Viharjelző rendszer a Tisza-tó térségében

2009.november 11-én ünnepélyes keretek között Poroszlón sor került a Tisza-tavi Viharjelző rendszer átadására.

Az eseményt Godó Lajos, a Tisza-tavi Fejlesztési Tanács elnöke méltatta. Ezzel a Tisza-tó lakói és turistái részére megteremtődik a biztonságosabb körülmény!

Az elmúlt évek tendenciája azt mutatja, hogy egyre nagyobb szerepet kap a belföldi turizmus. A Tisza-tó és környékén végrehajtott infrastrukturális és egyéb változások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a tó és közvetlen környezete üdülőkörzetté váljon és évről-évre több látogatót vonzzon.

A Tisza-tó térségében élő lakosság, az ott működő szervezetek és intézmények és nem utolsó sorban a térségbe látogató turisták és üdülővendégek tájékoztatásának, valamint biztonságának növelése érdekében egyre inkább szükségessé vált egy egységes – a már régóta bevált és biztonságosan üzemeltethető balatoni vihar-előrejelző és tájékoztató rendszer mintájára alapozott – tisza-tavi rendszer kialakítása.

A rendszer célja, a meteorológiai előrejelzéseken alapuló figyelmezető jelzőfények működtetésével felhívni a tavon közlekedők, sportolók és fürdőzők figyelmét az esetlegesen közelgő veszélyhelyzetre.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület 2008-ban projekttervet nyújtott be a Tisza-Tó Térségi Fejlesztési Tanács felé, melynek célja a Tisza-tavi Viharjelző rendszerbe illeszkedően a poroszlói viharjelző állomás modernizálása és korszerűsítése volt. A projekt eredményeként felállításra került egy 16 méter magas torony az ehhez szükséges viharjelző berendezéssel, ezáltal fenntartható a tó és közvetlen környezetének biztonságos tájékoztatása.

*

50 év a Lakosság és a Turisták szolgálatában Tiszafüreden

Fél évszázaddal ezelőtt nyílt meg a közönség számára a gyógyhatású termálvizet adó strandfürdő. Az eltelt idő alatt folyamatos fejlesztések révén évente több ezer külföldi turista kempingezik a kulturált környezetben, s a hazai vendégekkel együtt élvezi az ott fellelhető kulturális és egészségügyi szolgáltatásokat.

A neves eseményen Pintér Erika polgármester asszony és Mihala Sándor a Tiszavíz Kft ügyvezetője márvány emléktábla leleplezésével tisztelgett az intézmény előtt.

*

Újabb másfél milliárd Ft támogatás érkezik a TISZAFÜREDI KISTÉRSÉGBE a GOP-ból

Az Észak- Alföldi régió Gazdaságfejlesztési Operatív programjában a kistérségből hét nyertes pályázó 1.544.719.015Ft támogatást nyert, így összesen 3.036.974.720Ft összegü beruházás valósulhat meg. Ebből Tiszafüredre 2.3Mrd, Tiszagyendán 366milló, Tiszaroffon 333milliós értékben.

A komplex beruházások komplex programok mellett a mikro, kis és középvállalkozások technológiai fejlesztése, természeti és környezeti értékekre alapozott turizmus fejlesztése területeken értek el sikereket. Tiszafüreden mészüzem, betonüzem épül, eszközbeszerzésekre kerül sor.

A Morotva kerékpáros pihenőpark létesítése és egyéb turisztikai attrakciók erősíteni fogják a vonzeröt a megélhetést. Tiszagyendán építőipari gépek beszerzésével, technológiai géppark fejlesztéssel növelik a foglalkoztatást, a piaci mozgásterüket. Tiszaroffon úszó munkadaru beszerzésével segítik elő a vízi szállítás lehetőségeit.

*

ELSŐ HELY a MOZDULJ TISZA-TÓ PROGRAMBAN

Kunhegyes város 2009 nyarán további kilenc Tisza-tó környéki településsel együtt, csatlakozott a Mozdulj Tisza-tó programhoz.

