InterCity vonattal Ukrajnába

Magyar-ukrán közös tanulmányterv készítés a nyomtávváltós IC vonatok közlekedtetéséről Budapest-Ungvár-Budapest viszonylatban.

Támogatást nyert a záhonyi KIÚT Térségfejlesztési Egyesület „Magyar-ukrán ipari park kialakításának vizsgálata“ című Norvég Alaphoz benyújtott pályázata, melynek általános célkitűzése: magyar-ukrán közös tanulmányterv készítés a nyomtávváltós IC vonatok közlekedtetéséről Budapest-Ungvár-Budapest viszonylatban.

A két napos nemzetközi konferencia Nyíregyházán volt, ahol magyar és ukrán vasúti szakemberek, határrendészeti vezetők, polgármesterek és a politikai élet képviselői tartottak előadást a nyomtávváltós Intercity vonatok magyar-ukrán viszonylatban való közlekedtetéséről.

Rusznák András, a Debreceni Területi Vasútigazgatóság osztályvezetője ismertette az átrakó körzet tevékenységét, szólt a gázátfejtésről, az átrakó fontosságáról, majd előadásában kiemelte, hogy a záhonyi vasútállomáson jó az infrastruktúra.
„Olyan vasúti kocsikat fejlesztünk, amelyek könnyen és gyorsan közlekedhetnek a két ország között. Szükség van a Rola vonatokra, vagyis a vasúti, közúti vegyes szállításra” – fogalmazott beszédében

Jurij Domin, az Ukrán Vasúti Tudományos Kutatóintézet professzora.
A nagyszabású rendezvényen természetesen szót kapott Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta: „A magyar-ukrán átmenetben az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a kb. 30 éve nem fejlesztett széles nyomtávú pálya felújításra kerüljön, hogy nagyobb kapacitású, illetve nagyobb súlyú, hosszabb vonatokat tudjunk fogadni. Erre most van egy 33 milliárd forintos európai uniós finanszírozású pályázat, ami napokon belül elindul.”

Dr. Szép Béla, a záhonyi térség kormánypárti országgyűlési képviselője az elképzelésekről közölte: „A fejlesztés költségigénye milliárdos nagyságrendű, hiszen a záhony-csapi határállomásra kell telepíteni azt az automata nyomtávváltós berendezést, ami a vonat megállítása nélkül, a szerelvény 5 kilométeres sebességénél, menet közben állítja át a vagonok keréknyom-távolságát az európai normálról az eurázsiai széles sínméretre. A MÁV-START Zrt.-nek nem kell új vagonokat beszereznie a fejlesztéshez, mivel a régi InterCity kocsikat át lehet alakítani nyomtávváltósra”

A projekt zökkenőmentes megvalósulásához a technikai és infrastrukturális feltételek adottak, hiszen a Záhony és Térsége Komplex Gazdaságfejlesztési Programban, 2010-re megvalósuló vasúti projekt teljes egészében biztosítja a technikai feltételrendszert – tudtuk meg Kálnoki Kiss Sándor, miniszterelnöki megbízottól.
„A konferencia következő állomása várhatóan ez év novemberében kerül megrendezésre Ungváron” – tájékoztatott Rákóczi András főszervező, a KIÚT Térségfejlesztési Egyesület ügyvezető elnöke.

*

Szakállamtitkár a volán mögött Tuzséron

A Szabolcs - Szatmár - Bereg megyei Tuzsér önkormányzata saját erőből, szponzori segítséggel, valamint az ÚVMP által elnyert 500 ezer forint plusz áfa támogatással valósította meg idei Kastély és Almanap elnevezésű rendezvényét. A programok reggel hét órakor kezdődtek, melyeket nem csak a színpadon, hanem az országszerte híres Lónyay kastély egész területén élvezhetett a kilátogató közönség. Utóbbiakból voltak bőven, Révész László polgármester véleménye szerint az idei, immáron negyedik kastélynap minden eddigi létszámot felülmúlt.

A programok széles repertoárja minden korosztálynak kedvezett a legkisebbektől a legidősebbekig: bemutatkoztak a helyi óvodások, iskolások, a felnőtt énekkar és a Harcművészeti Klub, zenélt a Garabonciás Citerazenekar és a Szeredás Népzenei Együttes, táncot roptak a Hajdú Néptáncegyüttes tagjai, a rendőrség kutyás bemutatót, a tűzoltóság és a mentők mentési bemutatót tartottak. A kiegészítő programok sokasága senkit nem hagyott unatkozni: a gyerekeknek ügyességi vetélkedők, vidámpark és színházi előadás, a felnőtteknek ingyenes vérnyomás - és vércukorszint mérés állt a rendelkezésükre.

A falunap egész ideje alatt - a Vöröskereszt munkatársainak köszönhetően - lehetőség volt véradásra is. A Tuzséri Kertbarát Klub sátrában helyi jellegzetességeket, alma-és pálinkafajtákat kóstolhattak az érdeklődők.

A rendezvényen képviseltették magukat a kisvárdai és a záhonyi Helyi Vidékfejlesztési Irodák, valamint a Felső-Szabolcsi Leader Közhasznú Egyesület Munkaszervezetének munkatársai. Nekik köszönhetően az ÚMVP sátornál számos információt kaphattak az érdeklődő felnőttek az Európai Uniós és a hazai pályázati lehetőségekről, valamint egy műveltségi totót kitöltve sorsoláson vehettek részt, ahol ÚVMP-s ajándékokat (pólót, kulcstartót, malacperselyt, kártyát, stb) nyerhettek. A gyerekeket léggömb, arcfestés és kézműves foglalkozás várta.

A nap illusztris vendége volt Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára, aki jelenlétével nem csak a rendezvény színvonalát növelte, hanem részt vett a főzőverseny zsűrizésében és ünnepélyes keretek között adta át a falu első emberének a település tanyabuszának kulcsát. Az ÚMVP által finanszírozott új járművet maga az államtitkár vezette be a kastély területére.
Az ÚMVP támogatásával megvalósult ingyenes rendezvény Bikini élőkoncerttel és tűzijátékkal zárult.

*

Sikeres tanyabusz pályázatok a Záhonyi kistérségben

A záhonyi kistérség mind az 5 nyertes településének sikerült beszereznie az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére igénybe vehető támogatásból a "falubuszt", melyeket várhatóan 2009. szeptember elején sikerül az előírásoknak megfelelően felmatricázni.

Ennek értelmében Eperjeske, Tiszabezdéd, Tiszaszentmárton, Tuzsér és Zsurk útjain találkozhatunk az autóbuszokkal.

*

Integrált Közösségi Szolgáltató Terek a Záhonyi kistérségben

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) pályázatán a Záhonyi kistérégben az alábbi szervezetek nyerték el a címbirtokosi jogosultságot: Tuzsér Önkormányzata, Tiszamogyorós Önkormányzata, Tiszaszentmárton Önkormányzata,melynek értelmében jogosult pályázatot benyújtani az IKSZT kialakítására az FVM által a közeljövőben megjelenő támogatási rendelet keretében.

A HVI iroda reménye szerint a felsorolt települések mindegyikén megvalósulhat a fejlesztés, vagyis a pályázat második fordulójában is sikerrel szerepelnek a szervezetek.

*

Az államtitkár is kerékpárra pattant

Több mint 130 záhonyi kerékpáros vette birtokba az utóbbi évtized legnagyobb beruházásaként megvalósuló kerékpárutat Zsurk- Záhony- és Györöcske között.

A hivatalos ünnepi átadást megelőzően október 10-én a három település lakosai már közösen ünnepeltek.

Kevés ilyen jó példa van ma Magyarországon, amikor a szomszédos települések nem konkurenciát látnak egymásban, hanem összefognak - mondta Kóthay László a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára köszöntőjében, október 12-én a Zsurk- Záhony- és Györöcske közötti kerékpárút ünnepélyes átadásán.

Ennek az összefogásnak a kézzel fogható eredménye az új záhonyi kerékpárút. Kóthay László hangsúlyozta, hogy a töltéskoronán épült kerékpárutak a rekreációs, az idegenforgalmi és a munkába járást segítő funkciók mellett az esetleges árvízi védekezés költségeit is a tizedére csökkentik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél több hasonló projekt számára szolgáljon példaképként ez a beruházás.

Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően Lesku Miklós, Záhony Város polgármestere és Szabó György a kivitelező Magyar Aszfalt Kft. projektmenedzsere adtak áttekintést a jelenlévőknek a 224 milliós költségvetésű kerékpárút építésének körülményeiről.

Mindannyian hangsúlyozták, hogy az Európai Uniós támogatással létrejött beruházás megvalósítása során, az indítástól kezdve a befejezésig a résztvevő szervezetek -Záhony Város Önkormányzata, Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósága, Zsurk Község Önkormányzata és Győröcske Község Önkormányzata, illetve a kivitelező Magyar Aszfalt Kft.- kiváló együttműködésről tettek tanúbizonyságot és a projekt minden résztvevője maximális teljesítményt nyújtott.

Az ünnepélyes szalagátvágás után Kóthay László szakállamtitkár és a három település polgármestere közösen próbálta ki kerékpáron az új létesítményt.
Az új kerékpárút a II. Nemzeti Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program keretében az Európai Unió és a Magyar Állam 85%-os támogatásával épült meg.
Záhony Város Önkormányzata, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósága, Zsurk és Győröcske Község Önkormányzata közösen állta a fennmaradó 15% önrészt.
Kerékpárút hossza 8,42 km. A magas minőségű kivitelezés mindössze 90 nap alatt a Magyar Aszfalt Kft. -t dicséri.

A záhonyi lakosok a hivatalos megnyitó előtt két nappal Lesku Miklós polgármester és Kövesdi Péter települési képviselő vezetésével végigkerekeztek az új kerékpárúton Záhonytól Zsurkig. A kerékpárosokat Pócsik Barnabás zsurki és Batári Ferenc István györöcskei polgármester ízletes babgulyás ebéddel és szíves vendéglátással várta. A vidám hangulatú rendezvényen a három település lakosai közösen ünnepelték a régen várt kerékpárút elkészültét.

Forrás: Záhonyi HVI

Cikk megosztása