Szüreti felvonulás Karancsalján

A helyi Rozmaring nyugdíjas egyesület szervezésében október 3- án szüreti felvonulást és bált tartottak Karancsalján.

A népviseletbe öltözött helybélieken kívül számos vendégcsoport is színesítette a menetet, így ott volt többek között az egyházasgergei Postakör, a berceli és a nógrádsipeki hagyományőrzők, a szalmatercsi és kazári népdalkör, a bujáki nyugdíjasok baráti köre és a csákányházi asszonykórus is. (a Karancsaljai Falunap képei itt láthatók)

*

Projektindító nap Karancslapujtőn

A Mocsáry Antal Iskolafenntartó Társulás az elmúlt évben közel 400 millió Forintot nyert ÉMOP pályázaton az iskola épületeinek felújítására, korszerűsítésére.

Ennek folytatásaként TÁMOP pályázaton további közel 40 millió Forint összegű támogatást nyertek "Érték és fejlődés" Kompetenciaalapú oktatás a Mocsáry Antal Körzeti Általános és Művészeti Iskolában című projektjük megvalósításához.

A nyitókonferenciára október első hetében került sor a karancslapujtői művelődési házban, ahol megjelentek a pedagógusok, a társközségek polgármesterei, a képviselő testület tagjai és a szülők is. Morgenstern Ferenc polgármester köszöntője után Henkrich Mihály, az Educatio Nonprofit Kft. képviseletében "Alkotó közösségek- támogató környezet" címmel tartott előadást, majd Sallainé Sipkai Zsuzsa, az OKM közoktatás- fejlesztési osztályának vezető főtanácsosa a közoktatást érintő operatív programokról szólt. A kompetenciaalapú oktatással kapcsolatos helyi feladatokat az iskola igazgatója, dr. Szondi Béla projektmenedszer ismertette.

A rendezvény további részében műhelyfoglalkozásokat tartottak szaktanácsadók, mentorok vezetésével.

*

Integrációs és prevenciós programok Karancslapujtőn

Karancslapujtő Község Önkormányzata nyertes pályázatot nyújtott be a TÁMOP, Gyermekek és fiatalok integrációs programjai című pályázati felhívásra.

Az elnyert több, mint 9 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló, "Integrációs és prevenciós programok a hátrányokkal küzdő gyermekek és családjaik számára Karancslapujtő településen" című projekt 2009. március 1- től 2010. február 28- ig tart.

A megvalósításra kerülő tevékenységek: oktatáson kívüli preventív célú programok, csoportfoglalkozások, szülői tréning, táborok, családi napok. 2009 nyarán a célcsoport gyermekeiből 20 fő egyhetes táborozáson vehetett részt Galyatetőn, 13 fő pedig napközi rendszerű lovastábori foglalkozáson vett részt a Bátonyterenye melletti Csengerpusztán.

A projekt időtartama alatt megvalósul a gyermekjóléti szolgálat és az iskola szoros együttműködése a jó színvonalú szakmai munka érdekében.

*

VII. Kőleves Fesztivál Szilaspogonyban

Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is tömegeket mozgatott meg a szeptember 5- én megrendezett Kőleves Fesztivál.

A főzőversenyben résztvevő közel ötven csapat már a kora reggeli órákban elfoglalta főzőhelyét és készítette a leveseket a Kis- kő barlangjából származó kőből és egyéb titkos hozzávalókból. Amíg a csapatok főztek, a látogatókat számos kulturális és sportprogram várta: délelőtt kiránduló csoport indult a Kis- kő barlanghoz, a rendezvény helyszínén maradt vendégeket a polgármester köszöntője után a helyi óvodások, a ceredi asszonykórus, valamint különböző bemutatók és művészeti csoportok szórakoztatták.

A délután a sportvetélkedők jegyében zajlott, volt kőlökés, golyódobás, gerelyvetés és kötélhúzás. Ezt követően gigantposzter készült az idei fesztiválról, majd motoros kaszkadőrbemutatót láthattak a jelenlévők. A számos egyéb kísérőprogram között szerepelt ugrálóvár, lovaglás, sétakocsikázás, valamint a "Természet kincsei" kiállítás, amely vadásztrófeákat és fakéregből, mohából, taplógombából készült alkotásokat mutatott be.

Az est beköszöntével tábortüzet gyújtottak, majd hajnalig tartó mulatozás vette kezdetét.

*

Falunapi programkavalkád Somoskőújfalun

A falunapot hivatalosan a település polgármestere, Lichner András nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitóval együtt átadásra kerültek a Somosért kitüntető emlékérmek.

Ezután kezdődtek meg a színes programok: a gyermekek néptánc bemutatója, a Karancsalja-Somoskőújfalu „Öregfiúk” labdarúgó mérkőzés, a kertészeti kiállítás, a tekeverseny, a darts verseny, a mazsorett előadás, és még sok más. Minden korosztály számára sok örömet okoztak a különböző ügyességi versenyek.

A nap kuriózuma volt a helikopteres sétarepülés, amivel az ember egy teljesen új képét ismerhette meg a településnek.

*

Szüreti vigadalom a karancsi napokon

A Karancs Kincse Közhasznú Egyesület a Karancs előtagú falvak összefogásával karancsi napokat szervezett szeptember 19- 20 közöttt.

A rendezvény a karancslapujtői művelődési házban "Mézes kóstoló"- val, majd szüreti bállal kezdődött. A program második napja értékeket bemutató kiállítással és mézes órák kóstolójával indult.

A nap folyamán látványos szüreti felvonulás keretében a megyeszékhelyre, Salgótarjánba indultak a karancs-völgyiek hintóval, fogatokkal, lóháton, ahol a József Attila Művelődési és Konferenciaközpont előtti színpadon adtak ízelítőt a karancs-völgyi települések kulturális értékeiből.

Forrás: Salgótarjáni HVI

Cikk megosztása