Az ÖM Sport Szakállamtitkárság és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács által koordinált sportprogram lényege és célja, hogya csatlakozott települések strandjain javítsa a sportolási feltételeket, tőbbek között a felszereltség javításával,sporteszközök biztosításával. Kunhegyesen így sikerült a strandon lévő kis sportcenntrumot tovább gazdagítani. Végül a tíz település vetélkedéséből az ősszesített eredmény alapján Kunhegyes vehette át az első helyezett részére járó emlékplakettet is.

Gratulálunk a többéves kitartó szervező munkához és nem utolsó sorban az első helyhez!

*

Eldőlt ki a legény a gáton!

Július 27-én kora reggel kisebb zápor fogadta a szervezőket a Nóbordán… Elverte a sportpálya porát, és a felfrissült fák alatt megkezdődött a nagy nap… Kipakoltak a kereskedők, szorgos kezek készítették elő a hagyományos recept alapján készülő húsos káposztát.
A recept nem titok: fele káposzta, fele vegyes disznóhús (fülétől a farkáig) és lassú tűzön délre elkészül a kalóriagazdag ebéd.

Mire kitisztult az ég megérkeztek a csapatok, és elkezdődött a faluban a színes felvonulás. Elől a tiszafüredi mazsorettek és az ifjúsági fúvós zenekar, őket követték a résztvevő csapatok. Az út mellett, a kapuk mögött érdeklődő lakosok integettek a felvonulóknak. A Fő úton az átmenő forgalmat is le kellett állítani, de a várakozó autósok sem bosszankodtak, mert a zenészek és a csinos lányok látványos műsorral szórakoztatták a nézőket. A felvonulás után rövid megnyitó következett, majd a bemelegítés után elkezdődött a kemény verseny. Aki még nem próbálta nem is tudja, milyen nehéz a 80 kg-os búzászsák a 15 méteres szlalompályán, vagy a 2,5 méteres petrencés rúd tartása Toldi Miklós módra. Néhány percre felborult a csendesnek számító Kossuth út rendje is.

Megjelent a Tűzoltóság súlyos gépjárműve, és ezt igyekezett a 10 fős csapat egy hosszú kötéllel mozgásra bírni. Nem volt könnyebb a következő versenyszám sem: a Doma Feri lovai helyett a 25 mázsa betonlappal megrakott kocsit kellet partnak felfelé tolni-húzni. Ekkora már elkészült az ebéd, és minden csapat igyekezett az elveszett kalóriákat pótolni… Erre szükség is volt, mert a váltó versenyek legalább olyan erőfeszítést igényeltek, mint a délelőttiek. Közben már elkezdődtek a színpadon a kulturális műsorok, és a nézőtéren minden hely „elkelt”. Megtalálta itt mindenki az igényének megfelelő formát: lehetett játszani, vetélkedni, volt arcfestés, körhinta, ugráló vár, lacikonyha és kirakodó vásár. A felnőttek az információs pavilonban érdeklődhettek a legújabb LEADER és Új Magyarország Vidékfejlesztési Programok iránt.

Délután 4 órakor ujjongó, táncoló csapatok várták az eredményhirdetést. Horváth Gyula a MTTOSZ elnöke ismertette az eredményeket, Varga Mihály országgyűlési képviselő és Kerekes András polgármester pedig átadta az emlékplaketteket, serlegeket.

Íme az eredmények:
1. kategóriában: 1. helyezett: Sajósenye
2. kategóriában: 1. helyezett: Tomajmonostora, 2. helyezett: Tiszaderzs
3. kategóriában: 1. helyezett: Tiszaszőlős, 2. helyzett: Tiszaszentimre
Az elődöntő egyéni győztesei: Gönczi Ágnes (Tiszaszőlős), Boros Adrián (Sajósenye)

A „Kárpát-medencei döntőre” Sajósenye, Tomajmonostora és Tiszaszőlős csapatai kaptak meghívást.

Az eredményhirdetés után nagy mulatás kezdődött, idősek és fiatalok még hajnali 3-kor is táncoltak, énekeltek. Csak éjfélkor szünetelt a nóta, amikor a petárdák százai rajzoltak tűzvirágokat a sportpálya fölé. Szép nap volt…!

Oláh Vince

Forrás: Tiszafüredi HVI

Cikk megosztása