Sásdi Nyárbúcsúztató

Sásd Város Önkormányzata 2009. augusztus 29-én tartotta Nyárbúcsúztató rendezvényét.

A rendezvény a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával valósult meg.

A sásdi Sportpályán augusztus 29-én már reggel nagy volt a nyüzsgés. A már előző este felállított színpadon végeztek simításokat, és a rendezvényhez egyéb szükséges munkálatokat végezték a helyi munkások. 10 óra tájban már megérkeztek az első érdeklődök is és a főzőverseny résztvevői is munkához láttak.

Az érdeklődök egész nap folyamán a következő programokból választhattak:

A rendezvényt 15.30 órakor Székely Szilárd, Sásd Város Önkormányzat polgármestere nyitotta meg.

Ezt követően a Hegyhát kulturális és hagyományőrző csoportjainak bemutatkozása következett, felléptek:
• Deutsch Klub Énekkara, Sásd
• Mágyocsi Német Nemzetiségi Néptánc Együttes
• Roma Hagyományőrző Tánccsoport, Varga
• Sweet Dance Tánccsoport, Mágocs
• Bokréta Együttes, Vásárosdombó
• Sásdi Vegyeskar
• Sásd Városi Koncert Fúvószenekar
19.30 Az ÚMVP által biztostosított sztárvendég
20.00 Détár Enikó musical-összeállítása
21.00 Tűzijáték

Gyerekprogramok:
12.00-20.00 Játszópark: Kalandugráló, íjászat, arcfestés
15.00-17.00 Varázslatos gyermekvilág!

Szakmai fórumok:
12.00-20.00 Tájékoztató, információs kiadványok, szakmai tanácsadás ÚMVP témakörben.
14.00-16.00 Helyi Leader Akciócsoport bemutatkozása

A gyerekeket légvár, arcfestő és lufi, a nézelődőket pedig számos büfé és édesség várta.
A halászléfőző versenyre 13 csapat nevezett, melynek eredményhirdetésére 18 órakor került sor. A főzőversenyt a paléi csapat nyerte meg.

A rendezvényre 10 óra után egyre többen látogattak el és ott az úgynevezett „ÚMVP sátorban” is több program közül is választhattak. A gyerekek kifestővel tölthették el az idejüket és csillogtathatták meg képességeiket.
A felnőttek az ÚMVP-hez kapcsolódó TOTÓ-t tölthettek. A Totó, illetve rajzverseny eredményhirdetésére 18 órakor került sor. A főzőverseny és a focimérkőzések eredményhirdetése után. Négy gyerek és kéttucat felnőtt kapott így ajándékcsomagot. A csomagokba ÚMVP-toll, kulcstartó, szóróanyag, jegyzet, frizbee, cukor és póló került kiosztásra, amiket a nyertesek nagyra értékeltek.

A Mecsek-Völgység Hegyhát Egyesület munkatársai - akik a helyi Leader csoportot képviselték a rendezvényen – és a jómagam is rendkívül örültünk annak, hogy az ÚMVP sátrat az egész rendezvény ideje alatt meg tudtuk tölteni élettel és hasznos kikapcsolódást tudtunk nyújtani mindenki számára.

Sajnos a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar előadása alatt annyira elkezdett esni az eső, hogy attól tartottunk, hogy a későbbi programokat már le kell fújni. De szerencsére az ÚMVP sztárvendég érkezésére elállt az eső és a későbbi programokat sem zavarta már meg, így ezeken nagyszámba vehettek részt az érdeklődő lakosok.

*

"Hegyháti Ízek" rendezvénysorozat

A Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás a „Hegyháti Ízek” elnevezésű programjával 800.000 Ft támogatást nyert az Oktatási és Kulturális Minisztérium ÚJ Tudás - Műveltséget Mindenkinek programjában, mellyel a helyiek, környező településen, kistérségben élők számára hagyományokra épülő, kulturális rendezvények szervezését támogathatja.

A programsorozat keretében a Társulás, kistérségi, mikrotérségi együttműködésben 4 helyszínen – Tormáson, Vásárosdombón, Mindszentgodisán és Sásdon – szervezett kulturális és szórakoztató rendezvényeket.

