A gazdák és az önkormányzatok összefogásával Csáborig járható az új határút

Közel 700 méter hosszú földutat alakítottak ki nemrégiben a Kőrös és Vadkert közti határút folytatásaként a Csábori Kétsor felé, amelyre már oly régen vártak a környéken gazdálkodók.

A munka Kiskőrös és Soltvadkert önkormányzatának 250-250 ezres, valamint a szőlősgazdák 200 ezer forintos támogatásával valósult meg. Ezzel egy időben a bekötő utak csatlakozását is rendbe tették, az út menti bozótosokat kivágták, szintén a szőlősgazdák támogatásával.

A csatorna felett átvezető hidat tavaly a Homokhátsági Társulás újraépítette, most a földút elegyengetése is megtörtént. A munkálatokat augusztus végén fejezték be - tudtuk meg Aszódi Páltól, a körzet képviselőjétől, aki a műszaki osztály dolgozóival közösen koordinálta a Trsztyinszki Pál szervezésében folyó munkálatokat.

Az új út akár egy komolyabb aszfaltozott út alapja is lehet a későbbiekben.

*

A bölcsőde bővítését tervezik Kecelen

Pályázati segítséggel szeretnék bővíteni a bölcsődét Kecelen. Már elkészültek a tervek, az Újfalusi és a Szabó Pál óvoda összeépítésével két új csoportszobát tudnak kialakítani.

A jelenlegi bölcsőde nem erre a célra épült, a kicsi, zeg-zugos helyiségekből álló épületnek a falai és a födémje is rossz állapotban van. A bölcsődei kapacitás növelésére egyértelmű az igény a városban, a 15 férőhelyre 33 jelentkező van. A támogatás mértéke 90 százalék és legfeljebb 150 millió forintra lehet pályázni - tudtuk meg Haszilló Ferenc polgármestertől.

A csengődi iskola és az óvoda átépítésére mintegy 200 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió. Az önkormányzat húszmillió forint önrészt biztosít a beruházáshoz.

A kivitelezésre a kiskőrösi Hunbau Kft. nyújtotta a legkedvezőbb ajánlatot, így a teljes rekonstrukciót ők végzik. A 2009/2010-es tanév alatt folyamatosan zajlik majd a felújítás, jövő nyáron pedig a főépület rekonstrukcióját fogják megoldani. Az átalakítás során az új óvoda közel ötszáz, az iskola pedig ezer négyzetméterrel lesz nagyobb. Az ünnepélyes átadást 2010. szeptemberében tervezik.

Két épületet úgy tudnak átadni a kivitelezőnek, hogy a munkálatok nem zavarják az oktatást. Az óvodaépületében összevonják a tanulócsoportokat, illetve rendbe tették az eddig félig-meddig használaton kívüli tantermeket, ahol a három alsós osztályt helyezik majd el. A negyedikesek az iskola főépületében, egy üres tanteremben tanulhatnak szeptembertől. Így az eddig használt alsós épületben megkezdődhetnek a munkálatok.

*

Nemzetőrséget toboroznak Kiskőrösön

A közelmúltban Herpai Zoltán elnök, vezérőrnagy és munkatársai találkoztak Domonyi László polgármesterrel, hogy beszéljenek a nemzetőrség céljairól, vállalásáról, arról a küldetésről, melynek múltja 1848-ig nyúlik vissza a történelemben.

A díszes egyenruhát viselőket egyre több helyen látni, Kecelen már hónapokkal ezelőtt megalakult a helyi nemzetőrség. Az elnök reménye szerint a jövőben egyre többen állnak a Nemzetőrök Országos Egyesületének kötelékébe.

Egyenruhás, központi irányítású, de a mai korhoz és az európai társadalmi normákhoz igazodó, fegyvertelen szervezetről van szó. A feladatok meghatározásánál a vezérőrnagy elmondta, hogy a rendőrség kisegítő bázisainak számítanak, és nagy felelősséggel vesznek részt az állampolgárok személyi, vagyoni védelmében, bűnmegelőzésben, a drogprevencióban, a rendvédelmi feladatok szélesebb körű ellátásában, rendezvények, szűkebb családi, baráti összejövetelek biztosításában.

