Az erdőgazdálkodásban nem léteznek idejét múlt módszerek, és elévült ismeretek, csak a körülmények változnak, mondják ezt a szakemberek.

Azt azonban mindannyian érezzük, hogy növekszik a társadalmi igény az erdő különböző célú szolgáltatásai iránt.

Az új feladatok világszerte a környezetkímélő megoldások felé tolják a hangsúlyt. Ezzel a globális tendenciával összhangban az Európai Unió külön figyelmet szentel a tagországok magánerdeinek állapotára, a gazdálkodás módszereire, s a környezetvédelem, az őshonos fajok vagy a tájvédelem kérdéseire.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program erdő-környezetvédelmi intézkedéseivel mindazon erdőgazdálkodó segítséget kaphat munkájához, akik a rövid távú gazdasági haszon helyett a környezet védelmét helyezik előtérbe, s az erdőben, mint hosszú távú befektetésben gondolkodnak.

Bárány Gáborral, az FVM Erdészeti Osztályának vezető tanácsosával az egyes célprogramokról és a pályázati feltételekről, a kérelmek elbírálásának szempontjairól beszélgettünk, s arról mennyire nagy fába vágja a fejszéjét az a gazdálkodó, aki uniós segítséggel kívánja gazdaságát fejleszteni.

Az interjú az umvp.eu hírlevelében, a Vidékjáróban olvasható itt, vagy itt -->

Minden egyéb információ és a jogszabály megtalálható az fvm.gov.hu oldalán és az umvp.eu Aktuális támogatásai között!

Tájékoztató kiadvány letölthető formában az ÚMVP erdő-környezetvédelmi támogatásáról itt!

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása