A település legfiatalabb útjait avatták fel Ajakon

Az ajaki Szabolcs és Hársfa utcát helyi vállalkozó aszfaltozta le.

A Szabolcs és Hársfa utakat a sikeres pályázat után egy helyi vállalkozó aszfaltozhatta le.

Az avatási ünnepségen megjelent Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés alelnöke, aki Kerekes Miklós polgármesterrel közösen vágta el a nemzetiszínű szalagot.

*

Két korszerű játszótér épülhet pályázati támogatással

Kisvárda Város Önkormányzata a Tompos úti lakótelep és a Gyár úti lakótelep egy-egy játszóterének felújítására pályázatot nyújtott be az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz. A benyújtott pályázat alapján a 20.130.311,-Ft összköltségű beruházáshoz 15.097.733,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült a város.

Kisvárda Város Önkormányzata a Tompos úti lakótelep és a Gyár úti lakótelep egy-egy játszóterének felújítására pályázatot nyújtott be az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz. A benyújtott pályázat alapján a 20.130.311,-Ft összköltségű beruházáshoz 15.097.733,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült a város.

A fejlesztés keretében az európai uniós előírásoknak és a mai kor követelményeinek megfelelő rugós állatfigurák, kétüléses hinták, mérleghinták, homokozók, kombinált mászóvár, láncos egyensúlyozó híd és mászókával kombinált biztonsági üléses hinta kerül kihelyezésre a régi elavult játszóeszközök bontása mellett. A komfortérzet javítása, a megfelelő környezet biztosítása érdekében a játszóeszközökön kívül 8 db hulladékgyűjtő, 15 db különböző típusú pihenőpad 4 db asztallal, illetve 4 db kerékpártároló is kihelyezésre kerül. Az eszközök beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás heteken belül kiírásra kerül, így a játszótereket várhatóan jövő tavasztól vehetik igénybe a város lakói.

*

Egy probléma-több összefüggés

Kisvárdán négy iskola és egy óvoda több mint 96 milliót fordíthat az oktatás modernizációjára. A minőségi közoktatás közös ügyünk. Mindannyiunk érdeke, hogy gyermekeink olyan iskolákban tanulhassanak, ahol egyéni képességeiket messzemenőkig figyelembe véve oktatnak, és mégis azonos esélyekkel indul minden diák. E feltételek megteremtése - jól tudjuk - pénzbe kerül.

Ezért fontos, hogy nemrégiben bő 17,5 milliárd forint uniós támogatásra pályázhattak közoktatási intézményeink, ha megfeleltek bizonyos elvárásoknak. Közoktatási intézmények fenntartói, önkormányzati társulások, egyházak, költségvetési szervek pályázhattak a kulcskompetencia területek fejlesztésére, oktatási programok és taneszközök bevezetésére, adaptációjára, a szegregációmentes együttnevelési környezet kialakítására, illetve önálló intézményi innováció megvalósítására. Az úgynevezett Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.4. pályázaton Kisvárda Város Önkormányzata is sikeresen szerepelt: városi szinten több mint 96 millió forintot fordíthatnak a közoktatási és nevelési feladatok modernizációjára.

A városból öt intézményt: a Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumot, a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskolát, a Várday István Tagintézményt, a Teichmann Vilmos Általános Iskolát, valamint a Csillag közi Óvodát érinti a nagy ívű program. "Iskolánkból közvetlenül nyolc pedagógus, négy osztály, öt idegen nyelvi csoport, közvetve pedig az intézmény egésze kapcsolódik a programhoz - fogalmazott Nyakóné Kántor Mária, a Besenyei György Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese, a projekt szakmai vezetője, hozzátéve: - A Besiből közel 200 diák vesz részt az EU által finanszírozott programban, amelynek legfontosabb célkitűzéseit röviden nem lehet összefoglalni.