A Magyarországon működő karitatív szervezetekkel együttműködve a hátrányos helyzetben élők, kisebbségek, elesettek védelmében is fellépnek.
- Célunk és feladatunk a fiatalok sportolási és művelődési lehetőségeinek bővítése és szervezése, segítségnyújtásra, hazaszeretetre és törvénytiszteletre nevelés. Szeretnénk visszahozni a félelem nélküli világot, összefogással, csináljunk jót, szépet, mint ahogyan ez a magyarokat jellemezte évszázadokon át - hangsúlyozta Herpai Zoltán. A politikai pártoktól független szervezethez bárki csatlakozhat, aki betöltötte a 18. életévét, fedhetetlen erkölcsű és elfogadja a nemzetőrség elveit, szabályait.

Kiskőrösön Jakab Józsefet jelölték ki a szervezet vezetőjévé és rövidesen az érdeklődőknek is tartanak előadást, egyelőre azonban a tagtoborzás folyik.

*

Saját kábel Kecelen

Egy keceli kötődésű zrt. végezte nemrég azt a felmérést, melynek alapján készülhet a következő öt-hét évre vonatkozó keceli városfejlesztési stratégia.

A kutatás sok igényt és javaslatot hozott felszínre, felmerült olyan beruházások gondolata is, amelyek a jövőben nagyobb költségvetési mozgásteret adnának Kecelnek. Ilyen fejlesztés például az önkormányzati tulajdonú kábeltelevízió-, internet- és telefonszolgáltató. A legkorszerűbb optikai technológiával működő hálózat minden eddiginél színvonalasabb lesz és a jelenleginél sokkal kedvezőbb árú.

*

Soltszentimre: Épülhet a járda

Soltszentimre járdafelújításra nyert 2,4 millió forintos támogatást, melyet a Szent Imre utcában fognak felhasználni. Az önkormányzat ehhez az összeghez nyolcszázezer forint önerőt biztosít, így több mint 3 milliós beruházás kezdődhet meg vélhetően még az idén.

*

Felújították a tabdi óvodát

A Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás sikeres pályázatának köszönhetően Tabdi 2, 3 millió forintot kapott az óvoda felújítására. Az önkormányzat 580 ezer forint saját erőt biztosított a munkálatok elvégzéséhez.

A beruházás során műanyagra cserélték a régi ablakokat, teljesen felújították az elavult elektromos hálózatot, végül festettek-mázoltak.

*

Ingyenes tankönyvek Császártöltésen

Ingyenesen kapják a tankönyveket a császártöltési diákok. Az önkormányzat évek óta ezzel is támogatja a családokat, idén 3,5 millió forintot fordítanak erre a célra. Az óvodásoknak fejenként 4 ezer forintot, az általános iskolások teljes összeget kapnak, amit egyenesen az intézménynek utalnak. 12 ezer forintot kapnak a középiskolások, a szakiskolában tanulók, illetve az OKJ-s képzésben résztvevők. A főiskolások, egyetemisták 14 ezer forintot vehetnek fel az önkormányzatnál októberben.

*

Vadkerten depót építettek

Néhány héten belül elkezdődik a szeméttelep rekultivációja. Ez már legalább a harmadik időpont, de a térségi hulladékkezelő beindulásával sorban állás alakult ki a települési szeméttelepek felszámolásáért.

A másik alapprobléma, hogy még mindig nem működik a hulladékudvar, mivel nincs érvényes működési engedélye a hatósági dokumentációk hiányában.
A szeméttelepre már nem lehet hulladékot szállítani, felelősségre vonásra, illetve büntetésre számíthat az, aki a szemétlerakási tilalmat figyelmen kívül hagyja.

Ugyancsak komoly bírságot szabnak ki arra, aki egyéb helyen, a környezetet károsítva, illegálisan pakolja le a szemetet. Soltvadkerten ennek elkerülésére az önkormányzat mintegy félmillió forintos beruházással deponálót hozott létre a régi szeméttelep mellett.

Az odavezető utakat sorompóval szerelték fel, csak ellenőrzötten lehet a kukákba nem fért, vagy ad-hoc esemény miatt felgyülemlett szemetet a depóba szállítani. Fizetett közmunkás ügyel a rendre, írja a beszállító gépjármű rendszámát és aláírást is kér a sofőrtől. Az intézkedés átmeneti, de a szomszéd város vezetése úgy gondolja, hogy ezzel könnyítik a lakosság átállását és talán az árokpartokon, erdők szélén sem lesz annyi szemét. Az elsődleges cél az, hogy megtanuljuk és megszokjuk végre a szelektív hulladékgyűjtést.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása