatok elkezdődtek, az előkészítés már a végéhez közeledik.
Augusztus hónapban az informatikai hálózat kiépítése fog megtörténni és reményeink szerint az ezt követő hónapokban már teljes kapacitásával várja a felhasználókat.
A közeljövőben egy ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a projektmegvalósítási időszaka, ennek pontos idejéről tájékoztatjuk alakosságot.

*

Ünnepélyes átadás – Szalagvágás Tiszaroffon

Az „Utólagos akadálymentesítés a Kunhegyesi Általános Iskola Tiszaroffi Tagintézményében a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esély, hozzáférés céljából” című ÉAOP-4.1.5-2007-0166 azonosítú számú pályázati keretében megvalósult beruházás ünnepélyes átadására a pályázat ütemezésének megfelelően 2009. augusztus 1-én került sor.

A rendezvény a Projekt Dekor Kft. szervezésében került megrendezésre.
Az ünnepélyes átadó keretében Tiszaroff Község Alpolgármestere Patocskai László mondott beszédet. Beszédében kitért a közszolgáltatás helyszínének akadálymentesítésének fontosságára, bemutatta a megvalósult beruházást, méltatta az ÚMFT pályázati lehetőségeket. Köszönetet mondott a pályázat megvalósításában szerepet vállalóknak.

Vincze László – mint a pályázat keretében kedvezményezett Kunhegyes Város Alpolgármestere is ünnepi beszédet mondott. Elmondta, hogy „ünnep ez a nap mindkét település számára” és kiemelte a két település önkormányzatának és mikro térségi közoktatási intézményi társulás összefogását a pályázat megvalósulása kapcsán.

Galló Ferenc a nyertes pályázat író ADITUS Zrt. regionális igazgatója kifejtette, hogy a projekt megvalósulása után az utófinanszírozott pályázat pénzügyi lehívásában is szerepet vállalnak. Hangsúlyozta, hogy „a beruházás érdemei vitathatatlanok és egyben önmaguknál tovább mutatók, hiszen nem csupán egy intézmény vált élhetőbbé, hanem egy település is, melynek így növekszik a népességmegtartó ereje úgy, hogy közben versenyképesebbé válik”.
Az ünnepi beszédek elhangzása után került sor a két település alpolgármestereinek közreműködésével az ünnepélyes szalagavatásra és egyben a felújított épület helyszíni bejárására.

*

Szezonértékelés a Tisza-tavi régióban

A Tisza-tavi turisztikai régió piaci helyzete egyértelműen erősödött a magyarországi desztinációk sorában, amelyet a három éve folyamatosan emelkedő vendég és vendégéjszaka szám támaszt alá.

2008-ban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 19,6%-kal, a vendégéjszakák 13,8 %-kal növekedett. Ezen belül a belföldi vendég (24%) és vendégéjszaka növekedés (14,7%) még jelentősebb. A magánszálláshelyeken a vendégek száma 5,6 %-kal csökkent. Az előző évekhez hasonlóan továbbra is jelentős a Nyugat-Dunántúli megyeszékhelyről érkezők aránya.
2009 első félévében a Tisza-tavi régióban is csökkent a vendégforgalom.

Az adatokat településsorosan vizsgálva megállapítható, hogy a csökkenés jelentős mértékű az eddig nagy vendégforgalmat bonyolító klasszikus üdülőterületeken (vízparti üdülés, gyógy-és termál turizmus). Ezzel szemben az új fejlesztéseket megvalósító településeken és az öko-, illetve aktív turisztikai fogadóterületeken továbbra is dinamikus vendégforgalom növekedés figyelhető meg.

A 2009-es júliusi statisztikai adatokból megállapítható információk:

- A 2009. július havi statisztikai adatokat megvizsgálva megállapítható, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest a régióba látogató vendégek száma 4,4 %-kal emelkedett, csak a vendégéjszakák száma csökkent. (Ez megerősíti azt a feltevést, hogy a fokozott marketing munka meghozza a gyümölcsét, s a vendégek elutaznak a régióba, de a gazdasági válságra és az árak emelkedésére a tartózkodási idő rövidítésével kénytelenek reagálni.

- 2009. júliusban, a Tisza-tavi régióban a kereskedelmi szálláshelyek szobakapacitás-kihasználtsága 47,6% volt (ami 13,4%-os visszaesést jelent a 2008. júliusi adatokkal összevetve). Ki kell emelni, hogy a wellness szállodában a szobakapacitás-kihasználtság 80,7 % volt, ami 19,6 %-os növekedés a tavalyi év júliusához viszonyítva.

A 2009. január-júliusi adatokat megvizsgálva az tapasztalható, hogy a Tisza-tavi régióban a szállásdíj bevételek 4 %-kal emelkedtek az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A wellness szállodákban realizálódott szállásdíj bevétel 46,8%-os növekedést mutat 2008. első hét hónapjának adataival összevetve. az adott időszakban a kempingek szállásdíj-bevétele 13,5 %-os emelkedést mutat a tavalyé év ugyanezen időszakához képest. A fenti adatok tükrében megállapítható, hogy Magyarország 9 turisztikai régiója közül a Tisza-tónál emelkedtek a legnagyobb mértékben az év első hét hónapjában a szállásdíj bevételek. (Nyugat-Dunántúlon tapasztalható 1,7%-os emelkedés, a többi régióban visszaesés volt jellemző.)

A régió erőssége, hogy a klasszikus vízparti üdülések mellett nagyon meghatározó imázs alkotó turisztikai terméke az ökoturizmus, valamint a horgászturizmus, amelyek fő utazási motivációt is jelentenek. Így a fő versenytársakat jelentő belföldi nagy tavakról (Velencei-tó, Fertő-tó, Balaton) megkülönböztető módon, a Tisza-tó hatékonyan pozícionálható. Továbbra is megfigyelhető az a trend , hogy a vendégek egyre tudatosabban választják a Tisza-tavat az aktív üdülések színtereként. Nagyon pozitív a Túraközpont Hálózat szolgáltatásainak megítélése a vendégek körében.

Forrás: Tisza-tó Térsége LEADER Egyesület

Cikk megosztása