Szigorúbban ellenőrzik az őstermelőket

Aki őstermelői igazolvánnyal árusít, ám kertje és földje egy szál se, ezt nehezen magyarázza ki a hatóság előtt. A jövőben fokozott ellenőrzéssel próbálják kiszűrni a neppereket.

Százmilliárdosra becsülik azt az üzletágat, amit az őstermelői adókedvezményeket bitorló élelmiszernepperek bonyolítanak. Az agrárminiszter az őstermelői jogosultság szigorú szűrését sürgeti. A névtelenséget kérő piacozóknak erre lenne néhány tippjük. Pontosan tudják, kik azok, akik nyugta és hiteles mérleg nélkül telepednek ki, a portékájukat pedig aligha maguk termelték.

A csabai piacon vérbeli őstermelőket szólítottunk meg, ők nem estek pánikba az ellenőrzés hallatán.
— Bárki megnézheti, a gyümölcsösöm és a ház körüli kertem nagyon is létező, gondozott terület — mondta a békéscsabai Tóth Pál, aki szerint ugyanezt nem mindenki mondhatja el magáról.
— A korai szőlőt pár hete 350-re tartottam, ám egy férfi azzal jött, hogy háromszázért az egész ládával elviszi. A nepperek összejátszanak, így aztán kénytelenek vagyunk odaadni nekik nyomott áron — világított rá helyzetükre. Nincs kétsége, hogy amaz legalább négyszázért adta tovább a fürtöket. A kényszer nagy úr, kell a pénz a vetőmagra, üzemanyagra.

Míg beszélgetünk, egy asszony áll meg a ládák előtt, gusztálja a szőlőt, ám mikor megtudja, hogy kilója 200 forint, elsétál. Mi csak a pompás fürtöket látjuk, a gazdája azt sorolja, mennyi munkájába és pénzébe került, hogy ilyen szép lett a termés...

Békés megyében adószámmal több mint 27 ezer őstermelő tevékenykedik, és még további 3200-3300 adószám nélkül. Az őstermelői igazolványhoz adó-, illetve társadalombiztosítási kedvezmények kötődnek. Az elmúlt két-három évben erősödött fel a törekvés, hogy a jogosulatlanokat próbálják kiszűrni.
Az őstermelői igazolványt váltók a falugazdásznál nyilatkoznak arról, mekkora földterületen, állattartó helyen gazdálkodnak. Ebből következtetni lehet arra, hogy az illető ténylegesen gazdálkodik, azaz birtokában van azoknak a feltételeknek, amely alapján növénytermelést, illetve gyümölcstermesztést és állattartást végez. Amennyiben értékesíteni is szeretne, adószámot kell váltania az APEH-nál, a falugazdász csak ezután állítja ki az igazolványt.

— A nyilatkozathoz tulajdoni lapot vagy helyrajzi számot nem kell bemutatni — mutatott rá az eljárás gyenge pontjára Szabó István. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója úgy látja, már a nyilatkozattétel és az APEH-nál való megjelenés is elbizonytalaníthatja az ügyeskedőket...

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának revizorai találkoztak már olyan esettel, amikor a felvásárlócégeknél végzett kapcsolódó vizsgálatkor feltárt adatok nem egyeztek az érintett magánszemély nyilvántartásaival, és az őstermelő a kiállított felvásárlási jegyeken levő aláírást nem ismerte el sajátjaként. A kezdeményezett büntetőeljárás során derült ki, hogy visszaéltek az adózó adataival, azaz az ő őstermelői igazolványára illegálisan értékesítettek.

Az ellenőrzésre okot adhat az is, ha az őstermelő a bevallásában nem tüntet fel bevételt, ugyanakkor a felvásárlók kontroll adatszolgáltatása alapján akár több millió forint összegű bevétel valószínűsíthető. Az ellenőrzés kiterjedhet arra is, hogy az értékesítést végző őstermelő ténylegesen rendelkezik-e az általa értékesített termények megtermeléséhez szükséges földterülettel.

