Előbb a kutatás, aztán a biológiai irtás

Együttműködik a Duna-Dráva Nemzeti Park és a bajai önkormányzat. A jövő évtől az ún. biológiai módszer már bevethető lesz a szúnyogok ellen a vérszívók fő tenyésző helyének számító gemenci erdőben.

Előtte azonban egy tanulmány készül, melyben a szakemberek pontosan feltérképezik az ártéri erdő szúnyogkeltetőként működő kisebb-nagyobb állóvizeit. A bajai városvezetés kezdeményezését a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója is támogatja. A bajai illetékesek a vegyszeres irtás mellett újabb frontot kívánnak nyitni a mind a helyiek, mind a turisták életét megnehezítő szúnyogok ellen.

A polgármester és a városüzemeltetési iroda vezetője június 16-án a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójával, Závoczky Szabolccsal tárgyalt Pécsett. A megbeszéléseken egyértelmű előrelépés történt, a nemzeti park támogatja a bajai szándékot.

– A bajai önkormányzat együttműködési megállapodást készül kötni a nemzeti park igazgatóságával arról, hogy a gemenci erdőben először egy felmérést végezzünk a szúnyoglárvák pontos elhelyezkedéséről, majd pedig, hogy biológiai irtás történjen, amihez egyébként feltétel nélküli hozzájárulást ígért Závoczky Szabolcs – számolt be a megbeszélés eredményéről dr. Révfy Zoltán, Baja polgármestere. A kb. egy évig tartó kutatás célja, hogy a vizes élőhelyeket, az ott tenyésző szúnyogfajtákat feltérképezzék. Ugyanis ha pontosan ismerik, hogy hol és milyen körülmények között kelnek ki a szúnyogok, akkor célzottan lehet a vizekbe juttatni azokat a baktériumokat, amelyek elpusztítják a lárvákat.

Derekas László, a Városüzemeltetési Iroda vezetője elmondta: a kutatás során a szakemberek fel fogják keresni azokat a víz járta területeket, ahol a szúnyogok tenyésznek. Ott biológiai, mikroszkópos vizsgálatokkal veszik számba a befogott szúnyogfajtákat. A gemenci erdő ún. szúnyogtérképének megrajzolása néhány hónapon belül elkezdődik. Az első biológiai irtás jövő tavasszal történhet meg.

*

Jánoshalma Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Az Államreform Operatív Program - 1.A.2/A számú felhívás keretében „Jánoshalma Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése” című projekttel 18 532 600 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A projekt keretében a polgármesteri hivatal működésének optimalizálása céljából szervezetfejlesztő szakemberek vizsgálják át a működési folyamatokat, a dolgozók képzéseken vehetnek részt, továbbá szoftver beszerzésekre kerül sor.

A projekt összköltsége 19 508 000 Ft melynek 95%-át az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozza.

A projekt megvalósításának időtartama: 2009. április 27-től 2010. augusztus 31-ig.

*

Baja - Szigetfelújítás

Mintegy félmilliárd forintból év elején elkezdődött a Baja alatti Szabadság-sziget ötéves rehabilitációja. Segít az állam, a mohácsi önkormányzat, valamint az üzleti és a civil szféra.

Minap aláírták a szerződést mintegy 270 millió forinttal – támogatott, összesen 450 millió forintos beruházással ismét megindulhat a vízfolyás a Duna eliszaposodott mellékágában. Emellett a szárazföldön őshonos keményfák pótolhatják az ott elszaporodott idegen fajtákat. A terület az 1960-as, ’70-es években még igazi „vízi paradicsom volt”. Ám az 1980-as években egy gátépítés elzárta a mellékágat. Így vízminősége az elmúlt évtizedekben annyira leromlott, hogy a terület egyetlen szabadidős tevékenységre sem maradt alkalmas.

Az előkészítő munkálatok év eleje óta zajlanak, a helyszíni munkák az iszapkotrással kezdődnek jövő ősszel. Ezután az idegenhonos fafajokat őshonosokra cserélik 2012-ig. A kőgát visszabontását is ekkor végzik, várhatóan fél évig tart. A beruházás 2013-ra készül el.

A mellékág rehabilitációjával visszatérhetnek az őshonos állatfajok. Így például az egész Európában védett szivárványos ökle, a leánykoncér, a kecsege és a széles durbincs. Emellett arra is számítanak, hogy a fekete gólya és a rétisas is újra fészkelőhelyéül választja a Szabadság-szigetet. A 47 hektáros terület már állami tulajdonba került, nemzeti parki kezelést biztosítanak. Létrejön egy vízi tanösvény, de pecálni is lehet majd újra.

*

Újraélesztési hely

Hirtelen szívhalál bekövetkezésekor használható újraélesztő berendezés található ezentúl a bajai tűzoltóságon.

A készüléket a parancsnokság híradó ügyeletén helyezték el, ahol egy elsősegélynyújtó táskával együtt a nap 24 órájában hozzáférhető. A 800 ezer forint értékű készülék egy pályázat útján került a lánglovagokhoz. Egy-egy tűz-vagy baleset alkalmával a szolgálatparancsnok dönti el, hogy a helyszínre kiviszik-e a berendezést.

Az újraélesztő készülékkel adott esetben a tűzoltók is megkezdhetik az életmentést, ha esetleg a mentők később érnek a helyszínre.

*

Hulladékudvar Jánoshalmán

Rövidesen megnyílik a hulladékudvar Szabó Tamás ügyvezető arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a Homokhátsági Szilárd Hulladékgazdálkodási Rendszer szerves részét képező szelektív hulladékgyűjtés alapvető elemét képező hulladék udvarok üzemeltetésére (veszélyes, illetve nem veszélyes hulladék begyűjtése) vonatkozó környezetvédelmi engedélyek kiadásra kerültek a következő településekre vonatkozóan: Kiskunhalas, Kiskőrös, Soltvadkert, Kiskunmajsa, Jánoshalma, Kecel.

Az engedélyek a következő, szeptember 28-val kezdődő héten jogerőre emelkednek. Lévén, hogy ezen engedély megszerzése volt az utolsó feltétel a hulladékudvarok megnyitásának, a közeljövőben elkezdik azok üzemeltetését.
Jelenleg a hulladékudvarok előírásoknak megfelelő berendezése történik. A lakosság tájékoztatását hulladékudvarok használatát is tartalmazó ún. gyakorlati útmutatót eljuttatják ügyfeleinknek, de itt is megtekinthetik .

A hulladékudvarokat a fenti előkészítő munkák miatt fokozatosan állítják üzembe, az azonban biztos, hogy 2009. október 1-ére minden hulladékudvart meg kívánnak nyitni a lakosság előtt.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása