Hungaricum Balmazújváros központjában

Sürgött,forgott Balmazújváros központja péntek délután,a művelődési központ előtt - tudatta portálunkkal Csige Sándor civil tudósítónk.

A Veres Péter Általános Művelődési Központ,a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző kft, és az Újvárosi szürkemarha tartó gazdág szervezésében létre hozott Európa Éléstára nevű programon hatalmas volt az érdeklődés.

A legnagyobb hungaricumnak számító Magyar Szürke volt az esemény középpontja,amit azok is megcsodálhattak,akik esetleg még nem látták testközelből ezt az igazán tekintélyre méltó állatot.Ezen a délutánon mindenki megtalálhatta a kedvére való programot.Volt kézműves foglalkozás a gyerekeknek,könyvbemutató Scheffer Erzsébet jóvoltából,fotókiállítás Radisics Milán műveiből,fotóiból,amiken természetesen a Magyar Szürke volt látható,különböző pózokban.A nap egyik fénypontja az ökörfogat felvonulás és bikabemutató volt.

Csikósok kíséretében vonultak az utcákra e nemes állatok,aminek útvonalát a rendőrség és a polgárőrség biztosította.A felvonulás idejére megállt az élet az utakon,hisz nem mindennapi látvány ilyen jószágokat látni autók és utcák közt.Nem minden hungaricum volt olyan szerencsés,hogy megmutathatta magát és díszes szarvát a publikumnak,hisz a bográcsokban és az üstökben folyamatosan rotyogott az igazán fantasztikusra sikeredett,marhapörkölt.

Ennek az igazán remek ételnek senki nem tudott ellenállni,épp ezért fogyott is rendesen.Az idő teltével különböző hagyományőrző csoportok,zenészek,művészek szórakoztatták az érdeklődőket.Felléptek többek közt a helyi művész élet meghatározó csoportjai,így a Hímes néptánc együttes,a 48-as olvasó népkör,a Délibáb népdalkör stb,akik természetesen,e naphoz illő régi,igazi magyar nótákat,énekeket adtak elő,illetve táncoltak el.A késő estig tartó Magyar Szürke nap fényes bizonyítéka volt annak,hogy igenis érdekli az embereket az ami magyar,ami a miénk,s a ami a mi történelmünk.

*

X. Kastélykerti napok Balmazújvároson

Már tizedik alkalommal rendezte meg a város önkormányzata a Kastélykerti esték néven futó rendezvény sorozatát. Az elmúlt években számos előadó,művész,csoportok és zenekarok szórakoztatták úgy a város lakóit, mint a környező településekről idelátogatókat - értesült a HAON.

A jubileumi X. évben sem volt ez másképp. A Semsey kastély mögötti területen most is széles és színvonalas programokat szervezett a város önkormányzata. A három napos esemény kavalkádon olyan neves művészek és előadók léptek fel akik igazán szép élményeket hagytak mindenkiben.

Gyerekek és felnőttek egyaránt válogathattak a különböző programok közül. A teljesség igénye nélkül szinte lehetetlen fölsorolni mindent.Talán egy-két esemény mellett még sem lehet elmenni szó nélkül.A János Vitéz bemutatása a Semsey Muzeum kertben mindenképp említésre méltó.Boka Gábor adta elő humoros formában ezt az igazán remek művet.Aztán itt járt városunkban Pogány Judit színművész,Jankovics Marcell rajzfilm rendező,író és illusztrátor is.Ők mind ketten közvetlenségükkel és tudásukkal kápráztattak el minden ottlévőt.

A három nap alatt a helyi zenekarokon kívül, három különböző zenei katagóriába tartozó,már nagyobb sikereket is elért együttes is fellépett. A Kormorán dalai az első napon szálltak mindenki lelkébe,hisz ők igazán sokrétű zenét játszanak,szívhez szóló szövegekkel. A második napon már egy ütősebb zenekar,a Neoton Família kápráztatta el a több mint 2000 fős közönséget a Santa Mariatól a Don Quijote-ig. Aztán Feke Pál társulata vonzotta a tömegeket a színpad elé,ahol a saját szerzemények mellett,az etalonnak számító István a Királyból is énekelt,fergeteges sikerrel. A rendezvénysorozat legnagyobb eseménye mindenképp a városi díjátadó ünnepség volt,ahol a Korona Őrség és a Bekton ifjúsági zenekar részvételével a Szent Korona másolata is megtisztelte városunkat,a központi református templomban.

Volt még ezeken a napokon slambucfőző verseny,horgász verseny a Szíki-tavon,strandfoci, nóta est, Nádasdi László vezérletével és különböző művészeti csoportok előadása. Az esti rendezvények méltóak voltak az eltelt évekhez,hisz a már hagyománnyá vált Kastélykerti esték a tizedik alkalommal is maradandó és feledhetetlen élmények sokaságával gazdagította mindenki lelkét és szívét.

*

7 milliárd forint nemzeti parkjaink természetvédelmi fejlesztésére

Kilenc nemzeti park 23 pályázata nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjaiból a közelmúltban, így csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre országszerte. Az elnyert támogatásból élőhely-rekonstrukciók, elektromos vezetékek természetbarát átalakítása, gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek természetvédelmi célú fejlesztése, erdei iskolák infrastrukturális fejlesztése és élőhely-megőrző programok valósulnak meg. 2000 és 2010 között összesen 155 nemzeti parki fejlesztésre került és kerül ezután sor Magyarországon.

„A most elnyert pályázati források tíz nemzeti parkunk egy éves költségvetési támogatásának felelnek meg. Tavaly mintegy 2,5 millióan keresték fel a nemzeti parkok látogatóhelyeit, a fejlesztésektől ennek növekedését várjuk" - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a sajtótájékoztatón.

A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét éves időszakában (2007-2013) a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásainak 3%-ával, azaz mintegy 33-37 milliárd forinttal gazdálkodik. A KEOP források mellett a Közép-Magyarországi Operatív Programból (KMOP) mintegy 10 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi célú fejlesztések megvalósítására. 2000 és 2010 között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.

A 23 nemzeti parki fejlesztés többek között Szögligeten, Zircen, Tihanyban, a Dél-Bükkben, a Mátrában, Alcsúton, a Hanságban, a Bihari-síkon, a Kolon-tavon, Felső-Szúnyog pusztán, a Körös-völgyben és Szentgotthárdon valósul meg. Sor kerül az aggteleki barlangok és földtani természetvédelmi értéket képviselő bányák élővilágának rehabilitációja, program indul a Káli-medencében képződött egyedi geológiai formációk fenntartására, és megvalósul a zirci és az alcsúti arborétum és kastélypark élőhelyeinek rekonstrukciója is.

Komplex élőhely-rehabilitációs program indul többek között az Őrségi Nemzeti Parkban, a Dél-borsodi Tájegységben, valamint a mátrai rétek és bükkaljai gyepek védett és Natura 2000-es élőhelyein. Ugyancsak fejlesztik a bükki Pély Ludas élőhelyeit, valamint elősegítik az Észak-Alföld vizes élőhelyeinek, fás legelőinek megőrzését, a kiskunsági Felső-Szúnyog pusztán pedig helyreállítják az ökológiai vízháztartási egyensúlyt. Ezen túl infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor az aggteleki Szalamandra Erdei iskolában, a tihanyi Levendula Erdei Iskolában, valamint a bakonybéli Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Házában.

Tavaly novemberben négy LIFE + természetvédelmi projekt nyert uniós támogatást, 7,8 millió euró - azaz mintegy 2 milliárd forint - értékben. A pályázati pénzből a Szabadság-zátony és Béda-Karapancsa ártéri élőhelyeinek megőrzése, a Keleti-Bakony térségben lévő honvédségi használatban álló területek természetvédelmi rekonstrukciója, a kipusztulással veszélyeztetett rákosi vipera Kárpát-medencei szintű védelme és a balmazújvárosi puszták rendbetétele valósul meg.