*

Milliárdok jöhetnek Gyulára

Egymilliárdos pályázatból újulhat meg a Gyula-Remetén az egykori nevelőotthon, sikeres volt a ditzingeni kirándulás. A csütörtöki, gyulai városházi sajtótájékoztatón kiderült, új pályázatokat készített elő a város.

Ditzingeni hosszú hétvégére volt hivatalos a gyulai delegáció, a küldöttség résztvevői sajtótájékoztatón számoltak be a németországi testvérvárosban eltöltött napokról.

— Harminchatan vettünk részt a ditzingeniek legfontosabb rendezvényén, a cseréptörő fesztiválon. Városunk hírnevét az Energy Dance Cool táncosai, és a Zöldövezet együttes öregbítette — mondta Szabó Árpád alpolgármester, majd az érintettek számoltak be élményeikről. A szót ifj. Gyarmati Zsolt, a Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény (GYAKI) igazgatóhelyettese vette át.

— Egy ottani ifjúsági szervezet új járműhöz jutott, ezért nekünk adták a régit, egy 1986-os Daimler-Benzet. A festése miatt meglehetősen feltűnő, delfinnel és polippal ékesített autó jó szolgálatot tesz majd a tagintézmények közötti áruszállításban, melyet eddig külsősökkel kellett végeztetnünk — mondta az igazgató.

Négy nagyobb pályázat előkészítés alatt

— Tartani tudja a kivitelező az eredeti határidőt, a szükséges engedélyeket beszerezték, így akár november végéig befejeződhet a munka. A Temesvári úton egy hét múlva járható lesz a körforgalom, a Tölgyfa utcainál már rakják a szegélyköveket — tájékoztatott Szabó Árpád a Botond-Bulcsú-Tölgyfa utcai beruházásról. Az alpolgármester több, előkészületi fázisban lévő projektről is beszélt. Közel egymilliárd forintból újulhat meg a Béke sugárút Kossuth tértől az Árpád utcáig terjedő szakasza.

— Az Erkel emlékház felújítására már adtunk be pályázatot, de azt a kiírók által támasztott feltételek miatt nem tudtuk megvalósítani. Most újra próbálkozunk, ezúttal várhatóan jobb esélyekkel. Újra beadjuk az Észak-Törökzugi út megépítésére a pályázatot, és feszített tempóban folyik a várfürdő fejújítását célzó, 2,5 milliárdos pályázat előkészítése — tudatta az alpolgármester.

Egymilliárdos projekt Remetében

— Egyetlen ember pályázott a Gyulai Várszínház igazgatói állására — közölte Becsyné dr. Szabó Márta. Mint elhangzott, a bíráló bizottség holnap ül össze, s mint a címzetes főjegyző fogalmazott, „nem lesz nagy meglepetés” a pályázó kiléte, vagyis az egyetlen jelölt Gedeon József, a jelenlegi vezető. Lejár dr. Havassy Péter öt éves vezetői megbizatása is a Corvin János Múzeum élén, itt decemberben lesz döntés...

*

Gazdanap Csorváson

Kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgató gazdanapot rendezett a Csorvás Megújulásáért Egyesület.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az egyesület a Csorvási Gazdanapokat, melynek célja, hogy hasznos, vidám kikapcsolódási lehetőséget kínáljon a nagyközönségnek. A gyerekek és a felnőttek egyaránt megtalálhatták a nekik való programokat. A tökfaragás, diótörés, népi játékok, kézműves foglalkozások mellett kiállítások és versenyek is voltak.

Pénteken a helyi traktorosok mérték össze ügyességüket 50-100 kW-os kategóriában. Szombaton pedig több kategóriában versenyeztek a fogathajtók, akik nem csupán Csorvásról, hanem többek közt Orosházáról, Békésszentandrásról és Újkígyósról érkeztek.

