Több mint száz külföldi, az észak- magyarországi LEADER Csoportok és Helyi Vidékfejlesztési Irodák, valamint a Szinergia Egyesület képviselői vettek részt 2009. szeptember 19-én, Kozárdon a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. által szervezett Európai LEADER Találkozó és Vidékfejlesztési Napon.

(A találkozó képei a Galériában, itt!)

A Magyar Vidék Napja rendezvény keretében szeptember 16-án a Finn Vidéki Hálózat delegációja látogatott el Kozárdra és Kazárra. Kozárdon egy finom palóc ebéd és a falu fejlesztési projektjeinek és nevezetességeinek megtekintése után Dr. Hajas Pál, a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában bemutatta az Akciócsoport térségét és Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáját, ismertette az ÚMVP III. és IV. tengelyének aktualitásait, valamint a HACS transznacionális projektjavaslatait.

A Nemzetközi LEADER Találkozó keretében szeptember 18-án a Kozárdra érkezett külföldi delegációk ellátogattak Budapestre a Magyar Vidék Napjára, ahol a faházak színes kavalkádjában megismerhették a régiók turisztikai kínálatát, kézműveseinek, hagyományőrző civil szervezeteinek, magyar termékeket előállító kisvállalkozóinak és termelőinek termékeit.

Szeptember 19-én az összevont észak-magyarországi régiós értekezlet után 10:30-kor kezdődött el a Nemzetközi LEADER Szeminárium, melynek célja a magyar és nemzetközi LEADER Csoportok projektötleteinek bemutatása, valamint térségközi és nemzetközi együttműködésekhez partnerek keresése volt vidéki turizmus, kereskedelem, megújuló energia témában.

Az előadások sorát Dr. Hajas Pál kezdte, összefoglalva a Cserhátalja Helyi Közösség Vidékfejlesztési Stratégiáját, valamint a Nonprofit Kft. transznacionális projektjavaslatait.
A lengyel Zywiecki Raj LAG képviselője fő fejlesztési prioritásként a természeti értékek kiaknázását és a megújuló energiák hasznosítását, a helyi termékek, az egészséges életmód és az aktív turizmus promócióját jelölte meg.
Bulgária képviselője a guliantsi és nikopol megyei önkormányzat működési területeit mutatta be, majd ismertette a LEADER-hez való csatlakozásuk motivációját.
A szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője ismertette a Szlovák Köztársaság Vidékfejlesztési Programjának fő irányvonalait, a IV. tengely intézkedéseit, a LAG-ok működtetését és szerkezeti struktúráját.
A holland South Twente LAG képviselőjének előadásában bemutatásra került a nemzetközi helyi termék piac modellje. Hans Peter Grünenfelder a SAVE Foundation képviselője „Agrobiodiverzitás és LEADER Európában” című előadásában a biodiverzitás megőrzésének és növelésének szükségességére hívta fel a figyelmet.
A lettországi Saldus District Development Association képviselője előadásában a projekttevékenységek fő irányvonalának az új kulturális és ökoturisztikai termékek kifejlesztését, tradicionális kulturális örökség fejlesztését, az oktatás, a kultúra, az egészségügy promócióját és diverzifikációját, tanulmány-utak, szemináriumok szervezését jelölte meg, és megvalósításukat „legjobb gyakorlatokon” keresztül mutatta be.
Rasa Birutyte Litvánia 2004-2006 közötti LEADER eredményeit ismertette, a leggyakoribb projekt témáknak a vidéki közösség fejlesztését, a kulturális örökség megmentését, a helyi kézművesek és a vidéki ifjúság ösztönzését jelölte meg helyi lehetőségek promóciójával, oktatással, tréningekkel, a szabadidős tevékenységek és lehetőségek fejlesztésével.
Már István a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány képviselője előadásában „A hagyományok gyümölcsei Udvarhelyen” elnevezésű projektet mutatta be, ismertetve a fenntartható termelés elősegítése érdekében megfogalmazott célokat, tevékenységeket és elvárt eredményeket.
Pirjo M. Sjögren a Ykkösakseli Ry LAG képviselője által tartott előadás fő témája a finnországi LEADER IV. tengelyének adminisztrációja és implementációja, a vidékfejlesztés szerkezeti felépítése volt. Bemutatta a LEADER sikerének „motorjait”, amelyekkel a Program elnyerte az emberek bizalmát Finnországban.
Dimitrios Michaelidis bemutatta a Földrajzi Hálózat a Minőségért elnevezésű hálózat tevékenységét, tagjainak összetételét, célját és a megvalósítandó projektekre rendelkezésre álló források összetételét.