A programok sorát a régi lakodalmakat felelevenítő, kuglófsütéssel egybekötött tormási lakodalom nyitotta meg augusztus 21-én.

A Tormásért Egyesület tagjai, helyi asszonyok ma is hagyományos recept alapján sütik a diós, mazsolás kuglófot a Tolnay ház udvarán épített kemencében. A helyiek bevonásával parasztlakodalmat tartottak, ahol beöltözött menyasszony és vőlegény, régi kikérőket adtak elő, majd lakodalmas lovas kocsis felvonulást tartottak. A szomszédos település, Szágy Cigány Kisebbségi Önkormányzata szervezésében a helyszínen látható volt néprajzi kiállításuk, valamint egy helyi lakodalmakat megörökített régi fotókból álló kiállítás is. A faluház színpadán vendégszereplésével színesítette a programot a Mágocsi Német Nemzetiségi Tánccsoport.

Szeptember 5-én Mindszentgodisán tartotta a mikrotérséghez tartozó 4 falu közös nyárbúcsúztató lángos sütéssel egybekötött programját. A helyi asszonyok a saját kezük által gyúrt, helyi recept alapján készült lángost készítették, és az összegyűlt sokaság megkóstolhatta az egyéni kívánság szerint ízesített adagokat.

A hivatal melletti parkban eközben hagyományőrző népi együttesek, tánccsoportok fellépése szórakoztatta a résztvevőket. Fellépett a mindszentgodisai Rózsabimbó néptánccsoport, a Mindszentgodisa Kabóca zenekar, vendégként a Pöndöly Néptáncegyüttes, Kaposmente Hagyományőrző Egyesület, a Gyulaji Néptánccsoport.
A programnapon tartottuk a Kistérségi Kórusfesztivált is, melyen műsort adott a Vásárosdombói Nyugdíjas Kórus, a Sásdi Faodusok, és a Mindszentgodisai Kórus. A délelőtt program részeként látogatható volt a települések által készített, a falvak életét bemutató fotókiállítás, amely 1900-1970-ig mutatja be a falvak múltját, népszokásokat, ünnepeket.

Szeptember 19-én a vásárosdombói mikrotérség központjába, Vásárosdombóra, Gulyásfőző Fesztiválra invitáltuk az érdeklődőket. A 4 falu főzőversenyét évek óta megtartják a településen. Az elkészült ételek zsűrizésre kerülnek, a legjobbak pedig díjazásban részesültek. Hagyományőrző, művészeti csoportok fellépésével egészül ki ezúttal a program, valamint ezen a napon tartjuk a Magyar Népdal Napját, ahova a kistérség általános és zeneiskoláiból vártuk az egyéni népdalénekeseket és hangszeren játszó fiatalokat valamint a néptáncos csoportokat is.

A programsorozat zárásaként, október 17-én 3. alkalommal került megrendezésre Sásdon a sportpályán a Disznótoros Fesztivál, melyre a mikrotérséghez tartozó települések állítottak csapatokat. A családias jellegű, hagyományőrző rendezvény az elmúlt években nagy sikert aratott a települések lakói körében. Új színfolt a Disznótoros Fesztivál palettáján a sásdi általános és középiskolások és az Őszidő Nyugdíjas Klub tagjainak maszkás beöltözése, kántálás, alakoskodás, nyársalás hagyományának felújítása.

A pályázat keretében meghirdettük a hagyományos hegyháti ételek receptversenyét, a legjobb receptek beküldői díjazásban részesülnek, a legnépszerűbb receptekből kiadvány készül.

*

Közösségi busz beszerzése

13,2 millióm forintot nyert az Önkormányzati Minisztérium pályázatán közösségi busz beszerzésre a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás.

A Társulási Tanács döntése értelmében Mágocs városa kapta meg a kistérség legmodernebb buszát, amely 22 fő szállítására alkalmas. Mágocs önkormányzat augusztusban vehette át a buszt, hogy az iskolakezdésre forgalomba állíthassa. Mágocs Város önkormányzata 4,4 millió forint önrész biztosításával egészítette ki a pályázaton nyert összeget.

Forrás: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

Illusztráció: Geo-Gráf Kft, www.geograf.hu

Cikk megosztása