Megújulhat a településközpont

Jászalsószentgyörgy az európiai uniós finanszírozású falumegújítási programban összesen 32 millió forintot nyert — tájékoztatott Szarvák Imre polgármester.

Az összegből piactér rehabilitációjára és a település központjának megújítására lesz lehetőség. A főtéren parkosított, padokkal ellátott sétányt alakítanak ki. A piactéren új árusító helyeket és illemhelyet építenek.

*

Szüreti felvonulás Jászfelsőszentgyörgyön

Másfél évtizede, hogy Jászfelsőszentgyörgyön az egykor szőlőtermesztéssel foglalkozó településen újraéleszették a szüreti felvonulások hagyományát. Helyi fiatalok kezdeményezték, s azóta a harmadik generáció, akik minden év októberében a település utcáit járva, tánccal, vidám nótával, verssel szórakoztatják a falubélieket, jó borral és finom süteményekkel kínálják az utcán járókat.

Az esti bálon Szőlőt lopni veszélyes című játékkal bírók, csőszök, csendőrök segítségével idézik fel a hagyományokat, s nem ritka a büntetés sem, amikor deresre húzzák a tolvajt.

*

Kerekesszékhez épített feljárót a gazdakör

A jászjákóhalmi Mozgássérült Klub a napokban ünnepelte a tizedik születésnapját. Ez alkalomból a helyi népdalkör adott műsort Fodor Dénes karnagy vezetésével. De ekkor adták át a csoport összejöveteleinek helyet biztosító épületnél kialakított rámpát is.

A feljárót a Gubicz András Gazdakör tagjai építették saját erejükből.

Fodor István Ferenc gazdaköri elnök, érdeklődésünkre elmondta: pályázat nem állt rendelkezésére, csak a humánum és a gazdákra jellemző összetartás vezérelte őket. A feljárót nemcsak a mozgáskorlátozottak használják majd, hiszen az épületben működik a kismama klub is.

*

Lesz kerékpárút Jászjákóhalmán

Befogadták az elbírálók Jászjákóhalma pályázatát, amely a településen belüli kerékpárút megvalósítását célozza. A rendkívül balesetveszélyes 31-es főúton a kerékpárosok közlekedési szinte lehetetlen. A megoldást az lesz ha, elkészül az a négy kilométeres út, amelyen biztonságosan lehet majd bringázni.

A tervek szerint az összeberuházás 160 millió forintba kerül, majd és várhatóan a kivitelezés 2011-ben kezdődik.

*

Zöldkomposzt készül a jásztelki határban

Szeptemberben elkezdődött a jászsági és dél hevesi kommunális hulladékot kezelő Régió - Kom Kft jásztelkei lerakójában a zöldhulladék komposztálás. A hónap elején megérkezett az üzem használatbavételi engedélye, s ezzel elkezdődött a próbaüzem.

Farkas Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy hagyományos eljárással készítik a komposztot. Ez azt jelenti — tette hozzá, hogy nyitott prizmában érleljük a komposztot. Az első ilyen gúlába 150 köbméternyi zöldhulladékot és 100 köbméter szennyvíziszapot helyzetünk el. A prizma vázanyagát a szennyvízkezeléssel is foglalkozó Jászközműtől átvett szennyiszap, a lakossági és közterületekről begyűjtött zöld hulladék, fa és bokorrész apríték rétegesen alkotja. Ez egy átlagos méretű komposzt gúla, mely nyolc méter széles, 2,5 méter magas és 18 méter hosszú — mondta Farkas Ferenc.

A komposztálási idő hathónapnyi, így április elejére érnek össze az anyagok. Ez azt jelenti, hogy a komposzt annak rostálása és a és talaj vizsgálatok elvégzése után kerülhet ki egyenlőre a Régió - Kom Társulás szabad területeire. A fenti mennyiségből várhatóan 160 köbméter komposzt keletkezik.