Kodák József munkaszervezet vezető külön előadás keretében a litván delegációnak bemutatta a Dél Cserhát LEADER Akciócsoport tevékenységét mely a LEADER+-ban működött. Beszélt a 14 ezer lakost magába foglaló 15 település pályázati forrás felhasználási eredményeiről, bemutatta azokat a nehézségeket, amelyekkel a pályázók a program során szembesültek. Ezek után bemutatta azt a folyamatot, melynek köszönhető ma a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. létrejötte. Fő prioritásként nevezte meg a mikrovállalkozások fejlesztését és a turisztikai tevékenységek ösztönzését elsősorban a szolgáltatási területekre koncentrálva.

A rendezvénnyel egy időben a kozárdi Almavölgyben a 6. Magyar Ízek-Magyar Színek Gasztronómiai és Gyümölcsfesztiválon az ÚMVP sátor adott helyt a rátkai Občianske Združenie Partnerstvo Južného Novohradu és a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. között létrejött együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniájának, melyen részt vett a rendezvényeket meglátogató Pásztohy András MNVH főtitkár is.

A Milan Spodniak elnök és Dr. Hajas Pál ügyvezető által aláírt 2015 év végéig megvalósuló Együttműködési Program célja a felek által képviselt vidékfejlesztő közösségek és LEADER szervezetek, valamint a területükön található civil szervezetek határon átnyúló kapcsolatteremtése és együttműködése a kultúra, sport, közművelődés, idegenforgalom, környezetvédelem és a civil szféra területén, kiemelt hangsúlyt fektetve a területükön élő nemzetiségek és kisebbségek kulturális, gazdasági és turisztikai kapcsolatainak fejlesztésére.

Az almavölgyi rendezvénysátorban a magyar és külföldi LEADER Akciócsoportok helyi termékeinek és kézműves alkotásainak bemutatója volt. A lett és litván kiállítók mézekből, kenyérből, édességekből álló helyi termékeket, a Dél Mátra Közhasznú Egyesület területéről Paulenka Lászlóné és Ács Gézáné gyapjú szőtteseket, pokrócokat, hímzéseket, horgolásokat, népi jellegű ruhákat, Koklács Pál és a Napsugár ’67 Alapítvány mézeket, lekvárokat, gyümölcs aszalványokat mutatott be.
Az Abaúj LEADER Egyesület szervezésében Kőhalmi Károly méhész kínálta termékeit, Orosz Miklós kopjafafaragó látvány faragást tartott, Daruka Mihály és Spisák Beáta a Vizsolyi Biblia nyomtatását mutatta be interaktív módon.
A Borsod Torna-Gömör Egyesület szervezésében Koltai Gábor biotermékeket, szárított gombát és lekvárt mutatott be, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának képviselője a szervezet tevékenységéről tartott tájékoztatót, valamint a rendezvénysátorban az érdeklődők megtekinthették az Igazgatóság Ismeretterjesztési, Oktatási Környezeti Nevelési Programjának kiállítását.
Az érdeklődők a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. területéről Ferenczy Éva Mária tojáspatkoló, Antal Gergely és Pusztainé Borbás Enikő fazekasok műveit, a bio liszteket és kenyérféleségeket készítő pásztói Fallós Kft., a juhsajtot készítő bokri Hiksz Kft., és Szűcs Ferenc palotási méhész termékeit tekinthették meg a pásztói kistérségből.

Az Európai LEADER Találkozó záró napján szeptember 20-án észak-magyarországi tanulmányút keretében a külföldi delegációk ellátogattak a Dél Mátra Közhasznú Egyesülethez Domoszlóra, a Bükk-Mak LEADER Nonprofit Kft.-hez Bükkaranyosra, valamint az Abaúj LEADER Egyesülethez Szikszóra.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása