Máriapócs- Mariazell - Lourdes - Santiago de Compostela - Fisterra szakmai látóút
2009. szeptember 5-26.

A Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület, a projektmenedzserünk vezetésével, a térségek közötti és a nemzetközi együttműködés keretében kezdeményezte, az Út mentén a hazai LEADER Helyi Akció Csoportokkal a kapcsolatfelvételt, valamint a határon átívelő kapcsolatok kialakítása, erősítése, és a LEADER program népszerűsítése érdekében, a Máriapócs- Mariazell - Lourd útvonalon Európa -a vallási turizmus szempontjából legjelentősebb- búcsújáró helyeinek felkeresését.

Az egyesületünk alelnöke pedig, a Lourdes - Santiago de Compostela - Fisterra
között, a kibővített több mint 1100 km-es Szent Jakab zarándokúton, kerékpározása
során Máriapócsra a Nemzet szentélyére, a „magyar El Camino-ra", a LEADER közösségünkre, az Értékeinkre hívta fel a figyelmet.

Többnyelvű kiadványainkban népszerűsítettünk a Mária utat, a LEADER Egyesületünket, és a jövőbeni turisztikai
fejlesztési elképzeléseinket.

A Máriapócsi Bazilika felújítása miatt Hajdúdorogra elvitt Könnyező Szűzanya
Kegyképének hazatérése napján 2009.09.05.-én indult gépjárműves és kerékpáros „látóút", másik nem titkolt célja a tapasztalatok összegyűjtése, hazahozatala, és LEADER-es fejlesztéseink során hasznosítása volt a cél, amit maximálisan teljesítettünk. Látó utunk során rengeteg hasznos gazdasági, turisztikai fejlesztéssel kapcsolatos megoldást láttunk/tapasztaltunk, amiket a LEADER-es elképzeléseinkben szeretnénk hasznosan felhasználni.

(részletes fotós beszámolót a cikk alatti csatolt pdf-ben olvashatnak)

2009.szeptember 30.

*

Bogáti Forgatag

A Nyírbogáti CKÖ képviselője nyújtott be és nyert 500.000 Ft támogatást „Hagyományőrző Romanap” megrendezésére, mely augusztus 16-án a IV. Bogáti Forgataggal egy időben és egy helyszínen lett lebonyolítva.

A rendezvényen fellépett többek között Papp Rita és Bodnár Attila, Josh és Jutta és az Apostol együttes.

*

Átadták Máriapócson a felújított Kossuth-teret

2009. augusztus 19-én Máriapócson a felújított Kossuth tér ünnepélyes átadásán a köszöntőt Kapin István a Máriapócsi kegyhely Igazgatója tartotta.

Az Általános Iskola Aerobik bemutatóját követően Petneházi Attila, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színésze, Ady Ende-Pócsi Mária című művével nyűgözte le a nagyszámú közönséget.
Palóczi Lajosné polgármester köszöntőjét Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár beszéde követte.

A Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület jelenlevő tagjainak, polgármestereinek, munkatársainak öröm volt hallgatni, hogy a turisztikai szakma is mennyire fontosnak és kiemelkedő jelentőségűnek tartja a vallási turizmust Máriapócsot, sőt az egyik LEADER-es kiemelt fejlesztésünket a Mária Utat is.

Gazda László az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke átadta az 50 millió forintból megújult teret, melyet Kocsis Fülöp atya megszentelt. A kenyérszentelés, a Mária énekek, és az Ever Dance táncszínház előadását követően az érdeklődőt megtekinthették a felújítás alatt álló kegytemplomot, majd az állófogadáson vehettek részt.

A templomlátogatás és az állófogadás kötetlen légkörét felhasználva Kovács János a Nyírfe alelnöke, a turisztikai szakállamtitkár Urat tájékoztatta az egyesületünk LEADER-es turisztikai fejlesztéseiről. A szakállamtitkár Úr megerősítette a fejlesztési elképzeléseink helyességét és ígéretet tett a Mária Út jövőbeni országos és kiemelt támogatásáról.

*

AZFESZT

Immár ötödik alaklommal rendezték meg Nyírbátorban a nagy sikerű Amatőr Zenekarok Fesztiválját.

A tehetségkutatás a fesztivál alapötlete és mai napig a szervezők szívügye.
A 2009-es tehetségkutatón 20 zenekar kapott lehetőséget, hogy bizonyítsa tudását a szakmai zsűri és a nagyérdemű előtt.

*

Társulási Tanács Ülés

2009. szeptember 14-én megszervezésre került az aktuális kistérségi társulási tanács ülése.

Legfontosabb napirend volta az
1. - A Nyírbátori Kistérség LHH programjában a felhasználható,
szabad keret terhére benyújtott projekt javaslatok megtárgyalása
- 2. Döntés a belső ellenőrzési feladat ellátásáról
- 3. Tájékoztató az LHH kistérségi pályázatok jelenlegi alakulásáról

*

Reneszánsz álom

Idén sem maradhatott el az a reneszánsz vigadalom, amely két napon át, szeptember 18-án és 19-én várta az érdeklődőket Nyírbátorban, a Báthori Várkastélynál.

A reneszánsz hétvége péntek délután négy órától vette kezdetét, amelynek keretében színes programkínálatból válogathattak kicsik és nagyok egyaránt. A rendezvény keretében bábelőadások, zenés- táncos műsorok, vásári forgatag, solymász és íjász bemutatók is várták az érdeklődőket.

A Báthori Napok színpadán többek között a Maszk Bábszínpad, a Csillag születik műsor elődöntőjébe is bejutott Érpataki Asszonykórus, a Nyírbátori Koncertfúvós Zenekar, az Everdance Táncszínház és az ugyancsak közismert Talán Teátrum is színpadra lépett. Szombat este a közönség örömére, a Folk Error együttes mintegy másfél órás koncertet adott. Ezt követően idén is fergeteges tűzzsonglőr produkcióval ért véget reneszánsz hétvége.

Forrás: Nyírbátori HVI

Cikk megosztása