Falunap Encsencsen

Augusztus utolsó hétvégéjén tartották meg az Encsencsi Falunapot, melyen LEADER HACS munkatársai is részt vettek, ezzel is népszerűsítve az ÚMVP-t.

A program lövészversennyel indult, majd focibajnokságra, főző- és virtusversenyekre jelentkezhettek az érdeklődők. A színpadon fellépett többek között a Kéknefelejcs Népdalkör, az Encsencsi Nők Egyesülete, a helyi kisebbségi roma fiatalok, sztárvendégként pedig a Két Zsivány és a Crazy Dance tánccsoport.

Az esti órákban utcabál majd a nap zárásaknt tűzijáték szórakoztatta a közönséget.

*

III. Vidékfejlesztők napja

Közép-Nyírségért és Rétközért Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület meghívta Egyesületünket a 2009. augusztus 29. –én megrendezendő III. Vidékfejlesztők napjára.

A 33 települést bemutató kiállítás, Labdarúgó Torna, illetve Főzőverseny már 10 órakor kezdetét vette, ugyanúgy, mint a Vidékfejlesztési Nap társrendezvényeként megrendezett VIII. Észak-Alföldi Regionális Szántóverseny is.

A szakmai programok délben vidékfejlesztési workshoppal kezdődtek, ahol a az ottani illetékes HACS munkatársai kötetlen beszélgetés keretében válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, illetve szintén déltől az ÚMVP szakmai sátor is várta a látogatókat, akik a Vidékfejlesztési Totó kitöltése után értékes nyereményekkel gazdagodhattak.

13 órakor a megjelent polgármesterek, illetve Demendi László és Szabados József országgyűlési képviselők ünnepélyes megnyitójával kezdődő kulturális programok gondoskodtak az önfeledt szórakozásról.
16 órakor egy viharos erejű széllel kísért felhőszakadás miatt körülbelül egy órára félbe kellett szakítani a rendezvényt, a megjelentek az Általános Iskolában kereshettek menedéket.

A 18 órától kezdődő koncertek, fellépések nagy sikert arattak, mint ahogy a 21 órától kezdődött tűzijáték is. A rendezvény fél 1-kor zárult, egy ismételt felhőszakadás miatt.

*

Máriapócsi Kegykép Hazahozatala

2009. szeptember 5-én szombat este tért vissza a csodatévő kegykép Máriapócsra, melyet február 7-én a Máraipócsi Kegytemplom felújítási munkálatai miatt Hajdúdorogra vittek.

*

Kulturális Örökség Napjai

Idén a HACS területén több helyszín is felkereshető volt a Kulturális Örökség Napjai keretében, melyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezett meg.

Encsencsen egy XX.század eleji uradalmi épületet, egy 1986-ig működő szeszgyárat tekinthettek meg a látogatók. A felújításra váró épületben gőzgép, érlelő- és tárolóedények, boltíves pincerendszer és a helyi általános iskolások és óvodások rajzkiállítása volt látható.

A szomszédos Nyírbélteken az Izraelita temető, az 1222-ben román stílusban épült Római-, és a XVII. századi Görög Katolikus Templom, Kislétán, Nyírgelsén, Nyírmihálydiban, Nyírgyulajban és Nyírkátán a Görög Katolikus Templom nyitotta ki kapuit az érdeklődők előtt.

A kistérség központjában, Nyírbátorban több helyszín is látogatható volt, így a Református Templom, a Dohánybeváltó épületei és a Báthori-kastély is.

*

DUNA TV riport

2009. szeptember 17.-én a Duna TV LEADER Hírmondó c. műsorának stábja meglátogatta térségünket.

Felkérte Fodor Zsolt elnököt egy riportra a térségi fejlesztésekről, fejlesztési lehetőségekről.

Fodor Zsolt tájékoztatást adott a vallási turizmus szerepéről térségünkben, majd bemutatott két darab AVOP-LEADER-es beruházást Nyírcsászáriban.

A stáb a helyi riport után Máriapócsra indult tovább a Máriapócsi Kegyképről vágóképet készíteni, illetve megtekinteni a kiemelt kormány program keretében megvalósuló „Hites Egészség" program máriapócsi beruházását.

*

Kistérségi Társulási Tanács ülése

2009. 10.14. (szerda)
Helyszín: Kistérségi Központ Tanácskozóterme (4300 Nyírbátor Édesanyák útja 4.)

Legfontosabb napirend:
1. A Nyírbátori Kistérség LHH programjában a felhasználható, szabad keret terhére benyújtott projekt javaslatok megtárgyalása
2. Döntés a belső ellenőrzési feladat ellátásáról
3. Tájékoztató az LHH kistérségi pályázatok jelenlegi alakulásáról

*

Támogatási határozatok ünnepélyes átadása

2009. október 21-én a nyírbátori NEXT Klubban ünnepélyes keretek között átadásra kerültek az Új Magyarország Vidékfejelsztési Program III. tengelyes 4 jogcímre vonatkozó támogatási határozatok.

*

Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület online kiadványa

A Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület online kiadványának szeptemberi száma a csatolt mellékletben megtalálható.

Forrás: Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület, Nyírbátori HVI, szon.hu

Cikk megosztása