Borászati konferencia és szüreti sokadalom civil összefogással

2009. október 3-án második alkalommal került megrendezésre Monoron a Szüreti Sokadalom elnevezésű rendezvény, amely a sikeres civil összefogásról mutat évek óta jó példát a településen.

A sokadalom jelentős hagyományokkal rendelkezik a városban, közel 20 éve élesztette újjá a szüreti felvonulás hagyományát a helyi gazdakör. Az október elején rendszeressé váló színes felvonulás kezdetben csak délutáni programnak indult, mára azonban a helyi civilek összefogásának köszönhetően egy reggeltől, másnap hajnalig tartó valódi sokadalom bontakozott ki.

A helyi lokálpatrióta egyesületek az elmúlt években jelentősen megszaporodtak és megerősödtek, amelynek eredménye, hogy idén már a Monori Gazdakör mellett részt vett a szervezésben a Monor Környéki Strázsa Borrend, a Monori Borút Egyesület, a Monori Strázsák Néptánc Egyesület, a Lions Klub, a Strázsa újság és a Vigadó Nonprofit Kft. is.

Reggeltől borászati konferenciát szervezett a Borút Egyesület „Borturizmus itthon és határon túl” címmel a Vigadó dísztermében. A konferencián színvonalas előadásokat hallgathatott meg a 30-40 fős szakmai közönség a hazai, illetve a nemzetközi borturisztikai tapasztalatokról és lehetőségekről. A meghívott előadók között volt Ivan Merlet, Francia Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium referense, borász, szőlőbirtokos is, aki Európa, Franciaország és - hazánk jó ismerőjeként - Magyarország borturisztikai helyzetéről, jövőjéről tartott izgalmas előadást. Kiemelte, hogy az ágazat sikeressége döntően múlik azon, hogy mennyire sikerül magas színvonalú, minden korosztály számára vonzó, komplex borturisztikai csomagokat kínálni az érdeklődők számára. Elmondása szerint csak így lehet versenyezni a rendkívül sikeres tengerentúli (elsősorban Egyesült Államok béli) vetélytársakkal és talpon maradni az elhúzódó, ágazatot súlytó válságban.

Szerinte hazánk adottsága kedvező Franciaországhoz viszonyítva is, abból adódóan, hogy Magyarországon korán felismerték a komplex szolgáltatások fontosságát, míg francia oldalon sokáig bíztak csupán a kiváló minőségű bor vendégeket vonzó és megtartó erejében.

A konferencián előadást tartott Vékony Ferenc József is a Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft. képviseletében az aktuális LEADER pályázati lehetőségekről. A Strázsa HACS illetékességi területén október hónapban megjelent LEADER fejlesztési források közül több is a térségi bortermelői-borturisztikai együttműködéseket támogatja.

A rendelkezésre álló közel 206 millió forint éppen olyan célterületeken vehető igénybe, amelyek a konferencián sokszor hangsúlyozott komplex turisztikai szolgáltatásokat mozdíthatják elő. Borászati bemutatóterek kialakítása, turisztikai adatbank létrehozása, szakmai együttműködéseket előmozdító és térségi turisztikai rendezvények szervezése, borturisztikai minősítési rendszer és arculat kialakítása szerepel többek között az elfogadott vidékfejlesztési stratégiához kapcsolódó pályázati kiírásokban, Vékony Ferenc ezek kiaknázására hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A konferenciával egy időben, a városközpontban veterán traktorok, mezőgazdasági gépek felvonulásában és kiállításában gyönyörködhettek kicsik és nagyok, a Fő téren pedig látványszürettel szórakoztatták a helyi néptáncosok az arra járókat. Az érdeklődők megtekinthették a hagyományos szüreti eszközöket, részt vehettek a szőlőtaposásban, préselésben, valamint a friss mustot is megkóstolhatták. Mindeközben a művelődési házban is zajlottak az események, kézműves játszóháznak és a város elmúlt 100 évét felelevenítő fotókiállításnak adott otthont az épület.

A délutáni felvonulás a kitűnő időjárásnak is köszönhetően rengeteg látogatót vonzott az utcákra, ahol a lovas fogatok, csikósok, táncosok és zenészek igazi forgataga hömpölygött végig a városközponton. Ezt követően a piactéri fesztiválcsarnokban színpadi programokkal folytatódott a sokadalom, majd este sikeres szüreti táncház zárta az eseményt.

Andrási Zsolt, a Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft. munkatársa

*

Péteriért emléklap adományozása

A Polgármester a 2009. október 7-i Képviselő-testületi ülésen ünnepélyes keretek között Péteriért emléklapot adományozott Kunetz Lászlónak, aki önkéntes munkájával lehetővé tette azt, hogy Péteri honlapja létrejöjjön.

Emléklapot kapott még Losonci Gyula is a község közterületeinek virágosításában nyújtott önzetlen felajánlásaiért.

*

Kiemelt környezetvédelmi fejlesztés – uniós források a Gyáli patak vízgyűjtőjének rekonstrukciójára

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében összesen 253 kiemelt projekt támogatási szerződését kötötték meg november 4-ig, több mint 1 620 milliárd Ft értékben. Ezek egyike a „Gyáli patak rekonstrukciója” elnevezésű projekt, mely a Közép-magyarországi régió egyik kiemelt környezetvédelmi fejlesztése. Legfontosabb eredménye, hogy biztonságosabbá válik Gyál, Vecsés, Üllő, Gyömrő és Monor térségének belvízvédelmi- és vízelvezetési rendszere.

Az érintett vízgyűjtő, a Gyáli belvízrendszer, a Ráckevei (Soroksári) Duna felső vízgyűjtőjén fekvő terület. A terület átmenetet képez a dombvidéki és a síkvidéki terület között. A terület alsó részén a terep esése kicsi, a csatornák menti mély fekvésű területek mérsékelten belvízveszélyesek. A felső vízgyűjtőn a terep természetes esése nagyobb, itt elsősorban a nagy csapadékok, illetve a hirtelen hóolvadás jelent problémát.

A több mint 1,2 milliárd forintnyi, teljes mértékben uniós támogatásból megvalósuló projekt célja a vízelvezetés biztonságának növelése a Gyáli patak vízgyűjtőjében, a meder területhasználati igényekhez igazodó kiépítése, és a vízelvezetési feltételeinek, valamint a jelenleg szennyvízzel terhelt befogadó terület jó ökológiai állapotának biztosítása a dinamikusan fejlődő térségben.

A 2012-re befejeződő beruházás szervesen kapcsolódik az Európai Unió kiemelten fejlesztendő területeihez (környezeti és energia programok). A rekonstrukcióval a Gyáli és Monori kistérség területén élő lakók és vállalkozók közvetlen életminősége is javul.

*

Virágos Balatonért!

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség idén hatodik alkalommal hirdette meg a „Virágos Balatonért” környezetszépítő versenyt, amelynek célja a régió környezetszépítésének ösztönzése, a turisztikai szolgáltatók színvonalas esztétikai megjelenésének támogatása.

A versenyre négy kategóriában (közforgalmú és vitorlás kikötő, közforgalmú strand, kereskedelmi szálláshely, kempingek) lehetett jelentkezni, és összesen 73 pályázat érkezett. A zsűri értékelése alapján 2009-ben „A legvirágosabb kemping” címet és réztáblát a Balatontourist Zrt. balatonalmádi kempingje, a Yacht Kemping nyerte el.

*

Útfelújítás Balatonfűzfőn pályázati pénzből!

Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2008-ban európai uniós pályázatot nyújtott be az Árpád utca korszerűsítésére, amelynek eredményeként 117.807.305,- Ft-ot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program KDOP-2008-4.2.1/B kódszámú pályázatán.

A támogatási szerződés 2009. május 15-én hatályba lépett, majd a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás megindításával megkezdődött a projekt megvalósítása. A közbeszerzési eljárás eredményeként a COLAS Építő Zrt. került nyertesként kihirdetésre.

A vállalkozási szerződés aláírására 2009. október 8-án került sor, majd október 16-án megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

*

A pilisi polgármester közös fellépést sürget az M4-esért

Régóta foglalkoztatja a 4-es főút mellett élőket és a helyi vezetést a tervezett gyorsforgalmi út megépítése, úgy tűnik azonban, nem sok előrelépés történt az elmúlt időszakban.

A Régió 4 újság információi szerint, az M4-es Monor–Pilis elkerülő szakaszának az uniós támogatása elbukott ugyan, de biztató, hogy a kormányzati szándék mégis töretlennek látszik a folytatásra. Az viszont még mindig nem biztos, hogy mikor, milyen formában, és milyen pénzből kerülhet sor az út megépítésére. Az érintett települések polgárai, önkormányzatai azonban egyre türelmetlenebbek, hiszen nemcsak a jelenlegi hatalmas átmenő forgalom, az állandó balesetveszély, hanem a már-már tarthatatlan környezeti terhelés is aggasztja, veszélyezteti őket.

A jelenlegi útvonal éppen Pilis közepén, templomok, iskolák közelében, lakóházak mellett halad 12-14 ezres napi gépjárműforgalommal, amiből több mint 1500 nehéz gépjármű, így Pilis polgármestere közös fellépést sürget az érintett települések polgármestereinek összefogásával...

Forrás: Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása