Ünnepség Bocskaikertben

2009. augusztus 18-án délután négy órakor tartották Bocskaikertben az Általános Iskola díszudvarán az Államalapítás évfordulójának ünnepségét.

Szőllős Sándor polgármester úr ünnepi köszöntője nyitotta meg a rendezvényt. Beszédét az óvodások és a helyi Általános és Művészeti Iskola Néptánc csoportjának fellépése követte, majd az Idősek Klubjának énekkara közkedvelt dalokat adott elő.

Az ünnepi műsort követően a Görög katolikus, a Római katolikus,majd a Református Egyház lelkészei megszentelték, illetve megáldották az új kenyeret, melyet Szőllős Sándor Polgármester vett át.
A bensőséges hangulatú és nagyszámú érdeklődőt vonzó ünnepség a szózat éneklésével ért véget.

*

ÚMVP által támogatott falunap Újlétán

2009. augusztus 15-én került megrendezésre az ÚMVP által támogatott falunap rendezvény Újléta községben.

A Valcer Táncstúdió Majorette és Fúvószenekara reggeli ébresztője törte meg a falu álmos csendjét. Ezt követően a falu apraja-nagyja a Művelődési Ház Szabadidőparkjában gyűlt össze, ahol a helyi általános iskola fergeteges társastánc és néptánc bemutatóját tekinthették meg.

10 órától megrendezésre kerülő ünnepi nagygyűlését Szabó Sándor polgármester úr ünnepi beszéde nyitotta meg, amelyben megemlékezett a falu alapításának 144. évfordulójáról, valamint az államalapító Szent Istvánról, a kereszténység felvételéről, illetve arról a sok megpróbáltatásról amellyel a magyarság megküzdött, míg Európa szerves részévé válhatott.

Polgármester úr köszöntőjét Tasó László országgyűlési képviselő úr köszöntője követte. A nagygyűlést az általános iskolások szavalata és éneke zárta.

11 órától különböző helyszíneken, más-más rendezvények zajlottak, annak érdekében ki ki vérmérsékletének és érdeklődési körének megfelelően szórakozhasson.

Részt lehetett venni ökumenikus istentiszteleten, ökölvívó-versenyen, labdarúgó-bajnokságon, mesejáték elődadáson.
14 órától ismét a Művelődési Ház Szabadidőparkja adott otthont a további programoknak, így a divatbemutatónak, Főnix Néptáncegyüttes bemutatójának, ifjúsági vetélkedőknek, Újlétai Lila akác népdalkör produkciójának. Ezen kívül ugrálóvár és pónilovaglás várta a kisebbeket.

19 órától ÚMVP támogatásával érkezett a meglepetésvendég a Mikroszkóp Színpad két kiváló művésze – Beregi Péter és Heller Tamás – személyében. A nagyszerű előadást Josh és Jutta, illetve hastáncbemutató zárta. A szabadtéri bálon Liszter Sándor és Vadrózsák műsora szolgáltatta a talpalávalót.
22 órától tűzijáték szórakoztatta a nagyérdeműt.

*

Utcabál Tégláson a Városháza utcán

A téglási Városháza utcán lakók gondoltak egy merészet és tavaly első ízben megrendezték utcabáljukat, amely hagyománnyá válva követett a második évi összejövetel idén augusztus 8-án.

Az utcán pavilonokat állítottak fel, és a bográcsok alá gyújtották a tüzet a férfiak, amiben nem sokkal később már rotyogott az őz-, és malacpörkölt. A sütemény felelősök természetesen a hölgyek voltak, és mindent meg is tettek azért, hogy az ínycsiklandozó finomságok a délután hat órai kezdésre, az asztalra kerüljenek.

Az utcai vigassághoz hűen megterített kerti padokon várták az utcabelieket, és az általuk meghívott vendégeket. A vacsora délután hat órakor kezdődött, és már szólt a táncra hívó zene, ezzel alapozva meg a későbbi táncos mulatság hangulatát.
A jó hangulat és a barátságos társaság a biztosítéka annak, hogy a Városháza utcán 2010-ben is sor kerül az utcabálra.

*

Roma integrációs konferencia Vámospércsen

A romák integrációja, a cigány lelkipásztori és missziós munka álltak a Szent István Egyetem Roma Szakkollégiuma, az Európai Integrációs Cigány Szövetség és a Ceferino-Alapítvány által szervezett keddi vámospércsi konferencia középpontjában.

Kozáp Tibor, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője elmondta céljuk, hogy minél hatékonyabban zárkóztassák fel a településen élő cigány kisebbséget, segítséget nyújtva nekik a foglalkoztatás és az oktatás területén.

A Vámospércsi Roma Házban munkatársaink a mindennapi problémáktól kezdve, a hivatali ügyintézésen át a konfliktus kezelésig gyakrolati tanácsokkal segítik a hozzánk fordulókat. Szeretnénk, ha segítségünkkel a roma családok maguk is megtanulnák kezelni a problémás helyzeteket, hogy sikeresebbé váljanak a hétköznapokban – tájékoztatott a roma-vezető. Hangsúlyozta: céljuk egy békésebb együttélés megteremtése, melyben a hit központi szerepet kap.

*

I. Téglási Gulyásfesztivál

Családok, baráti társaságok, civil szervezetek barikádozták el szombaton saját bográcsukat az I. Téglási Gulyásfesztiválon.

Szeptember 12-én a mozi udvarán pirult a hagyma, vesztette színét a hús, vöröslött a fűszerpaprika.

A főzőversenyt színes programok és kiváló zene kísérte. Arcfestés, kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, míg a felnőtteket többek között hastánc, és népdal előadással szórakoztatták.

*

Új munkahelyek Tégláson

Egy angol és egy spanyol gyár termelési kapacitását is a Hajdú Zrt.-hez telepítik át.

Novotni Anna vezérigazgató bejelentette, hogy a cég két olyan projektet is elnyert az elmúlt fél évben (egy angliai és egy spanyolországi gyár áttelepítését Téglásra), melyek együttesen mintegy 200 alkatrész gyártásának az átvételét jelentik.

Az éves szinten másfél milliós többlet darabszám jelentőségét azzal lehetne leginkább érzékeltetni, hogy ez a jelenlegi terhelésük több mint felét jelenti, valamint általa tizenhét új munkahely is létrejön a hajdúsági iparvállalatnál. A vezérigazgató szerint ugyancsak a pozitív elmozdulás, hogy az alkatrészgyártáshoz szorosan kapcsolódó szerszámüzemük tevékenysége is jócskán bővült az elmúlt időszakban.
Vannak olyan alkatrészek, amelyeknek a sorozatgyártása csak jövőre indul be Tégláson, de az ezekhez szükséges szerszámok elkészítése már idén munkát ad az ott dolgozóknak.

Forrás: Hajdúhadházi HVI, Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., haon.hu, civishir.hu

Cikk megosztása