A helyi piactéren pénteken a múlt is életre kelt: több, mint kétszázan, nagymamák és unokák egyaránt, fosztották és morzsolták a kukoricát. A fosztókához népdal is dukált a Nefelejcs népdalkör jóvoltából.

Mézet, bort, frissen főzött szilvalekvárt kóstolhatott aki csak akart, s ha elnyerte tetszését, közvetlenül a termelőtől meg is vásárolhatta. A mintegy 700 érdeklődőt megmozgató két napos programról a zeneszó sem hiányzott.

*

Felszentelték az idén hatvanéves Lökösháza új templomát

A lökösházi templom döntően az egyházmegye anyagi áldozatvállalása révén épült. Emellett említést érdemel a helyi önkormányzat, mely milliós nagyságrendű felajánlással támogatta az építkezést. A lakosság is segített: a Viszokai család egy 280 kilogrammos haranggal, Corvus-Kora Róbert két nagy méretű képpel és egy ötméteres gránitkereszettel vette ki a részét a munkából. Szujó Antal plébános Kondor Lajos szerzetessel vette fel a kapcsolatot, hogy egyenesen a portugáliai Fátimából, vagyis a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelyéről kapjanak szobrot. A plébános szándéka szerint Fátimai Szűz Mária lett a templom védőszentje is.

- A szeged-csanádi egyházmegyében 163 templom és kápolna található. Ebből 70 Békés megye területére esik. Évente több tízmillió forint jut felújításukra. Az utóbbi években, vagyis a rendszerváltás után Békés megyében Békéscsaba-Jamina, Kamut, Kötegyán, Murony, Szabadkígyós, Bélmegyer, Hunya, Eperjes népének épült új katolikus templom - mondta lapunknak dr. Kovács József, az egyházmegye püspöki hivatalának irodavezetője.

Az egyházmegye legrégebbi fennálló templomai a kiszombori körtemplom, a szegedi Dömötör-torony, és a szeged-alsóvárosi ferences templom. Békés megyében a legrégebbi a gyulai várkápolna a középkorból, valamint a gyulai Nádi Boldogasszony-templom és a Szentháromság-kápolna a Kossuth téren, továbbá Békésszentandrás templomának egy része.

- A katolikus hívek életében fontos a templom - mondta Kovács József. - Itt keresztelik meg gyermekeiket, itt lesznek elsőáldozók, itt bérmálkoznak, itt kötnek házasságot, itt ajánlják föl a szentmisét elhunyt szeretteikért. A templom mindenki otthona, minden vasárnap a találkozás helye. Találkozás Istennel és a közösség tagjaival. Templom nélkül nehezen alakulhat ki keresztény közösségi élet. Egy új templom épülése a közösség összetartó erejét tükrözi.

*

Kétmilliárd beruházásokra

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a közelmúltban döntött a
decentralizált fejlesztési támogatásokról. A megyébe közel 1 milliárd 400
millió forint érkezik mintegy 130 önkormányzati beruházáshoz.

- A regionális pályázatok jelentős része az önkormányzatok számára nyújt lehetőséget a fejlesztések finanszírozására - értékelte az eredményeket Veress József, Szeghalom és térsége országgyűlési képviselője (MSZP), a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) társelnöke. A honatya elismeréssel szólt a megyei önkormányzatok pályázati aktivitásáról, mondván, hogy maximálisan próbálnak élni ezekkel a lehetőségekkel.

Azt is örömmel konstatálta, hogy Békésből több kiírás esetében is mintegy kétszer akkora összegben igényeltek támogatást az önkormányzatok, mint Bács-Kiskun vagy Csongrád megyéből.

A TEKI-, LEKI-, TEUT-, CÉDE-alapból (lásd keretes anyagunkat) elnyert 1 milliárd 380 millió forint támogatás segítségével egyébként a megyében összesen közel 2 milliárdnyi, egészen pontosan 1 milliárd 900 millió forint értékű beruházás valósulhat meg.

Számos településen egészen új, másutt már megkezdett fejlesztések folytatására helyezték a hangsúlyt. Mint azt Cservenák Pál Miklóstól, Mezőberény polgármesterétől megtudtuk, városukban a "kis lépések" taktikáját alkalmazva tovább modernizálják a Kálmán fürdőt. Most a nyári öltöző építésének első üteméhez nyertek támogatást. A strand évről évre bővül, korszerűsödik, s ennek a folyamatnak a része lesz az említett munka is. A városban emellett az útfelújítások sora, a helyi sportpálya és a családsegítő szolgálat fejlesztése is folytatódik. A közeli Békésen sem kell szégyenkeznie az önkormányzatnak.

Mint azt Izsó Gábor polgármestertől megtudtuk, a 22 ezres város hat pályázata ért célba, amivel 87 millió 857 ezer forintos támogatási forrás érkezik a településre. Békésen is folytatódnak a már megkezdett beruházások, elég csak a dánfoki ifjúsági tábor további fejlesztésére, vagy az épülő uszodához, illetve a helyi fürdőhöz vezető fürdősétány felújítására gondolni. - A vállalkozói pályázatok számának és a tervezett fejlesztések értékének növelése továbbra is közös célunk kell legyen a megyében és az egyes településeken - vélekedett Veress József.

- A munkahelyeket teremtő és megőrző további befektetések, beruházások megvalósítását ösztönző, elősegítő fejlesztések előkészítése és megvalósítása, ezekhez minél több pályázati pénz elnyerése elengedhetetlen a hosszabb távú fejlődéshez. A jobban használható szakmai tudás megszerzését, fejlesztését segítő pályázatokra pedig azért van szükség, hogy minél több Békés megyei rendelkezzen a megyében és a régióban - például a kecskeméti Mercedes-üzem fejlesztéséhez kapcsolódóan - kialakuló munkahelyek betöltéséhez szükséges, "testre szabott" képzettséggel. TEKI - Területi Kiegyenlítést Szolgáló Pályázat LEKI - Leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatására kiírt pályázat TEUT - Települési önkormányzati belterületi közutak felújításának, korszerűsítésének támogatását szolgáló pályázat CÉDE - Céljellegű decentralizált előirányzat

*

Megújult hivatal és rendelők

A városképhez illeszkedő, szép külsőt kapott az eleki polgármesteri hivatal. A
napokban egy másik beruházás is befejeződött a településen, korszerűsítették az
orvosi rendelőket.

Az eleki városháza 1987-1989 között épült. Ezt követően az épületen semmiféle felújítás, átalakítás nem történt. Azok a technikák, amelyek alapján az épület elkészült, mára elavultak és korszerűsítésre szorulnak.

Energiatakarékossági szempontból szükségessé vált a felújítás. A fejlesztés eredményeképpen jelentős mértékben csökkennek az épület működéséhez szükséges költségek, jelentős megtakarítást eredményez mindez a fűtés szempontjából. Az alapvető elképzelés az épület hőszigetelő képességének a feljavítása mellett a környezetbe illeszkedő homlokzatok kialakítása volt...

Megújulnak Eleken az orvosi rendelők is. A beruházás az épület teljes alapterületét érinti, hiszen a projekt a hiányzó funkciókat, vagyis a megfelelő méretű rendelőket, az előírásoknak megfelelő szociális blokkot, az akadálymentes mosdót, a rámpát, és a tervezett emelőt is tartalmazza. A gyerekorvosi rendelő teljesen elkülönített bejárattal és külön-külön fertőző, illetve általános gyermek váróteremmel, valamint a szükséges külön mosdókkal lett elhelyezve, megnövelt alapterülettel.

- A mosdókat immár a mozgáskorlátozottak is igénybe tudják venni - mondta Pluhár László. - Az épületben a dolgozók részére öltözőket, szociális helyiségeket alakítunk ki. A bővítésen kívül felújítási munkálatokat is végzett az építtető.

Forrás: Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, bmhirlap.hu

Cikk megosztása