Falunapi programkavalkád Somoskőújfalun

A falunapot hivatalosan a település polgármestere Lichner András nyitotta meg.

Az ünnepélyes megnyitóval együtt átadásra kerültek a Somosért kitüntető emlékérmek.

Ezután kezdődtek meg a nap nagy részében lezajló programok, amelyek között mindenki megtalálhatta a maga számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.

Csak egy pár programról hagy essék szó: a gyermekek néptánc bemutatója, Karancsalja-Somoskőújfalu „Öregfiúk” labdarúgó mérkőzés, a kertészeti kiállítás, a tekeverseny, darts verseny, mazsorett előadás, és még sok más.

Minden korosztály számára sok örömet okoztak a különböző ügyességi versenyek. A versenyek végeztével sor került a díjak átadására.

A nap kuriózuma volt, a helikopteres sétarepülés , amivel az ember egy teljesen új képét ismerhette meg a településnek.

*

Fórum Szuhán

Október 1-jén indul a LEADER, november 2-tól pedig ismét lehet pályázni az ÚMVP III-as tengelyének jogcímeire – hangzott el azon a fórumon, melyet a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület szervezett szeptember 28-án a Szuha Gyöngye Fogadóházban.

A rendezvényen az egyesület munkaszervezete az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III-as és IV-es tengelyéhez kapcsolódó aktuális információkról tájékoztatta a térség polgármestereit, vállalkozóit és civil szervezeteit.

Az érdeklődőket Molnár Katalin, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte, aki rövid tájékoztatójában elmondta, hogy a munkaszervezet október 1-31. között várja a térségi igényekhez és sajátosságokhoz igazodó, a helyi vidékfejlesztési stratégiával összhangban álló LEADER-pályázatokat, melyek megvalósítására közel 270 millió forint használható fel.

Az ÚMVP III-as tengelyének második fordulója november 2-án kezdődik. A 4 jogcím közül elsősorban mikrovállalkozások fejlesztésére és falumegújításra várják az elképzeléseket, ugyanis ezeken a jogcímeken maradt felhasználható forrás. Molnár Katalin beszélt a legfontosabb változásokról is: kiderült, hogy a támogatási kérelmek értékelése és pontozása mellett a hiánypótlás is munkaszervezet feladata lesz. Éppen ezért a munkaszervezetet minősítik és meghatározzák a pályázatok végigkövetéséhez szükséges feltételrendszert.

Bízom benne, hogy a III-as tengely első körben beküldött kérelmeinek elbírálása hamarosan lezárul, és végre eredményt tudunk hirdetni, a nyertesek pedig elkezdhetik fejlesztési elképzeléseik megvalósítását – zárta tájékoztatóját Molnár Katalin.

Ezt követően Körmendy Richárd, a munkaszervezet vezetője röviden ismertette a III-as tengely első kérelembenyújtási időszakának számadatait. A tájékoztatóból kiderült, hogy térségünkből 2008. október 19. és 2009. január 12. között összesen 56 kérelmet nyújtottak be, több mint 1 milliárd Ft támogatási igénnyel. Vidéki örökség megőrzésére 8 db, falumegújításra és -fejlesztésre 20 db, mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére 13 db, turisztikai tevékenységek ösztönzésére pedig 16 db kérelem érkezett.

A második forduló november 2-án indul, és a hónap végéig várjuk a kérelmeket, elsősorban mikrovállalkozások fejlesztésére, hiszen a rendelkezésre álló forrás 45%-át erre a jogcímre kell fordítani. Nagyon fontos változás az első körhöz képest az, hogy a dokumentumokat csak elektronikus úton lehet benyújtani – mondta Körmendy Richárd, aki röviden bemutatta a LEADER-t is.

Beszélt a IV-es tengely céljáról és jogcímeiről, valamint a helyi vidékfejlesztési stratégiában rögzített célterületekről. A támogatható tevékenységek között szerepel – többek között - művészeti és kulturális alkotóközpontok kialakítása, eszközbeszerzés rendezvények lebonyolításához, valamint lovas szolgáltatások feltételeinek javításához szükséges fedett tér kialakítása.

A tájékoztató fórumon kiderült, hogy már vannak kidolgozott elképzelések. A tervek között szerepel fesztiváltér kialakítása, gombát és gyümölcsöt feldolgozó hely kialakítása, valamint helyi termékeket forgalmazó bolthálózat kiépítése. Ez utóbbi megvalósítására 6 település közösen vállalkozott.

A pályázati kiírásról, az ÚMVP III-as és IV-es tengelyéről, valamint a HVS célterületeiről bővebb információt a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület munkaszervezeténél kérhetnek az érdeklődők.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása