Régi hiányt pótol a faluban az új létesítmény

Az elismerés és a büszkeség hangján szólt a település új kútjáról Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere.

Az átadásakor elmondott köszöntőjében a nagyközség első embere arra emlékeztetett, a benzinkút nemcsak szépíti a falut, hanem hasznos is az itt élőknek, mert így már nem kell máshova járniuk tankolni.

Eddig ugyanis a helybeliek jórészt Eleken, Gyulán és Békéscsabán töltötték meg üzemanyaggal járműveik tankjait.
- Kényelmesebbé és gyorsabbá válik a tankolás a kétegyháziak számára. Így érthető, hogy nagy örömöt szereztek nekünk a beruházók. Az ünnepség előtt az járt a fejemben, hogy de jó, végre eljutottunk ide! - fogalmazott a polgármester.

Kalcsó Istvánné elmondta, 2006-ban sok délutánját azzal töltötte, hogy körbejárta a környékbeli benzinkutak tulajdonosait, és a figyelmükbe ajánlotta Kétegyházát.
- Nagyon sok gépjármű van Kétegyházán, arányaiban több, mint jó néhány környékbeli településen. A lehetséges befektetők közül Oláh Timótnak sikerült felkelteni az érdeklődését. Több helyszín megtekintése után - szerintem végül a legjobb helyen - valósult meg a beruházás.

A képviselő-testület 2007-ben megadta a szükséges felhatalmazást, az engedélyeztetéssel kapcsolatban azért akadtak izgalmas pillanataink. Összességében csak azt kívánhatom, legyen sok örömünk a benzinkútban, és folytatódjon hasonlóképpen az együttműködés a befektetővel - mondta a polgármester. Az új kútnak hála, kényelmesebbé és gyorsabbá vált a tankolás a kétegyháziak számára.

*

Új játszóterek épülnek Kétegyházán pályázati forrásból

Két új játszótér készülhet el egy helyi civil szervezet, a Családi Egyesület jóvoltából.

- A Családi Egyesület Kétegyháza 2008. december 1-jén hozott döntése értelmében pályázatot nyújtottunk be az EMVA Falumegújítás és fejlesztés című pályázati felhívásra Kétegyházi játszóterek az esélyegyenlőség jegyében címmel. A helyi önkormányzat képviselő-testületétől azt kértük, engedélyezze a Csabai és a Damjanich utcai ingatlanok tartós használatbavételét.

Idén július 31-én a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól megkaptuk a határozatot, mely szerint 7 millió 109 ezer 783 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a két játszótér megvalósítására - tájékoztatott Bagó Istvánné, Ottlakánné Kalcsó Rita és Tripon Emese, a szervezet vezetőségi tagjai.

Az említett helyszíneken szeptember közepétől megkezdődött az irtás, a földmunka. Jelenleg a játékok telepítése zajlik, játszóterenként két speciális játszóeszközt is felszereltek, amelyekkel egyenlő esélyeket teremtenek a fogyatékossággal élők számára. A Csabai és a Damjanich utcában is három szelektív hulladéktároló edény szolgál külön az üveg, a műanyag és a papír gyűjtésére. A Csabai utcai játszótér környékén nincs szociális intézmény, ezért itt egy gyári tanúsítvánnyal ellátott, akadálymentes mobil vécét helyeznek el.

A játszótéri eszközök telepítése után a területek parkosítása és a közvilágítás fejlesztése következik.

*

Napirenden a várfürdő és az északi városrész

Hosszú előkészítés után végre benyújtják nemcsak a várfürdő nettó 2,5 milliárdos fejlesztéséről, hanem az Északi-Városrész szociális rehabilitációjáról szóló pályázatot is. A gyulai képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén kardot rántott Kovacsics Imre, a fürdő ügyvezető igazgatója és dr. Erdei Zoltán képviselő.

400 milliós törzstőkeemelés mellett 650 milliós tagi kölcsönt nyújt a többségi tulajdonos város a Gyulai Várfürdő Kft-nek. A nettó 2,5 milliárdos pályázathoz így, továbbá a Kft. saját, 200 milliós vállalásával biztosítják az önerőt. Ezek a fő számai a fürdőfejlesztésének, mely révén több más mellett új élményelemekkel válhat versenyképesebbé a létesítmény...

Szociális rehabilitáció Ajtós-, Mária- és Szentpálfalván

Vita nélkül döntött a testület az Északi Városrész szociális rehabilitációjáról szóló pályázat második körös benyújtásáról. A város 54 millió 800 ezer forintos önerőt biztosít a projekt megvalósítására. A projekt nagy részét a közterületek rehabilitációja teszi ki, ugyanakkor hangsúlyt fektetnek a humán típusú fejlesztésre, vagyis szerveznek képzéseket, felzárkóztató foglalkoztatásokat.

Építenek játszótereket vagy éppen kerékpárutat a Sarkadi úton, parkolót Dobozi, a Sarkadi utakon, valamint a Tessedik utcán. Mindezeken túl kerékpártárolók, utcabútorok, zöldfelületek kialakításához is hozzáfognak és felújítanak négy közösségi épületet.