Tavaly decemberben 7 nemzeti park igazgatóság 10 pályázata nyert uniós támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjaiból, így mintegy 4 milliárd forintot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon, Siklóson és Mohácson. 2010-ig látogatóközpont épül, miocén erdő születik, földalatti kiállítás, kerékpárút, bormúzeum létesül, megvalósul egy teljes majorság és több csárda rekonstrukciója, felújítják a siklósi várat, megújul egy egyedülálló négygémű kút, valamint kisvasút és szafari autó is növeli majd a nemzeti parkok vonzerejét.

*

Hídi vásár

Az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepe Hortobágyon egyet jelent a hídi vásárral. Az országos hírű népművészeti seregszemlét több mint egy évszázada rendezik meg a Kilenclyukú hídnál.

A tradíciókkal ellentétben azonban ma már elsősorban nem az állatkereskedőket, hanem a turistákat várják augusztus közepén Hortobágyon.

Láncfűrész és háromágú villa. A jelen és a múlt egy helyen a több mint száz éves hortobágyi hídi vásáron. Régiségek, népi iparművészeti termékek és mai piaci áru. Mindenféle portékát kínáltak a 4 napos rendezvényen. A legkeresettebbek a kézműves termékek voltak. Nyéki István például a vásárlók szeme láttára készítette kukoricacsuhéból portékáit. A Székelyhídról érkezett mester azt mondja: elégedett a vásárral.

Nem vagyok elcsüggedve se, de meg vagyok elégedve, tegnap majdnem mindent eladtunk, ennyi árunk van – mondta el Nyéki István.

Nagy volt a kereslet a hagyományos hortobágyi pásztoreszközök és a régiségek iránt is. Csengők, szűrök, kampós botok és néhány szinte feledésbe merült eszköz várta a vásárlókat. Mint például ez a kantakocsi, más néven fazékhintó. Ezzel emelték ki egykor a kemencéből a fazékokat. Sokan már azért is megálltak egy-egy ilyen árusnál, hogy felidézzék a múltat.

Nézegetik, gyönyörködnek benne, kérdezgetik, minek mi volt a funkciója, sok mindent nem ismernek meg - hallhattuk Monoki Imrét.

A forgatagban citerazene is szólt és népi játékok is megelevenedtek. Sőt, a bátrabbak ezzel az egerészölyvvel is megismerkedhettek. A hortobágyi hídi vásárnak évszázados hagyománya van. Tudják ezt szerte az országban.

Ez a jó, mert bóvlit az ember mindenütt lát a világban, akárhová megy, de ahol igazi népművészeti dolgok vannak, azt hiszem, csak itt – vélekedik a soproni Sütő Teréz.

A karikás ostor sem hiányzott a hídi vásárról. A csattogó hang most nem riasztotta, hanem vonzotta a tömeget. A négynapos hídi vásár népszerű volt. Több mint 100 ezer látogatót vonzott a Hortobágyra.

Szerkesztette: Vojtkó Ferenc (dtv.hu)

*

Csegei Napok tizenhatodszor

Ismét ezreket vonzott a tiszaparti városka legnagyobb kulturális rendezvénye, a Csegei napok, amelyet a hétvégén immár tizenhatodik alkalommal rendezett meg Tiszacsege.

Az események már pénteken elkezdődtek, amikor délelőtt az városból elszármazottak találkozóján adott számot a település elmúlt évéről Jónás Sándor polgármester. A délutáni programok - köztük a szépségverseny - már a strandon zajlottak.

A helybeli és a környező települések kulturális értékeit megjelenítő csoportok bemutatója után Deák Bill Gyula élő koncertje szórakoztatta a közönséget. Szombaton ugyancsak a termálstrandon folytatódott a műsorözön. Erre a napra is szép számmal jutottak helybeli szereplők, valamint estére két sztárfellépő: a Hooligans, valamint Josh és Jutta. Vasárnap Tüzelősól múzeum volt az események helyszíne. Ekkor a legkisebbeket és szüleiket várták a programok gazdái. Kézművesfoglalkozásokat szerveztek, ebédre népi ételeket fogyaszthattak a vendégek.

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., haon.hu, Balmazújvárosi HVI, Polgári HVI

Cikk megosztása