Az intézmények a közelmúltban átvették azokat az eszközöket, amelyeket a pályázat keretében szereztek be, s a pedagógusok munkáját hivatottak segíteni (laptop, CD-s rádió, nyomtató, diktafon, fényképezőgép). Az öt intézményben megtartották a projektindító előadásokat is, ahol a közreműködő pedagógusok tájékoztatták a kollégáikat és a szülőket a program lényegéről, a megvalósítás lépéseiről.

*

Szüreti bál sztárvendégekkel

Hárman összeálltak és megszervezték a szüreti bált.
Ősz is van, szüret is van, akkor legyen bál is, döntötték el Kisvárdán hárman (Farkasné Juhász Zsuzsa, Bartus Diána és Deák Zsolt) és meg is szerveztek az első, de hagyományteremtő jellegű rendezvényüket, a Parish Bull Koronatermében.

A szombat esti bálon volt néptánc bemutató, borkóstoló (három fajta borból), modern tánc bemutató, a Mistrál-Nyírzem Mazsorettek bemutató műsora.
A szervezők meglepetéssel is kedveskedtek, Czene Attila és Bánhidi Petra is együtt bulizott a vendégekkel.

*

Nem csak egészséges finom is - Új kenyérfajta a piacon

Augusztus 20-án új kenyeret szenteltek Kisvárdán a Várszínpadon, amely annyiban is újnak számít, hogy tritikáléból készült. Erről nyilatkozott Dr.Kruppa József és Prof.Dr.Győri Zoltán.

Hamarosan megkezdődik a próbagyártása az új tritikálé kenyérnek Kisvárdán és Nyíregyházán.

Augusztus 20-án új kenyeret szenteltek Kisvárda városban a Várszínpadon. A történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új kenyeret, amely annyiban is újnak számít, hogy tritikáléból készült. Erről a kenyérről kérdeztük Dr. Kruppa Józsefet és Prof. Dr. Győri Zoltánt.

Dr. Kruppa József PhD tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár, a Kruppa-Mag Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ez az első olyan tritikálé fajta, amely magyar nemesítésű, és alkalmas étkezési humán felhasználásra. A tritikálé minősége és beltartalma, a magas sikértartalama és egyéb jó sütőipari lisztminőségi értéke lehetővé teszi, hogy önmagában lisztjéből kiváló minőségű és finom kenyér süthető.
Az alapkutatásokat a debreceni egyetemen már több mint három éve elkezdték. Bekapcsolódott az üzemi gyártási szinten a Nyírség Hasso Kft. A próbasütéseken már túl vannak. Ez év őszén, várhatóan szeptember végén megindul a próbagyártás is. Ami már több, is mint próbagyártás, mert a termék megjelenik a piacon.
Ezzel kívánják elindítani a nyírségi tritikálé kenyér vagy nyírségi hungaro tritikálé kenyér néven ezt az új terméket, ami teljesen újnak tekinthető. Magyarországon, Európában sőt máshol sem a világon nem tudnak önállóan magában tritikáléból önmagában ilyen minőségű kenyeret sütni.

Várják majd a fogyasztók visszajelzését. Ha az pozítiv, akár már ebben az évben is, további nagyobb volumenű gyártás is megindulhat.
A jövő évben, természetesen az igények figyelembe vételével tovább növelhetik a volument. A Nyírség Hasso Kft.-vel indul a gyártás. Elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ( Nyíregyháza, Kisvárda ) az első, ahol megindul a gyártás és a forgalmazás. Mivel a cég szállít Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is, ezért gyakorlatilag ebben a három megyében lesz elsőként kapható a fogyasztók számára az új kenyér.

Érdekesség, hogy mivel a tritikálé termelése gyakorlatban ma szinte teljesen vegyszermentesen történik, szermaradvánnyal nem kell számolni, emiatt egészségesebb a termék. A beltartalma alapján, mivel a rozstól is örökölt pozitív tulajdonságokat, ez még javít ( vitamintartalom ) rajta. Folyamatban vannak a kutatások ez irányban, hogy egy még egészségesebb új termék legyen, ami még finom is. - fejezte be Dr. Kruppa József.

Forrás: Kisvárdai HVI

Cikk megosztása