Falunap Jutában

2009. augusztus 29-én tartotta immár hagyományos falunapját az Észak-Kaposi Partnerek LEADER közösséghez tartozó Juta település.

A délelőtt folyamán kispályás foci, tizenegyes rugó verseny, főzőverseny, kerékpáros ügyességi verseny, aszfaltrajz verseny, játszóház, légvár, ringlis színesítette a programot. Sok érdeklődőt vonzott a helyi alkotók munkáit bemutató kézműves sátor.

A délutáni programokat dr. Kolber István, a település országgyűlési képviselőjének köszöntője nyitotta, majd a Somogyjádi Művészeti Iskola néptáncosai mutatkoztak be. Ezt követően a Kaposvári Egyetem lovasainak bemutatója következett. 14 órakor került sor az „Ünnep a szemnek” vándorkiállítás megnyitójára a Jutai Idősek Klubja és Könyvtár épületében. A Vándorkiállítást a Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás kezdeményezte, és ez évben folyamatosan, a Kaposvári kistérség településein mutatták be, nagy sikerrel.

A délután programjai: meghívott települések bemutatkozása, a falunap megrendezésében jelentős szerepet vállalt Jutai Ifjúsági Egyesület szervezésében sorverseny, kézműves bemutató, modellező bemutató, tűzoltó autó bemutatása, ulti és tekeverseny, darts, billiárd és pókerverseny, csocsó bajnokság. A délután folyamán a helyi Ring SC ökölvívók bemutatója után a Wi-King zenekar, a kicsik ugróköteles bemutatója, és az UMVP biztosította meglepetés vendég, Bernáth Imre bohóc szórakoztatta a közönséget. Ezt követően az Orci Hajdina együttes műsora, a Déryné Vándorszíntársulat előadása, Torma Emese musical műsora következett. Az eredményhirdetést és a tombolasorsolást követően az esti program a CONNEKTOR együttes koncertjével folytatódott, és utcabállal zárult. A Jutai falunap az UMVP, „FALUNAP2009” pályázati támogatásával valósult meg. (Képgaléria a település honlapján, itt!)

*

Útátadás a 61. sz. főút kadarkúti szakaszán

Ünnepélyes keretek között adták át a 61.számú főútat a kivitelezők az érintett települések képviselőinek. A beruházás 10,6 milliárd Ft összegben biztosította az út teljes felújítását, megerősítését.

A fejlesztés eredményeként az érintett települések nem csak megszépültek, henem a közlekedés vérkeringésében is könnyebben elérhetővé váltak.

*

Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád

2009. szeptember 19-én, kellemes őszi időjárás mellett került megrendezésre a „Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád”.

A versenyzők már a kora reggeli órákban érkeztek, regisztráció után elfoglalták főzőhelyeiket. A rendezvényt 10 órakor nyitotta meg Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Köszöntötte a rendezvényen megjelenteket dr. Kolber István a térség Országgyűlési képviselője.

A megnyitót követően kezdetét vette a főzőverseny, kisorsolták az egyes résztvevők által főzött ételek zsűrizésének időpontjait. A színpadon a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola fúvószenekara mutatkozott be, majd a Vásárosbéci Nyugdíjasklub műsora következett. Ezt követően a Zselicszentpáli Népdalkört hallgathatták az érdeklődők.

A Feer Együttes térzenéjét követően, az ÚMVP meglepetés-vendége a CUBA-Ritmo együttes volt, akik latin-spanyol dalokat adtak elő. A versenyzők részére egy órától kezdetét vette a zsűrizés, a 29 pályamunkát három zsűri bírálta.

A délutáni programban a Mecsek Néptáncegyüttes műsora, a Kaposszerdahelyi VOX Együttes fiatal előadóinak operett és örökzöld dalok előadása, a Lakócsai Hagyományőrzők horvát ének és táncbemutatója következett.

Délután két alkalommal, Bőszénfa egyik különlegességét, a Szarvasfarmot bemutató traktoros járat indult. Sok érdeklődőt vonzott a kistérség alkotóinak munkáit bemutató kiállítás is.
Az eredményhirdetés öt órakor vette kezdetét, ahol minden nevező csapat oklevelet és ajándékkosarat kapott. Ezt követően került sor a díjak átadására.

A Dél-Dunántúli Helyi Vidékfejlesztési Irodák csapata az előkelő második helyen végzett. A zsűri külön díjjal jutalmazta a legnagyobb tökű csapatot, azaz aki a főzőversenyre a legnagyobb úritököt hozta.

*

Folytatódik a projektgenerálás

Az LHH program keretében, mintegy 290 millió forint összegben nyújthatnak be tervet, a kistérség vállalkozásai, civilszervezetei, önkormányzatai és intézményei 2009. október 06-ig.

A projekteket gazdaságfejlesztési, közlekedés, környezetfejlesztés és oktatás-kultúra kialakítási fejlesztési célokra lehet kidolgozni.

A beérkező javaslatokról a kistérségi társulás Tanácsa 2009. október 15-ig dönt, és sorrend felállítása mellet jóváhagyásra küldi meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.

*

Kaposvári Állattenyésztési Napok, 2009

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat felkérésére a Dél-Dunántúli Helyi Vidékfejlesztési Irodák és a Dél-Dunántúli LEADER Helyi Akciócsoportok kiállítóként vettek részt a 2009. szeptember 25-27. között megrendezésre került III. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) szakkiállításon.

A LEADER csoportok kiállítói sátorban kerültek elhelyezésre, míg a Vidékfejlesztési Irodák a kiállítói szabadtéren felállított ÚMVP sátrat működtették.

A kiállítást Gráf József FVM-miniszter nyitotta meg.

Az ÚMVP sátrat meglátogatta Pásztohy András, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára.

A rendezvény kellemes kora őszi időjárás mellett zajlott. A kiállításon végig folyamatos érdeklődés volt az ÚMVP várható pályázatai, a III. és IV. tengelyes kiírásokról.

Az ÚMVP sátorba betérők főleg a gazdaságfejlesztési pályázatok után érdeklődtek, továbbá növekvő érdeklődés mutatkozott a képzési támogatások, támogatott tanfolyamok indulása iránt.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása