Krumplifesztivál Sajószögeden

Kazár volt a díszvendége az V. Sajószögedi Nemzetközi Krumplifesztiválnak, melyet a közelmúltban rendezett meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata.

A rendezvényt Gőgös Zoltán, a FVM államtitkára, a fesztivál fővédnöke, Ládi Balázs, Sajószöged polgármestere és a térség országgyűlési képviselői nyitották meg ünnepélyesen.

A rendezvény kulináris párbajjal kezdődött. A versenyre természetesen Kazár is benevezett. A Nógrád megyei település csapata igazi palóc ételeket, laskát és tócsnit készített, méghozzá nagy sikerrel. A palóc ízek nemcsak a látogatók, a kóstolgatók tetszését nyerték el, hanem a zsűriét is, hiszen a kazári asszonyok az előkelő 2. helyezést szerezték meg.

A főzőverseny mellett számtalan programmal várták a szervezők a fesztivál látogatóit. A színpadon felléptek – többek között - a házigazda község óvodásai és általános iskolás diákjai, az Ároktői Hastánc Csoport tagjai és a PEPPER Akrobatikus Rock and Roll csapat táncosai. A fesztivál keretében Daloskörök és Zenekarok Találkozójára is sor került. A találkozón Kazár hagyományőrző csoportja is bemutatkozott - énekkel, tánccal és mesével.

A szórakoztató programok sorát a színpadi produkciókon kívül veterán motorok bemutatója, pónilovaglás és kézműves foglalkozás is gazdagította. A rendezvényen Kazár nemcsak a palóc ételekből és hagyományokból adott ízelítőt.

A település sátrában – amely egyfajta információs pontként szolgált – tájékoztató kiadványok és szóróanyagok segítségével térségünk természeti szépségeivel és értékeivel, valamint a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesülettel, a szervezet munkájával és eredményeivel is megismerkedhettek az V. Sajószögedi Nemzetközi Krumplifesztivál résztvevői.

*

VII. Kőleves Fesztivál Szilaspogonyban

Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is tömegeket mozgatott meg a szeptember 5- én megrendezett Kőleves Fesztivál.

A főzőversenyben résztvevő közel ötven csapat már a kora reggeli órákban elfoglalta főzőhelyét és készítette a leveseket a Kis- kő barlangjából származó kőből és egyéb titkos hozzávalókból.

Amíg a csapatok főztek, a látogatókat számos kulturális és sportprogram várta: délelőtt kiránduló csoport indult a Kis- kő barlanghoz, a rendezvény helyszínén maradt vendégeket a polgármester köszöntője után a helyi óvodások, a ceredi asszonykórus, valamint különböző bemutatók és művészeti csoportok szórakoztatták.

A délután a sportvetélkedők jegyében zajlott, volt kőlökés, golyódobás, gerelyvetés és kötélhúzás. Ezt követően gigantposzter készült az idei fesztiválról, majd motoros kaszkadőrbemutatót láthattak a jelenlévők. A számos egyéb kísérőprogram között szerepelt ugrálóvár, lovaglás, sétakocsikázás, valamint a "Természet kincsei" kiállítás, amely vadásztrófeákat és fakéregből, mohából, taplógombából készült alkotásokat mutatott be.

Az est beköszöntével tábortüzet gyújtottak, majd hajnalig tartó mulatozás vette kezdetét.

*

Nyárbúcsúztató hagyományőrző lovasok találkozója Mátranovákon

A szeptember 5- én Mátranovákon, a Faluhely Majorban megrendezett esemény - a délelőtti kedvezőtlen időjárás ellenére - a szép számban megjelent lovasok felvonulásával kezdődött.

A program a mátracserpusztai Zakuszka- tanya ló- menhely bemutatkozásával, majd Várkonyi Andi grafikus "Lovak (görbe) tükörben" című kiállításának megnyitójával folytatódott. A "Pásztoróra" keretein belül pásztornóták zendültek fel, valamint racka fajtabemutatót, juh körmölést és juhász eszköz kiállítást láthattak a vendégek.

A gyermekek számára egész nap kisállat simogató, valamint különböző gyermekprogramok és játékok (labirintus, vetélkedők) biztosították a kellemes időtöltést. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt lehetősége volt lovaglásra, szamaras kocsikázásra, és a baromfi szépségverseny résztvevőire is szavazhattak. A délutáni programnak már az időjárás is kedvezett, gyönyörű napsütésben láthatta a közönség a huszárbemutatót és szurkolhatott a vágtaverseny résztvevőinek.

*

Nemzetiségi falunap

Szlovák nemzetiségi falunapot tartottak Lucfalván. A település lakói díszpolgári címek átadásával, hagyományőrző műsorokkal, szórakoztató programokkal ünnepeltek.

A barátságos labdarúgó mérkőzést követően a közös ebéd elfogyasztása után Bakos Gyula, a község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A nap folyamán hagyományőrző műsorok, szórakoztató programok biztosították a hangulatot. A rendezvényt tűzijáték és utcabál zárta.

*

Szüreti felvonulás és mulatság Kishartyánban

Október 3-án , szombaton szüreti mulatságot tartottak a kishartyáni Kővölgytanyán.

A fogatok, lovasok és népviseletbe öltözött helyiek 11 órakor vonultak fel Sóshartyán és Ságújfalu érintésével.

A közös ebéd után ügyességi versenyek -többek között gombócevés és lovas ügyességi verseny - kezdődtek. A vidám napot szüreti bállal zárták a kishartyániak.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása