Héhalom Falunap

Az augusztus 20-i falunap 10 órakor istentisztelettel kezdődött a Héhalmi Római Katolikus Templomban.

A futballpályán párhuzamosan zajlottak rendezvények: főzőverseny, gyermek programok: arcfestés, henna gyöngyfűzés lufi hajtogatás, ugráló vár, lovaglás, falujárás gumikerekű kisvonattal. íjász bemutató és verseny, légfegyver lövészverseny, labdarúgó mérkőzések - utcabajnokság döntője, Héhalom-Maglód női futballmérkőzés, lovas huszár bemutató, Motoros Show világbajnokok közreműködésével.

Az ÚMVP sátor 12 órától 20 óráig rendelkezésre állt az érdeklődők számára.

A Mindenkiházában 10 – 18 óra között a Dél-Cserháti Bormustra 2009. borverseny került megrendezésre. A vendéglátást a Polgármester hivatal biztosította. Az egész nap folyamán működött az egészségsátor, amiben látás, hallás vizsgálatot, vérnyomás és vércukorszint mérést végeztek a résztvevőkön. A sztárvendég a Desperado volt. A hajnalig tartó hangulatot a Párizsi Szalon zenekar biztosította. (a borverseny képei a cikk alatti galériában találhatók!)

*

Iskolai fejlesztések Ecsegen

Az Ecsegi II. Rákóczi Ferenc általános iskola 2008-2009-es informatikai és eszközfejlesztő pályázatán 1,8 millió forintot, az integrációs program pályázatán 3,2 millió forintot nyernek el és használtak fel.

Az iskolába interaktív táblákkal, projektorral, számítógépekkel és monitorokkal, fénymásoló gépekkel illetve tantermi felszerelésekkel, játékokkal, sporteszközökkel, bútorokkal és könyvekkel gyarapodott.

Az iskolai tevékenységet és a tanulást segítő Ecsegi Iskoláért - Gyermekeinkért Alapítvány a befolyt bevételekből egy interaktív táblával gazdagította az iskola eszközrendszerét. Alapítványi támogatásból vásárolja meg az iskola a tanulóknak kiosztott jutalomkönyveket is.

*

Kisbágyon Falunap

A Cserháti kis községben 2009.augusztus 1-én szombaton megrendezett Falunapnak Kisbágyoni Polgármesteri Hivatal parkja adott otthont.

Az egésznapos szórakoztató programsorozat a Vízmű melletti területen Rota Road show-val indult, a falusi földműves hagyományokat követve, ahol minden résztvevő a saját rota kapájával nevezhetett. A hagyományosan megrendezett főzőversenyen bográcsban készült ételekkel nevezhettek a versenyzők.

Az ÚMVP sátor 12 órától rendelkezésre állt és a Cserhátalja LEADER HACS kollégái folyamatos tájékoztatást nyújtottak az érdeklődők számára. Az ÚMVP III-IV. tengely intézkedéseiről, rendeletekről, igénybe vehető pályázati lehetőségekről. Információt kértek a LEADER rendelet várható megjelenéséről, a turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímekre benyújtható kérelmekről.

A standon az érdeklődők a HACS helyi termelőinek termékbemutatóját is megtekinthették. Írásos tájékoztató kiadványok segítették az ide látogatók számára az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program intézkedéseinek megismertetését, és segítséget nyújtottak a vidékfejlesztési totó helyes kitöltésében is.

A Faluház kertjében ugrálóvár, kézműves foglalkozások, számos gyermek program várta a fiatalabb korosztályt. A színpadon számos fellépő között népdalcsoportok, népi táncosok, musical előadás, meglepetés vendégek és Aradszky László szórakoztatta a közönséget. Az ÚMVP totó helyes megfejtői között ÚMVP logóval ellátott tárgynyereményeket osztottak ki. 20 órától vacsora várta a vendégeket.

*

Mária szobor szentelés Kozárdon

Kozárd, egy az év elején született megállapodás eredményeként csatlakozott a Gödöllő – Máriabesnyőtől Mátraverebély – Szentkútig vezető Mária – út vonalába mely érinti Erdőkürtöt, Vanyarcot, Bért, Bujákot és Mátraszőlőst is.

2009. augusztus 15-én a Szent László Lovagrend és az Európai Borlovagrend felvonulása után ünnepi szentmise keretében dr. Varga Lajos segédpüspök áldotta meg a Mária szobrot, amely alkotást a kozárdi Zöld Pihenő Alapítvány által adományozott héttonnás sziklatömbből a székelyudvarhelyi Demeter István és a püspökhatvani Koltay László készített el.

*

Szent István – ünnep és Bujáki Vasárnap

Két hagyományt, a Szent István – Ünnepet és a Bujáki Vasárnap elnevezésű rendezvényt ötvözte augusztus 21-én a huszonhatodik alkalommal megrendezett pénteki eseménysor Bujákon, a község sportpályáján.

Kodák Csaba polgármester köszöntőjében elmondta, hogy egy község fejlődésének zálogát az ott lakók lakóhelyük iránti szeretete adja, mely szeretet a tenni akarás és az áldozathozás képességét vonja maga után. Hangsúlyozta, hogy a szülőföld iránti kötődésnek már a gyerekkorban ki kell alakulnia, mely érzéseket később csak erősíteni, elmélyíteni lehet.

Sisák Imre Pásztó város polgármestere ünnepi gondolataiban utalt Buják igen gazdag történelmi múltjára, a 900 körül megkezdődött letelepedésre, és hogy a falu nevét 1303-ban említik az első oklevelek. Jeles dátumként jelölte meg az 1386-os évet, amikor Garai Miklós nádornak adományozza az uradalmát Mária királynő. Elmondta, hogy pásztói mozzanatok is fellelhetők a község históriájában, hiszen a várossá nyilvánító Luxemburgi Zsigmond Bujákot feleségére hagyományozta. Kitért arra, hogy Bujákot nemcsak a gazdag történelmi múlt, hanem szép népviselete is kiemeli, s örvendetes, hogy az önkormányzat ma is segíti a hagyomány éltetését.

A rendezvény délelőtt gyermekprogramokkal várta az érdeklődőket, délután a köszöntőket követően a helyi Öszirózsák nyugdíjas baráti köre lépett fel. A jó hangulatot a héhalomi Rózsafa, a tari Kontyvirág, a Kazár Néptáncegyüttes és a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes fellépése fokozta, továbbá bemutatkozott az erre az alkalomra megalakult Bujáki Kórus, valamint a balassagyarmati Salsa Tánccsoport.

A szabadtéri bálon Kodák Vili és Fitz Andi szolgáltatta a talpalávalót, a rendezvény tűzijátékkal zárult a sztárvendég – Matyi és a Hegedűs – fellépése után.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása