Nyíregyházán aláírták a keleti körút építésének kivitelezői szerződését a városházán

A 475 millió forintos beruházással tehermentesül a kórház környéke és a Család utca, hiszen a 41-es főút elérhető lesz a 4-es főútról, és a Kállói útról is a várost elkerülő szakaszon.

Nyíregyháza még 2007-ben pályázott az önkormányzati utak fejlesztése címén a Keleti körút megépítésére. Az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében a támogatási szerződést idén júniusban írták alá, így szeptemberben megkezdődhet a munka. A Tüzér utca közel egy kilométeres szakaszán kétszer egy sávos út épül, bal oldalán másfél méter széles járdával. A tervezett összekötő út jelzőlámpás csomóponttal csatlakozik majd az Orosi úthoz. A Törzs utca-Szalag utca csomópontjától szintén kétszer egy sávos közút épül járdával. Ezzel zsúfolt közlekedési csomópontok tehermentesülnek.

*

Szeptember 4-én nyílt meg a nagyközönség előtt Munkácsy Mihály kiállítása

A Munkácsy-kiállítás megvalósítása komoly előkészítést igényelt, hiszen több mint két évtizede nem történt jelentős helyreállítás a Városi Galériában. Az épület már rég nem felel meg jelentősebb tárlatok megrendezésének, a szeptember 4-én nyíló bemutató megtartásához azonban számos előírásnak kell megfelelni. A galériát a gyűjtemény gondozói választották helyszínül, mert a festőművész kis méretű, polgári életet és szalonvilágot bemutató munkái, valamint vallási témájú ceruzarajzai és vázlatai kisebb teret igényelnek.

*

ÚMVP III. tengely nyertes támogatási kérelmet benyújtóknak támogató határozatok átadása

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület (Nyírség HACS) örömmel tájékoztatja Önöket, hogy az Irányító Hatóság jóváhagyása mellett az országban működő helyi akciócsoportok közül elsőként hozta meg döntését a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület döntéshozó testülete a HACS területén az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III-as tengely négy intézkedése tekintetében benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában.

2009. szeptember 10. 10.00 órától, Nyíregyházán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Tanácstermében sor került a támogató határozatok átadására.

*

Hulladékért Virágot akció Nyíregyházán

A Térségi Hulladék - Gazdálkodási Kft. szeptember 7-e és 19-e között szervezte meg a hulladékgyűjtő kampányt. A különválogatott papír-, műanyag-, üveg-, fémhulladékért, valamint a kiürült italoskarton dobozokért növényi hulladékból készült komposztot vagy utalványt kapnak a városlakók, amellyel a Kft. valamennyi szolgáltatása kiegyenlíthető.

*

Átadták a Huszár Játszóteret

A Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje 2009-ben is bővült és szépült, szeptember 26-án 10 órakor adták át a Huszár Játszóteret.

A játszótérátadó ünnepségen ünnepi beszédet mond dr. Máthé Endre, a Nyíregyházi Főiskola rektorhelyettese, Nagy László, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere és Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

Egy évvel ezelőtt kezdődött egy alternatív játszótér ötletének kidolgozása, és a tervek elkészíttetése. A tervet speciálisan a botanikus kertre készítették, így egy egyedi stílust képvisel, elemei természetbe illőek. A játékok egy fás-félárnyékos helyen kaptak helyet, így a gyermekek komfortosan tudnak játszani nyáron is. A belépés a játszótérre plusz költséget nem jelent, a botanikus kert belépővel érkező látogatói a játszóteret ingyen használhatják. Az új építményegyüttes a kertbe látogató gyerekek szórakoztatását szolgálja.

A játszótértől kis ösvény vezet a tavasszal kialakított tuja-labirintusba, mely szintén a gyerekek játékos fejlődését és a környezettudatos gondolkodás kialakítását szolgálja. A játszóteret az Ilona Malom Kft készítette, a Tulipa Kft pedig a terület kertészeti munkáit, valamint a járófelületek elkészítését vállalta.

*

II. Borbányai Napok

Október 10-én, szombaton 13.15-kor szüreti felvonulással kezdődik a II. Borbányai Napok rendezvény a Nyíregyháza-Borbánya Polgárőr Egyesület és a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán.

13.15 Szüreti felvonulás
Útvonal: Csárda u.–Kállói u.–Tünde u.–Tímár u.–Alma u. Közreműködnek: Szabolcs Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, Napkori Huszárbandérium tagjai, hintők, Nyíregyházi Veterán Autós, Motoros Klub
14.00 Köszöntő, borszentelés
Sényői Ifjúsági Tánccsoport
Future Dance School
Massza Tánccsoport
Blackpool Tánccsoport
East Side Enemy Break Dance
NYVSC Triál
Fudokan Sesin SE karate bemutatója
Árendás Miklós és az Arsis Táncstúdió
Freestyle bemutató
Margaréta Nyugdíjas Klub műsora
17.30 Tombola
18.00 Nap Együttes
Eredményhirdetés
19.00 Király Viktor
19.30 Fira Fanatix – tűzzsonglőrök
21.00 Matyi és a Hegedűs
20.00 Szüreti Bál a Borbányai Művelődési Házban, zenél: Novák Gyula"

*

XXIV. Kállai Kettős Néptáncfesztivál

2009.október 8-11, a barátságtalan hideg idő ellenére is sok látogatót vonzott a városba.

A fesztiválon több száz fős fellépő, jól és kiválóan minősült együttes produkcióját értékelte a neves szakmai zsűri. A vasárnapi programot délelőtt az együttesek táncos felvonulásával folytatódott volna, amit az erre az időpontra megérkezett felhőszakadás elmosott. Helyette rögtönzött táncházat szerveztek a táncosok, akiket vajas kenyér partival vártak a szervezők.

Délután a rendezvény az eredményhirdetéssel és a díjak átadásával folytatódott. A zsűri – akárcsak két évvel ezelőtt, idén is - a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes produkciót ítélte a legjobbnak. A nagykállói három napos táncünnepet gálaműsor, az együttesek rövid előadása zárta.

Forrás: Nyíregyházi HVI

Cikk megosztása