*

Magyarország legmodernebb szaunái Gyulán

A várfürdő saját forrásából, közel 100 millió forintból épül új „Szaunaland” Gyulán. Kovacsics Imre ügyvezető igazgató szerint Magyarország legmodernebb ilyen létesítményét hozzák létre.

Akár már október végén, de legkésőbb novemberben nyílik meg a Gyulai Várfürdő legújabb attrakciója, a többek között jégbarlangot, tepidáriumot, infrakabint és fényszaunát magába foglaló Szaunaland. A sajtótájékoztatón Kovacsics Imre ügyvezető igazgató elmondta, működésük szempontjából az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy az év nagyobbik részében, körülbelül szeptembertől májusig a fürdő veszteséges. Erről a pályáról csak új élményelemekkel lehet letérni, ezért építik meg az új szaunákat a kupolás fürdőnek a modern igények kiszolgálását kevésbé sikeresen teljesítő részein. Kovacsics Imre elmondta, nemcsak beltéri, hanem külső elemei is lesznek a Szaunalandnak, mégpedig az Almásy kastély tövében.

Plusz bevételeket, éjszakai fürdőzés

Kovacsics Imre hangsúlyozta, a beruházás költsége számításaik szerint akár már egy év alatt megtérül. A tervek szerint újraindítják a korábban gazdaságossági szempontok miatt megszüntetett éjszakai fürdőzés. A fürdővezetés számításai szerint a szaunákkal a korábbi 100-110 vendéggel szemben akár 4-500 embert is be tudnak csábítani, ami már nem termelne veszteséget. Az új attrakcióhoz viszont már nem lesz elég a fürdőbelépő, ehhez plusz jegyet kell majd váltani.

Kovacsics Imre szerint megdőlt az a mendemonda, hogy nincs igény a minőségi változtatásokra. A várfürdőben ugyanis a gazdasági válság ellenére sem voltak rosszak az idei adatok. Az ügyvezető igazgató elmondása szerint míg tavaly a nyári hónapok alatt 288 ezer 344, addig idén 289 ezer 692 vendégük volt. Tavaly ebben az időszakban 413, idén 428 milliós bevételük volt úgy, hogy lenyelték az áfaemelést.

*

Célegyenesben a gyulai BusinessPark

Sikerrel vette az előtte álló akadályokat, így nem túlzás kijelenteni, célegyenesbe érkezett Gyula és Arad közös ipari park fejlesztő programja.

A kétkörös pályázati kiírás első fordulóján már túljutott a benyújtott anyag, mely révén csak magyar oldalon közel 500 millió forintos fejlesztés valósulhat meg.

Ha minden jól alakul, a határállomástól öt kilométerre a nagy tranzitforgalmat lebonyolító 44-es főút Gyulát elkerülő szakasza mentén 210 ezer négyzetméter nagyságú iparterületet tesznek alkalmassá vállalkozások betelepülésére és a határmenti inkubátorház és szolgáltatóközpont (BusinessPark) fogadására.

Az elképzelések szerint kiépül a belső úthálózat, az elektromos, a víz- és szennyvíz-, a földgáz- és a távközlési hálózat, továbbá felhúzzák az 1600 négyzetméteres határmenti inkubátorházat és üzleti szolgáltatóközpontot.

— A projekt átfogó célja, hogy elősegítse a szomszédos Arad és Békés megye gazdasági fejlődését, növelje a térség versenyképességét, befektetéseket ösztönözzön — mondta Salamon Anikó projektmenedzser...

*

Gyulán találkozott a magyar és a román gazdasági miniszter

A kis- és középvállalatok, az energetika, ipar, közlekedés, a klaszterek és a kamarai együttműködés témájában egyeztetett Gyulán Varga István gazdasági miniszter és román kollégája, Constantin Nita.

A két ország kereskedelmi kapcsolatainak az áttekintésén túl a felek az október tizedikei, bukaresti kormányülésre készítették elő a terepet. A két miniszter vezette magyar-román gazdasági bizottság a kétoldalú együttműködés lehetőségeiről, a válságból kivezető útról tárgyalt.

A magyar nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a bizottsági ülés utáni sajtótájékoztatón a kkv-k, a klaszterek és a kamarák közötti fejlesztések fontosságát hangsúlyozta. - A válság ellenére jelentős tartalékkal és stabil bázissal bírunk, hogy az elmúlt évekhez hasonló eredményeket érjünk el.

Constantin Nita, Románia kkv-kért, kereskedelemért és üzleti környezetért felelős minisztere olyan alapkőnek nevezte a gyulai tárgyalást, melyre a jövőben közösen lehet építeni. - Tizenegy olyan szakterületen fogalmazódtak intézkedési javaslatok, melyek a kormányülés tárgyát is képezhetik - mondta Constantin Nita...

A házigazda gyulai polgármester, dr. Perjési Klára szerint a bizottsági ülés jó reklám volt a városnak. - A megbeszélések tapasztalatai abba az irányba mutattak - különösen a közlekedés és a gazdaságfejlesztés terén -, melyeket Gyula is prioritásként kezel. Dénesmajor és Zerénd között útfejlesztésre pályázunk, Araddal pedig ipari park létrehozását tűztük ki célul.

Forrás: Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, bmhirlap.hu, beol.hu

Cikk megosztása