*

Kistérségi referense lesz a művelődésnek

Kistérségi közművelődési és múzeumi referenst szeretne munkába állítani a Jászsági Többcélú Társulás. Az Oktatási és Közművelődési Minisztérium által kiírt pályázaton szerepelt sikerrel a társulás, és így nyílt lehetőség az álláshely kialakítására.

Szintén ez a sikeres pályázat adott lehetőséget az úgynevezett "kistérségi komplex napok" támogatására is, amelyek egyes helyi rendezvények nyújthatnak segítséget.

*

Régiós pályázat járdafelújításra

Jászivány összességében mintegy 2,5 millió forintot nyert a település járdáinak felújítására. az összeg felhasználásával a Kossuth, a Felszabadulás, valamint az Alkotmány utak járdáinak felújítására nyílik lehetőség. Ez idő szerint a pályázati szerződéskötés előkésztése zajlik.

*

Művelődési ház felújítását tervezik - IKSZT

Pusztamonostor képviselői az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér pályázat második fordulójában célként határozták meg a helyi művelődési ház felújítását. Testületi döntés alapján jelentkeztek a pályázatra, amely közel 40 millió forintos beruházás lenne, s az intézmény teljes felújítását tenné lehetővé

*

Magyar termék nagydíjas hűtőkészülékek

Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet kapott az AEG-Electrolux A++ energiaosztályú, alul fagyasztós kombinált hűtőszekrénye, valamint az Electrolux és a Zanussi új kondenzátoros fagyasztóláda családja.

A díjazott termékek az Electrolux nyíregyházi hűtőszekrény-, valamint jászberényi fagyasztóláda gyárában készülnek. Idén tizenkettedik alkalommal díjazták a fogyasztói alapjogoknak, fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, magas minőségű termékeket, szolgáltatásokat és előállítóikat, amelyek közül az Electrolux két újdonságával is elnyerte a rangos elismerést.

Az Electrolux életében korábban is volt már példa a rangos elismerésre. Tavaly az alul fagyasztós kombihűtőszekrény-család Elismert Termék minősítő címet kapott

*

Több mint félszáz milliót költöttek a városra

Jászárokszálláson befejeződött a felújítási program. A program keretében a város közvilágítását teljes egészében energiatakarékos világítótestekkel oldják meg, megújulhatott a központ parkja, új burkolatot kapott a piactér, a Prohászka utca, a Lehel utca, valamint a Temető út. A város önkormányzata pályázati támogatásból 49,5 milliót fordíthatott az összességében mintegy 63,7 milliós fejlesztésre.

Gergely Zoltán polgármester a fejlesztésről szóló tájékoztatójában elmondta, hogy a közbeszerzési eljárás alkalmával az eredetileg tervezet beruházási összegből több tíz milliót sikerült lefaragni. Hozzátette, hogy a kivitelezés során voltak ugyan problémák amelyet a helybéliek jeleztek az önkormányzat felé, de ezeket sikerült kijavítani a munkák befejezéséig. A tervezés és a kivitelezés során is a legfőbb kihívást a csapadékvíz elvezetése jelentette a néhol igen szűk utcákban.

*

Közel 45 milliós támogatás akadálymentesítésre

Jászladány két pályázaton összesen közel 45 millió forintot nyert, hogy az egy óvodaépület, illetve egy iskolaépület akadálymentesítését megoldja a településen. Dankó István polgármester elmondta, hogy a Petőfi úti óvoda akadálymentesítésére 14,9 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat, illetve a Jókai úti iskolaépületre mintegy 29,8 milliót. Utóbbi épületben egy liftet is kiépítenek a fejlesztés részeként.

Az önkormányzatnak a két pályázathoz összesen mintegy 2,3 millió forint önerőt kell biztosítania. A támogatói szerződést a napokban megkötik és már az idén hozzá is látnak a kivitelezői munkálatokhoz.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesület, szoljon.hu

Cikk megosztása