Kistérségi Központ fejlesztése Pásztón

Az Észak – Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség közreműködő szervezet értesítette Pásztó Város Önkormányzatát a Regionális Operatív Program támogatási rendszerhez benyújtott Pásztói kistérségi központ rehabilitációja című programból, az utas pályázataikat bírálatra befogadták.

Ugyancsak befogadásra került a Százszorszép Óvoda fűtéskorszerűsítési pályázata és a Csillag Tér körforgalmának közvilágítás létesítése is. A fejlesztés eredményeként megújulhat a városi piac, a Fő utca meghatározott része. A Csillag és Szent Imre tér, a Kossuth utca, a Deák Ferenc utca és a Múzeum téri műemléki övezet, a polgármester hivatal, a zeneiskola, a magyar-francia két tannyelvű gimnázium, a művelődési központ épülete. Gazdasági értelemben a piac teljes megújítása a legjelentősebb. Ennek keretében kiépülhet majd az infrastruktúra, fedett árusítóhelyeket alakítanak ki és parkolók is készülnek.
Városi funkciók keretében a Csillag téri körforgalom kiépítése befejeződött, Fő utca egyes szakaszainak munkálatai is befejeződtek.

Az ÉMOP 3.1.2./A 2008-0031 jelű pályázat első nyertes fordulója után a második forduló beadási határideje 2009. október 31.

TIOP 2.1.3"SANSZ 2" Pásztó a betegekért projekt keretében a Margit Kórház járó-beteg szakellátásának fejlesztése valósulhat meg. A kórház területén egy új, 1200 m2-es szakrendelő megépítése, a meglévő kórházi egység mintegy 1400 m2-es területének átalakítása, 150 milliós nagyságrendben új orvosi műszerek beszerzése, a kórház informatikai hálózatának jelentős fejlesztése, a röntgen és UH rendszer digitalizálása, teljes betegirányítási és betegbehívó rendszer kiépítése történik. Ezen túlmenően helyet kap az új épületben a házi gyermekorvosi alapellátás valamint a védőnői szolgálat, továbbá új közforgalmú gyógyszertár létesül.

A beruházás jelentős részeként megvalósul a kórházfűtésének korszerűsítése egy új aprítéktüzelésű kazán és egy tartalék gázkazán beüzemelése által. A projekt megvalósulásának ideje 17 és fél hónap, végső határideje 2010. április 15.

Az Új Magyarország program húszmilliós pályázati támogatása elengedhetetlen volt a Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon pásztói intézményének akadálymentesítéséhez. Megvalósult a főbejárat valamint az általános iskolai szárny mindkét szintjének teljes körű fizikai és „infokommunikációs” akadálymentesítése.

*

Akadálymentesítés Palotáson

A településen működő körzeti védőnői szolgálatnak otthont adó épületrész akadálymentesítése valósult meg. Ennek keretében akadálymentes parkoló, bejárathoz vezető járda, akadálymentes illemhely, valamint a főbejárati ajtó és beltéri ajtók megfelelő átalakítása történt meg.

Az EU és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 6.816.739, Ft. Az épület ünnepélyes átadására szeptember 2-án került sor.

*

Bajtársiasság, összetartás

A Nyugállományúak Egyesülete szervezésében tartották meg augusztus 29-én, a nyugállományú katonák kistérségi találkozóját Jobbágyiban. A szervezet 147 fős tagságából 105 fő volt jelen, a vendéglátással egybekötött ünnepi eseményen.

A minden évben megtartott rendezvényen részt vett Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár is.

*

IKSZT címbirtokosi támogatási kérelmek benyújtásának feladatai a pásztói kistérségben

A kistérség hat címbirtokos szervezete jelentős energiát fektet a következő napokban is arra, hogy a támogatási kérelem megfeleljen az IKSZT rendelet feltételeinek, és az szeptember 30-ig beadásra kerüljön.

*

Civil szervezetek együttműködése

A pásztói Nők a Szebb Jövőért Egyesület fő feladatának tekinti a pásztói és a kistérségi civil szervezetek hatékonyabb együttműködését, egymás munkájának jobb megismerését. Ezért szeptember 29-én - a Pásztói Művelődési Központban - egy egész napos programot szervez a "100x Szép Világunk" címmel.

*

LEADER szakmai fórum

Pásztó Többcélú Kistérségi Társulása és a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. Munkaszervezet vezetése tartott szakmai fórumot, a LEADER IV. tengely pályázati lehetőségeiről Pásztón, 2009. október 13-án 14:00 órakor a Pásztó Kistérség Többcélú Társulása tanácskozótermében.

A rendezvényen megjelent polgármesterek, vállalkozók és civil szervezetek vezetői tájékoztatást kaptak az FVM rendelet által és a Helyi Akciócsoport részéről meghatározott LEADER támogatási formákról, a kérelmek összeállításának és beadásának feltételeiről.

*

Eredményes pályázat

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiirt pályázaton nyert Kutasó Község Önkormányzata. A szociális földprogram megvalósítása keretében elnyert 500.000 Ft-ból mezőgazdasági kisgépeket lehet vásárolnia az önkormányzatnak.

A programot október 15-től kell elindítani és két éven keresztül kell megvalósítani.

*

Nyertes képzési pályázatok a pásztói kistérségben

Az Oktatási és Kultúrális Minisztérium részéről megjelenő program keretében a Pásztói Kistérség Többcélú Társulása nyert az alábbi pályázatokon:1./ Kistérségi Közkincs Kerekasztal létrehozása (350.000 Ft.), 2./ Komplex Kistérségi Napok (900.000 Ft.), 3./ Kistérségi közművelődési-múzeumi referens alkalmazása (2.000.000 Ft.) A pályázati célokat egy éven belül kell végrehajtani.

*

EMVA Tanyabusz támogatás

Nógrád megyében, a még nem matricázott tanyabuszok felmatricázására került sor Pásztón 2009. szeptember 30-án. A tevékenység eredményeként októbertől már minden kedvezményezett település tanyabusza, az ÚMVP-s logóval ellátva közlekedik.

*

Sikeres közösségi busz pályázat

Az Önkormányzati Minisztérium a 18/2008 ÖTM-rendelet alapján támogatta a többcélú kistérségi társulások közösségi busz beszerzését. A pályázat sikeres volt, igy ennek eredményeképpen a Pásztói Kistérség Többcélú Társulása húszmillió forint vissza nem térítendő központi forrást kapott a busz beszerzésére.

A sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként egy 26 személy szállítására alkalmas Iveco Thesi autóbuszt szereztek be és vehettek át, az elmúlt napokban. A Társulás határozata alapján az üzemeltetői jogokat Buják Község Önkormányzata kapta, a Buják-Szirák-Terény közoktatási társulásra, a gyermekek iskolai utaztatásának feladataira.

Forrás: Pásztói HVI

Cikk megosztása