Vidéki rendezvények 2009 – Palóc Kirakó

A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódva kiírt `Pályázatok Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére 2009` keretében 2009. június 20-án került sor Nézsán, Palóc Kirakó címmel, hagyományteremtő falunap megrendezésére.

Magát a pályázatot a Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület (DIPO) nyújtotta be, a rendezés feladatait Nézsa Község Önkormányzata vállalta.

A rendezvény szervezésében és megvalósításában több környező település összefogása valósult meg: Nézsa, Felsőpetény, Ősagárd, Keszeg, Nógrádsáp, Csővár, Penc, Legénd, Alsópetény, amely településeket helyi öntevékeny nemzetiségi csoportok, sajátos termékek, ételek, eszközbemutatók képviselték.

A nap tábori misével indult, majd a sportolók és a gyermekek vették át a terepet. A színpadon a helyi gyermekcsoportok előadásai, valamint helyi népviselet bemutató folyt. A szervezők a látogatók számára ebéddel kedveskedtek, ezen túl az egyes települések tájjellegű ételei is (csíktészta, sifnyiíkpörkölt, pogácsa, tájjellegű italok) maradéktalanul elfogytak.

Délután léptek fel az együttműködő települések nemzetiségi csoportjai. Sajnos, az eső a tornaterembe kergette a programokat, így itt került sor Éles István parodista nagy sikerű műsorára és a modern tánc bemutatóra. A nap zenés szórakoztató programmal ért véget. A programismertetés, tájékoztatók, konferálás az egész nap folyamán magyarul és szlovákul történtek.

A falunap lehetőséget adott az ÚMVP népszerűsítésére, az érdeklődők tájékoztatására, az általános és a helyi lehetőségek bemutatására, emellett a LEADER szemlélet, a helyi akciócsoport tevékenysége is előtérbe került, kiemelve éppen ezeken a településeken előkészített és a folyamatban lévő fejlesztéseket. A rendezvényen képviselte magát a Helyi Vidékfejlesztési Iroda is.

A rendezvényen összesen mintegy 1000 fő fordult meg a különböző helyszíneken. A jókedvet és a színvonalas programokat a kedvezőtlen időjárás sem tudta nagyon befolyásolni. A rendezők dicséretére mondva, minden szükséges feltételt biztosítottak a zavartalan lebonyolításhoz. Az együttműködő települések és a DIPO Közhasznú Egyesület elhatározták, hogy évente más-más helyszínen rendezik meg ezt a közös falunapot, amellyel hagyományt szeretnének teremteni. (képek megtekinthetők a község honlapján!)

*

Újabb könyv a sorozatban – „Szeretettel vár Pest megye”

Megjelent a „Szeretettel vár Pest megye” című kiadvány. A könyv Szabó Virág fotóival illusztrálva mutatja be Pest megye látnivalóit és példátlan szépségeit.

2009 nem mindennapi esztendő Pest megyének, hiszen 1000 éve alakultak Szent István munkájának köszönhetően az első magyar megyék.

A kiadvány az építészet különböző korait bemutató építészeti remekeken keresztül kalauzol végig a megye egyes részein, kezdve a Megyeházától, a Dunakanyaron, az Európa szerte ismert szentendrei Kovács Margit gyűjteményen, valamint a határainkon túl is népszerű rendezvényeken át, mint a Visegrádi Palotajátékok, a százhalombattai, tököli, ráckevei Summerfest Nemzetközi Néptánc-fesztivál és a mogyoródi Forma-1.

A 100 oldalas kiadvány tíz nyelven került fordításra és kiadásra, amelyet a külföldiek is előszeretettel használhatnak.

*

Szüreti felvonulás

2009. szeptember 26-án Keszeg településen szüreti felvonulás és bál került megrendezésre.

A civil kezdeményezéssel és szervezéssel lebonyolított rendezvény több hetes előkészületei meglátszottak a magas színvonalú programokon
és nagyszámű érdeklőkön.

Délután kettőkor már szinte az egész falun lázas készülődés lett úrrá és nem sokkal kettő után elindult a széles korosztályt,
népviseletbe öltözött kicsiket és nagyokat, helyi táncosokat, valamint ének és civileket is magába foglaló menet.
A menet kígyózó oszlopának résztvevői 4 óra után a Kultúrháznál lévő színpadon léptek fel, hogy szórakoztassák közönségüket.

A műsor zárásaként szőlőpréselés és mustkóstolás volt a műsoron. Este nyolc órától pedig kezdetét vehette a hajnalig tartó mulatság.

Forrás: Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület (DIPO), Váci HVI

Cikk megosztása