Benyújtott IKSZT beruházási kérelmek a várpalotai kistérségben

A várpalotai kistérségben 2008-ban 5 pályázó nyújtott be címbirtokosi kérelmet az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek pályázatára.

Mindegyik anyag nyert, így idén öt településen kezdődött a munka a beruházási kérelmek összeállítására.
Végül csak három címbirtokos nyújtott be beruházási kérelmet a határidőre: Jásdról a Jövőnk a Falu Jásd Egyesület, Ösküt a község Önkormányzata pályázza, míg a péti IKSZT kialakítására a nagyközség önkormányzata nyújtott be beruházási kérelmet.

*

Településrészek elnevezése Balatonfűzfőn!

Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 118/2009. (04. 07.) számú határozatában úgy döntött, hogy a településrészek elnevezéséhez a lakosság és a balatonfűzfői civil szervezetek javaslatát bekéri.

A civil szervezetek javaslata a legfőbb döntést hozó szervének, közgyűlésének határozat-kivonata alapján kerül figyelembevételre.

*

Hungarikumok leltára készül

Budapest - Csaknem 40 előadó járult hozzá gondolataival a hungarikumokról szóló törvényjavaslat előkészítéséhez a Parlamentben tartott konferencián a közemúltban.

Gőgös Zoltán, az agrártárca szakállamtitkára bejelentette, hogy egy korábbi országgyűlési határozat értelmében már készül a leltár a Kárpát-medencei magyar értékekről.

Veszprém megyében dr. Horváth Zsolt kilenc helyszínen szervezett minikonferenciát a hungarikumok védelméről, melyek mindegyikén megjelentek az adott kistérség jellegzetes értékeit előállító iparosok, művészek, gazdák. Az elmúlt hónapok munkáját összegezve elmondta, a válság közepén elég pesszimistának tűnt a légkör, ugyanakkor óriási sikere volt a kilenc helyszínen (Bakonyjákón, Alsóörsön, Nagyvázsonyban, Dudaron, Tapolcán, Sümegen, Tüskeváron, Ősiben és Herenden) tartott rendezvényeknek.

Megemlítette a Balatonalmádi Turisztikai Egyesületet is, akik hungarikumfesztivált szerveztek a nyáron a Balaton-parti városban. A képviselő elmondta, hogy nagy segítségére voltak a települések polgármesterei és több civil szervezet is. Tapasztalatai alapján fontosnak tartja, hogy a kormány megtalálja azokat az eszközöket, amellyel támogathatja a hungarikumok előállítóit. Nagyon fontos, hogy a következő generáció is megismerje hungarikumainkat. Ezért gondolni kell arra, hogy értékeinket beépítsük az oktatási rendszerünkbe - mondta a képviselő.

A konferenciasorozat tapasztalatairól egy könyvet is kiadnak Hungarikumok Veszprém megyében címmel.

*

Pályáznak a LEADER-re

A várpalotai kistérség három települése pályázik az EMVA IV. tengelyében fejlesztési forrásokra. Jásd és Öskü önkormányzata 2010-es települési rendezvényét kívánja színesebbé tenni, Berhida város pedig kultúrparkot tervez kialakítani a településen, hogy a közösségek számára is élhetőbbé váljon a város.

Az elmúlt időszakban a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület fogadóórákat tartott a településeken a LEADER négyes programról, ahol a megjelent érdeklődők kérdéseire válaszoltak.

*

Alakul a várpalotai Thuri-vár támogatása

Második körben is áldását adta a Thuri-vár fejlesztésére a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ).

A várhatóan 624 millió forintos támogatás mellett az önrésszel együtt közel 800 milliós beruházás során a középkori várépület renoválása mellett kiállító- és konferencia termeket alakítanak ki, fűtéskorszerűsítést és akadálymentesítést alakítanak ki, valamint szabadtéri színpadot hoznak létre.

*

Sok mindenre pályázhatnak

Megyei körkép - Nem biztos, hogy minden érdeklődőhöz eljutott a térségében kiírt pályázatok híre. Ezért rövid áttekintést adunk, hogy a megyénkben működő akciócsoportok milyen célokra mennyi támogatást szánnak a térségükben élőknek. A hivatalosan euróban megadott összeget 270 forintos árfolyamon számoltuk.

A zirci székhelyű Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület turisztikai termékek létrehozására, fejlesztésére 10,8 milliót, vidéki székhely/telephelyi infrastruktúra és szolgáltatói háttér kialakítására 13,1 milliót, műemlék építmények felújítására 32,4 milliót, mindenre kiterjedő térségi turisztikai termék, arculat elkészítésére 4,9 milliót, hagyományteremtő és hagyományőrző közösségi rendezvényekre 16,2 milliót, bakancsos, családi, terepkerékpár és lovas túraútvonalak hálózatának kialakítására 2,7 milliót, a lókúti faluközpont és a római katolikus templom belső felújítására 4,8 milliót, helyi termék, biotermék előállítására 19,4 milliót, térségek közötti és nemzetközi együttműködésre 6,5 millió forintot irányzott elő.

A berhidai központú Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület térségek közötti és nemzetközi együttműködések támogatására 40,5 milliót, citerazene és népi színjátszás képzésre 2,4 milliót, a képzéshez szükséges eszközbeszerzésre 0,8 milliót, Leader-szellemiségű rendezvények támogatására 40,5 milliót, Leader-kultúrparkok és -központok kialakítására 151,8 millió, rendezvények lebonyolításához szükséges mobil eszközök beszerzésére 36,5 millió szán.

A sümegi székhelyű Éltető Balaton-felvidékért Egyesület közösségi terek kialakítására, fejlesztésére 40 milliót, hálózatosodáson alapuló fizetővendéglátó- és egyes kereskedelmi szálláshelyek, panziók, kempingek, üdülőházak, turistaszállók és ifjúsági szállók kisléptékű szolgáltatás-, illetve kínálatbővítésének támogatására 11,9 milliót, nagyobb együttműködésen alapuló közösségfejlesztő, turisztikai rendezvényekre 6,8 milliót, kis helyi közösségeket erősítő rendezvények támogatására 25,7 milliót, térségek közötti és nemzetközi együttműködés támogatására 10,8 milliót tervezett.

A devecseri Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület a polgárőrségek infrastrukturális fejlesztésére 11,9 milliót, sportlétesítmények felújítására 10,8 milliót, rendezvénytér kialakítására 21,6 milliót, helyi termékek és szolgáltatások megismertetésére szolgáló rendezvényekre 14,9 milliót, hagyományos települési rendezvények támogatására 13,6 milliót, helyi piac kialakítására 3,4 milliót, nemzetközi és belföldi tapasztalatcserére 10,9 milliót, térségi arculat kialakítására 8,1 milliót, helyi média fejlesztésére 12,2 milliót, több település együttműködésén alapuló rendezvények támogatására 16,2 millió forintot szán.

A badacsonytomaji székhelyű Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület mezőgazdasági állatfajok bemutatóhelyeinek kialakítására 16,2 milliót, képzőközpont létrehozására 33,7 milliót, mozgó üzlet kialakítására, helyi termékek közvetlen fogyasztókhoz való jutásának elősegítésére 10,8 milliót, infoterminál-rendszer kiépítésére 44,6 milliót, tájház, művészeti emlékház, bemutató- múzeum kialakítására, rekonstrukciójára 32,4 milliót, vidéki rendezvények, programok, fesztiválok megvalósítása 33,7 millió forint támogatást szán.

(naplo-online.hu)

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, Veszprém Megyei Napló

Cikk megosztása