Mikulásra műjégpálya épül Szentesen

Jégcsarnokot épít telephelyén a Szentes-Frigó Kft.: november végén már birtokba vehetik a korcsolyázók a létesítményt.

A jövőben szeptembertől márciusig üzemelne a műjégpálya, amelyet délelőttönként iskolások használhatnának. Nem kell már a nagy hidegre várni, hamarosan kulturált körülmények között, fedett jégpályán korcsolyázhatnak a szentesiek.

A tervek szerint 600 négyzetméteres – 20-szor 30 méteres – jégfelület várja majd a korcsolyasport szerelmeseit. Hogy miért nem nagyobb, a szabványnak megfelelő jégkorongpályát építenek, arról a beruházó Szentes-Frigó Kft. tulajdonos-ügyvezetője, ifj. Magyar József azt mondta: megvizsgálták a hazai jégcsarnokok üzemeltetését, és kiderült, hosszabb távon ekkora mérettel gazdaságosabban lehet működtetni egy jégpályát.

A jégpálya 20 fok alatt üzemelhet, így a tervek szerint a jövőben szeptembertől márciusig fogadná a korcsolyázókat. A beruházás turisztikai szempontból is fontos mérföldkő lehet, hiszen Szentes 50 kilométeres körzetében nincs hasonló létesítmény, ráadásul illeszkedik a városvezetés által korábban elfogadott célhoz, ami a sportturizmus középpontba állításáról és fellendítéséről szól.

- Saját erőből, 110 millió forint ráfordításból az Attila úti telephelyünkön épül a műjégpálya, amit már november derekán szeretnénk átadni – nyilatkozta ifj. Magyar József. Mellé egy 220 négyzetméteres kiszolgálóegységet is felhúznak, illetve 30 férőhelyes parkolót alakítanak ki. Ami az üzemeltetést illeti, délelőtt és kora délután a szentesi és környékbeli iskolások használhatnák a létesítményt. Ez úgy működne, hogy az oktatási intézmények fenntartói – az önkormányzatok – kedvezményes áron jégidőt vásárolnának tanulóiknak. Ha erre lesz igény, akkor a délutáni és esti belépők árát is kedvező szinten tudja tartani a jégcsarnok működtetője.

*

Könnyítést kérő Fő utcai üzletek

Válaszút elé került a csongrádi önkormányzat: vagy a helyi vállalkozókat segíti meg, de akkor tovább nő a település eladósodottsága, vagy magukra hagyja a városi üzlethelyiségek bérlőit, viszont akkor munkahelyek és adóbevételt jelentő vállalkozások szűnhetnek meg.

Júliusban hét Fő utcai üzletet bérlő kereskedő kereste meg levélben a városvezetést. A nehéz gazdasági helyzetet említve azt kérték, legalább 20 százalékkal csökkentse az önkormányzat üzlethelyiségeik bérleti díját, különben bezárhatják a boltot, és elküldik az alkalmazottaikat. Mivel nem csupán a kérvényezők kerülhettek szorongatott helyzetbe, a mai testületi ülésen napirendre kerülő javaslatban az szerepel, hogy az összes üzleti bérlemény esetében engedményt adna Csongrád – de csak 2009 második felére.

*

Elkészült a Tisza–Körös-zugi túraútvonal

Átadták a Csongrádhoz tartozó Nagyrétben a hat állomásból álló Tisza–Körös-zugi gyalogtúra-útvonalat, amit közel 40 millió forintból alakított ki az önkormányzat.

A Köröst, a Tiszát és több holtágat érintő útvonal legnagyobb pihenőhelyét a Mámai -holtág melletti 2 hektáros területen építették meg: egy 12 méter magas kilátótornyot állítottak, mellette pedig egy 50 négyzetméteres szociális blokk szolgálja majd a túrázók és a táborozók kényelmét.

*

Kalandpark és szálloda épülhet Szentesen

Szentesi gyökerekkel bíró szegedi nagyvállalkozó tett ajánlatot milliárdos beruházásra – péntekig pusztán ennyit lehetett hallani arról, hogy ahová 340 millióból 150 parkolót és egy összekötőutat építtetett a szentesi önkormányzat, oda, illetve mellé egy kalandparkot álmodott Baranyi Sándor, a Szeviép-csoport egyik meghatározó tulajdonosa.

Csongrád megye második, az ország 61. leggazdagabb emberének érdekeltségébe tartozó Complex-99 Kft. azután rukkolt elő ötletével, hogy megkezdődött a Vecseri-fok betemetése, így a strand szomszédságában egy jelentős területet könnyen hasznosíthatóvá vált.

A városházi döntéshozókat korábban megosztotta az ér elföldelése, és amiatt is kritika tárgyát képezte az útépítés, hogy ezzel beszűkítik az üdülőközpont terjeszkedési lehetőségeit, nem beszélve a fedett uszodáról, amit ide képzeltek el a tervezők.

*

Szennyvízrendszer épül Derekegyházon

A község 485 millió forint támogatást nyert a beruházáshoz, ehhez jön a 130 milliós önerő, amit a 2007-ben szerveződött víziközmű-társulat és az önkormányzat biztosít.

Szirbik Imre, a térség országgyűlési képviselője elmondta: ez a siker az összefogás eredménye. Az 1700 lelkes településen Magyarországon egyedülálló, természetbarát – úgynevezett biokorongos – rendszer épül.

A német fejlesztésű eljárásban a tisztított víz egy erre a célra telepített nyárfásban szikkadhat el, a szárazanyaggal pedig a földeket fogják trágyázni. A rendszer befogadóképessége napi 164 köbméter lesz, közel 500 háztartás szennyvizét tisztítja majd meg. A beruházásnak 2010. szeptember 30-áig kell elkészülnie: a kivitelező Probart Kft. október 6-án veszi át a munkaterületet.

*

A Délker-Tész tesz a válságra

120 milliós beruházással épült az az új csomagolócsarnok Szentesen, amit ma egy szakmai nap keretében, ünnepélyesen adnak át a Délker-Tész Szarvasi úti telephelyén.

Nemcsak ez a fejlesztés, hanem az is örömre ad okot a tésznél, hogy a mezőgazdaság idei lejtmenete nem érinti a zöldségfélékkel kereskedő szövetkezetet. Ledó Ferenc elnök érdeklődésünkre elmondta, nem voltak értékesítési gondjaik, és ez annak is köszönhető, hogy tudták növelni a csomagolt termékek arányát. 2008 azonos időszakához képest 13 százalékkal, mintegy 450 millió forinttal nőtt a tész bevétele idén.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása