HVI Tájékoztató Fórum az ÚMVP IV. tengelyének 2009. pályázati lehetőségeiről

A Tiszaújvárosi Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a Dél-borsodi LEADER Egyesület munkaszervezete 2009. szeptember 30-án 16,00 órától Tiszaújvárosban az ÚMVP IV. tengelyének pályázati lehetőségeiről tartott tájékoztatót a tiszaújvárosi és miskolci kistérségekben élő és működő civil szereplők, vállalkozók és a közszféra tagjai számára.

A térségben működő önkormányzatok többsége résztvett a rendezvényen és számos kérdést tettek fel a pályázati lehetőségekkel kapcsolatosan. A legnagyobb érdeklődés a helyi közbiztonság megerősítése, a térségi telekommunikáció, a kulturális, sport- és gasztronómiai rendezvények és a bel és külföldi partnerségek fejlesztésére kiírt pályázatokat kísérte. A fórum végén az előadók számára kérdéseket tehettek fel a résztvevők.

*

Már állnak az oszlopok!

Pelletgyár épül a tiszaújvárosi ipari parkban. A létesítmény alapkövét július 23-án rakták le. Az új üzem, amely európai uniós segítséggel, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával valósul meg, éves szinten 28.800 tonna pelletet állít majd elő. Jelenleg a vasbeton szerkezetek, oszlopok, gerendák építése, beemelése folyik, amit augusztus 31-éig befejeznek.

Azt követően kezdődik a csarnok trapézlemezzel történő burkolása, a műszaki átadás-átvétel várhatóan október végén, november elején történik meg, amit a technológia beszerelése követ majd.A beruházás a terveknek megfelelő ütemben halad, ha semmi rendkívüli dolog nem jön közbe, mindenképpen tudjuk majd tartani az átadási határidőt mondta dr. Braun Gábor, az Eko-Fire Kft. műszaki igazgatója.

*

Új helyen a vidékfejlesztési iroda

Mint az ismeretes, a rendelőintézet felújítása kapcsán új funkciót kap a Kazinczy Közösségi Ház. Ennek okán a tiszaújvárosi Helyi Vidékfejlesztési Iroda is költözni kényszerült.

Erről, illetve a kistérséget érintő jelenlegi fejleményekről kérdeztük Csikász Gábor irodavezetőt.

- Sikerült már megszokni az új helyet?

- Igen. Több a hely, nagyobbak a terek, így most már a kistérségi koordinátor, és a Dél-Borsodi Leader akciócsoportnak a munkatársai is jobban elférnek és az ügyfélforgalomra se lehet panaszunk. Az elmúlt néhány napban annyian jöttek különböző ügyes-bajos dolgaikkal hozzánk, hogy ilyenre még példa se nagyon volt. Ennek oka lehet az, hogy komoly kampányt folytattunk azzal kapcsolatban, hogy mindenkihez eljusson az információ, azaz már ne a Kazinczy házban, hanem itt, a volt távhő épületében, a Tisza út 2/b szám alatt keressenek minket.

- Talán egy hátránya van ennek az irodának, hogy, ha jól látom, nagyszabású fórumok rendezésére nincs hely.

- Tíz fő fogadására alkalmas helyünk itt is van, de ha ennél nagyobb rendezvényt bonyolítunk le, akkor vagy a könyvtár vagy a városháza lesz a helyszín a jelenlegi terveink szerint.

- A költözés ellenére gondolom nem állt meg az élet az irodában. Melyek a legfontosabb hírek most?

- A költözésről csak annyit szeretnék mondani, hogy bár nagyon gyorsan megtörtént, az utána való rendezkedés sokáig tartott. Jó három hét alatt sikerült mindent lerendezni. A HVI persze folyamatosan működött. Módosítani kellett a helyi vidékfejlesztési stratégiát, ez most is folyik, de úgy tűnik, szeptember végén megjelenik rendelet formájában. Emellett a hármas és négyes tengely pályázatainak munkálatai is gőzerővel folynak. A hármas tengelyben van egy kiemelkedő eredményünk, mert úgy tűnik, hogy az ötszáznyolcvan millió forint támogatási összegből kétszáznyolcvanegy millió forintot a tiszaújvárosi kistérség tudott elhozni a pályázatok révén. A legfrissebb jó hír az, hogy tegnap Kiscsécs, Hejőszalonta, és Oszlár pályázatai kerültek be, összesen mintegy száz millió forint értékben.

- És a négyes tengely?
- Itt most lesznek a kiírások, ennek a kerete mintegy ötszáz millió forint lesz. Amire oda kell figyelni az az, hogy ezeket a pályázatokat, csak a tízezer fő alatti településeken lehet megvalósítani.

Akit érdekelnek a részletek, azok itt a HVI-ben, vagy a www.kisterseg.tujvaros.hu honlapon kaphatnak felvilágosítást.

Forrás: Tiszaújvárosi HVI

Cikk megosztása