Út a munkához program -folytassuk!

Tóth József Országgyûlési képviselõ, frakcióvezetõ-helyettes, napirend elõtti felszólalásából idézünk, a parlament 2009. szeptember 14-i üléséről.

"Elnök asszony! Tisztelt Ház, kedves képviselõtársaim!

A város ahol lakom, - Polgáron az Arany János utca egyik takaros házában él Sípos László feleségével, Csillával, aki Gyesen van, s nevelik négy kiskorú lány gyermeküket. László, éveken át szociális segélyen volt, Õ április óta közfoglalkoztatottként a város egyik intézményében dolgozik. Tisztes polgári családként próbálnak boldogulni, szerény körülmények között nevelik gyerekeiket. Naponta, reggel 6 órakor felkel, indul dolgozni, - amiért nettó 57 ezer forint fizetést kap - és szeretne a 7 hónap letelte után is maradni, tovább dolgozni. Ez évben Sípos Lászlót és még további 250 fõt, eddig szociális segélyen tengõdõ polgári lakost tudtunk bevonni a közfoglalkoztatási programba.
Polgár város az elsõk között kezdte el a program mûködtetését.

Elkészítettük a Közfoglalkoztatási tervet, mûködtetjük a Foglalkoztatási és Szociális adatbázist. Ez év április eleje óta folyamatosan növekedõ létszámmal, dolgoznak az eddigi rendszeresen szociális segélyben részesítettek.

Az ellátásra jogosult 329 fõbõl - szeptember 1-i adatot mondok – az érintettek több mint 70% -át, pontosan 252 fõt már foglalkoztatunk.

Munka, az van bõven a város külterületein, település közterein és az önkormányzat intézményeiben.

A megszervezés ugyan nem volt könnyû, mert szigorúan és következetesen kell a szabályokat betartani, betartatni, - de mûködik a program!

Egyet értek azokkal, akik azt mondják, hogy a jövõ évi költségvetés a közfoglalkoztatást prioritásként kell, hogy kezelje.

Amirõl beszélek, - az sok pénzt igényel, - tudom, hogy az a költségvetésnek a prognózisok szerint közel 120 milliárd forintjába fog kerülni. Amirõl azonban ez valójában szól, az nem pusztán költségevetési tétel. Az Út a munkához program, az nem egyszerûen csak a munka közgazdasági értelmezése….az attól sokkal több! Az társadalmi igazságosság kérdése, az, közösségi morál kérdése is hiszen a munka önbecsülést jelent, egyéni tartást ad, az továbblépési esélyt jelent olyanoknak, akiknek ebbõl eddig kevés jutott.

Talán emlékeznek rá képviselõtársaim, hogy az elképzelést 2008. márciusában, a Hajdúságban vetettük fel, - Csige Tamás Hajdúdorog és Éles András Hajdúnánás polgármesterereivel,- s a segély helyett munkát jelszóval fogalmaztuk meg a segélyezés átalakításának szükségességét.

A kormány, igaz némi hezitálás után, de végül is nyolc hónappal ezelõtt elindította a programot, - jól tette!

Országosan, augusztus elején a 280 ezer fõ ellátotti körbõl( ami a válság hatásaként magasabb lett, mint a tervezett létszám) már több mint 91 ezer fõ dolgozik, ezzel együtt a rendszeres segélyben részesülõk aránya lecsökken 33 ezer fõre. A Rendelkezésre Állási Támogatásban részesülõk száma közel 150 ezer fõ.

Tisztelt Parlament!

Az „Út a munkához” programot folytatni kell…

De a folytatás mellett a programot szükséges továbbfejleszteni, kibõvíteni és ahol szükséges a tapasztalatok alapján korrigálni.

Folytatni kell a válság miatt is,- mert az még tart- mert sokaknak most ez a program jelenti a megélhetést, van akiknek a túlélést.
Folytatni kell, mert a válság el fog múlni, - reméljük minél hamarabb - s a fellendülés igényli majd a több kézi munkaerõt, olyanokat, akik számára, …mert Õk a munka világának résztvevõivé váltak… az már természetes hogy 6 órakor felkelnek, s munkába indulnak, a munkavégzés alapvetõ szabályait megszokták, s talán a programban még szakképesítést is szereztek. A polgármester kollégáim a Tiszamentén, akikkel csak beszélni tudtam mindannyian, Tiszadobtól-Tiszacsegéig támogatják a közfoglalkoztatás programját..

Arra kérem képviselõtársaimat, hogy akár Sípos László családja miatt is, de leginkább 280 ezer polgártársunk miatt, - és mert ez mindannyiunk közös érdeke, folytassuk az „Út a munkához” programot.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket."

*

Óvoda- és iskolafejlesztés Hortobágyon

A Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása 2008. szeptemberében pályázatot nyújtott be, a 206/2008. (VIII. 26.) Korm. rendelet szerinti, „A bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése a leghátrányosabb kistérségekben” című pályázati kiírásra.

A pályázat a Központi és Petőfi Sándor Kistérségi Általános Iskola, Kollégium és Nevelési Tanácsadó, valamint a Nyitnikék Óvoda hortobágyi tagintézményeinek infrastrukturális fejlesztését tartalmazta.

2008 októberében örömmel értesültünk, hogy az óvoda fejlesztésére 10 millió forintot, az iskola felújítására pedig 20 millió forintot ítéltek meg a következő felújítási munkálatokra:

Nyitnikék óvoda
- Tetőfelújítás
- Homlokzat felújítás
- Lábazati hőszigetelés
- Kerítés felújítás
- Csoportszobák ablakaira fényvédő fólia elhelyezése
A fenti munkálatokon kívül megvalósul továbbá az oktató nevelő munkához szükséges eszközök beszerzése.

Központi és Petőfi Sándor Kistérségi Általános Iskola, Kollégium és Nevelési Tanácsadó
- Nyílászáró csere
- Lapos tető szigetelés cseréje
- Csapadékvíz levezetés

A szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása után a munkálatok 2009 nyarán kezdődtek és várhatóan augusztus végén érnek véget. A projekt eredményképpen megújul Hortobágy iskolája és óvodája, a pedagógusok, a gyerekek, és a szülők örömére.

*

A balmazújvárosi hátrányos helyzetűek közösségi házának létesítése

A Hátrányos Helyzetű Kistérségi Társulás 2006.-ban alakult. Megalakulása óta több hátrányos helyzetű ember számára nyújtott képzési lehetőséget.

A Hátrányos Helyzetű Kistérségi Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak Alföldi Operatív Program (Kódszám: ÉAOP-5.1.3.) keretéből több mint 39 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósít meg a hátrányos helyzetűek számára egy közösségi házat, melyben különböző képzési programok kerülnek megszervezésre.

Azt Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy a hátrányos helyzetű személyek munkaerőpiacra történő integrálását, szociális helyzetét, társadalmi megítélését javítsa. Egy olyan folyamat elindítása a cél, amelynek eredményeként az érintett célcsoportok szegregátumból történő kiemelése, társadalmi integrálása kezdetét veszi, és kialakul egy olyan réteg, aki példamutatással és segítségnyújtással hozzá tud járulni a hasonló helyzetben lévők segítéséhez.

Az elnyert támogatásból a Balmazújváros Város Önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlan kerül felújításra a Debreceni u. 12. sz. alatti irodaház épületszárnya, melyben 2 db kb. 25 nm-es foglalkoztató és 1 db 65 nm oktatói terem, emellett 7 db irodahelyiség, 1 db raktárhelyiség és akadálymentesített szociális helységek kerülnek kialakításra. Az épület tetőszerkezete, kazánja és a nyílászárói is ki lesznek cserélve és a teljes belső burkolat is megújul. Az oktatói teremben szoftverekkel ellátott számítógépek kerülnek elhelyezésre.

A felújított épületrészben több képzés kerül lefolytatása és közösségi kulturális programok is megvalósításra kerülnek.

Az ingatlan korszerűsítése májusban megkezdődött, és a nyár végétől már a képzések beindítására is sor került.

A projekt közvetlen célcsoportja a Balmazújvároson és a kistérségben élő hátrányos helyzetűek csoportjai; munkanélküliek, rendszeres szociális segélyben, járadékban részesülő nők, férfiak, romák, pályakezdők, valamint látássérült emberek, illetve Balmazújváros teljes lakosságát tekintve a véradók. Ők lesznek a fejlesztés első számú haszonélvezői, hiszen a közösségi ház korszerű oktatói és foglalkoztató termeiben megvalósuló képzések, programok biztosításával társadalmi esélyegyenlőségük teremtődik meg.

*

Új vásártér került kialakításra Balmazújvároson

Balmazújváros - Minden igényt kielégítő, modern piac épült. Az esztétikailag is a kor normáit követő tervek alapján színvonalas hétvégi programot ad a piaclátogatás.

A kereskedők természetesen helyet kaptak az új, tízezer négyzetméteres létesítményben. A két bejárattal tervezett piactéren tetővel ellátott összecsukható asztalok, ívesen futó utak teszik harmonikussá a környezetet.
Kultúrált környezetben zajlik a piac élete, az árusok által fizetendő bérleti díjak jelentős mértékben nem növekedtek. A terület, ahová a piac került, magántulajdonban van.

Az eddig problémás parkolás is megoldódott, hiszen a régi piac területén elférnek az autók. Emellett enyhül annak a településrésznek a problémája is, melyet a piacnapokon a tömeg szinte elzárt a normális közlekedési lehetőségtől.

*

Négy mellékút újul meg Hajdú-Bihar nyugati részén

Az Európai Unió strukturális alapjainak támogatásával, az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében újabb négy útszakaszon indult meg a mellékutak felújítása Hajdú-Bihar megyében, ezúttal a megye nyugati részén. Az érintett utak együttes hossza 17,6 kilométer, a munkálatok összköltsége 507,2 millió forint, a közvetlenül érintett lakosság száma pedig 66 ezer fõre becsülhetõ.

A mellékutak ÉAOP által finanszírozott 2007–2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. Az Észak-Alföld régióban összesen 20, ebbõl Hajdú Bihar megyében öt projekt keretében újulnak meg idén a négy és öt számjegyû utak. A megye keleti részében most elindított projektben négy útszakasz felújítására kerül sor, összesen 17,6 kilométer hosszon. A beavatkozások anyagi fedezetét, összesen 507,2 millió forintot, az Európai Unió strukturális alapjai biztosítják.

Az útfelújítás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számítása szerint mintegy 66 ezer embert érint közvetlenül, megkönnyítve a mindennapi közlekedést. Az útszakaszokon párhuzamosan dolgoznak, a mûszaki átadás decemberre várható.

Forrás: Polgári HVI, Balmazújvárosi HVI (Hortobágyi Leader Nonprofit Kft.)

Cikk megosztása