A rendezvény a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. szervezésében, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg.

A program hivatalos megnyitóján köszöntőt mondott Debreceni Lajos, a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. ügyvezetője és Simon István Tamás, Doboz nagyközség polgármestere. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nevében dr. Molnár Mária Katalin, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet regionális koordinátora kívánt jó szórakozást a látogatóknak.

A 11 órakor látványos ejtőernyős bemutató keretében érkező égi vendégeink nem csupán egy óriás fakanalat, de szép időt is hoztak magukkal, így a nap további részében igazi szabad strandi hangulat uralkodott.

A Program gerincét a hagyományőrző táncegyüttesek, népdalkörök, zenei társulatok fellépése, a kézműves és iparművészeti termékek, népi kismesterségek bemutatása, valamint a helyi gasztronómiai különlegességek kóstolása képezte. Kosarak, textíliák, kerámiák széles tárházát lehetett megcsodálni, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatták a korongozást is. Biogazdák mutatták be vegyszermentesen előállított termékeiket, sőt kóstolót is kaphattunk a különböző ízesítésű kecskesajtokból, mézekből.

A színpadon többek között a dobozi és telekgerendási dalkörök előadásában szlovák és magyar dalokat, a lengyelországi Dolina Mszanki nétáncegyüttes jóvoltából a tátrai hegyi kultúra dalait, táncait ismerhettük meg. A kamuti néptáncosok ismét elkápráztatták a közönséget magyar népi táncokra épülő műsorukkal.

Kiemelkedő programpont volt a Főzőverseny, melyen 34 csapat mérette meg magát. A mezőny valóban nemzetközi szintű volt. Orosz, szlovák és roma nemzetiségű, és az afrikai kontinenst képviselő baráti társaságok is fakanalat ragadtak. A bográcsokban sertést, marhát, halat, kecskét, szárnyast, vadat és zacskós levest is főztek, az étel közel 700 fő megvendégelésére volt elég. A díjazottak ÚMVP-s ajándékcsomagokat, helyi gasztronómiai különlegességeket, emléktárgyakat nyertek. A „MINŐK” nyertes csapata bebizonyította, hogy a bográcsos ételek versenyén a hölgyeknek is ott helyük. A gasztronómiai remekek zsűrizése után került sor a fellépők, kiállítók és meghívott vendégek, a közönség megvendégelésére.

Ebédidőben érkezett az „Egy hajóban evezünk” vízi túra több mint 100 főt számláló kenus csapata is. A Békési Kajak-Kenu Sport Egyesülettel tartott Wichmann Tamás Európa- és világbajnok kajak–kenus, valamint a sokszoros profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály is.

Hári Richárd , az ÚMVP meglepetésvendége, pontban 16 órakor lépett fel.

Az ÚMVP sátor délelőtt 10 órától délután 18 óráig várta az ÚMVP, az MNVH, a HVI és az Akciócsoport iránt érdeklődőket. A sátor adott helyet az „ismerd meg az ÚMVP-t” c. vetélkedőnek is. A vetélkedő célja nem az volt, hogy a résztvevőket tárgyi tudásukról vizsgáztassa, hanem hogy felkeltse a figyelmet, érdeklődést a Program és a vidékfejlesztés területén működő hálózatok tevékenysége iránt, egyszersmind számunkra is megmutassa, mennyire tájékozottak e témában a helyi lakosok, kell-e változtassunk kommunikációs stratégiánkon. A vetélkedő fődíja egy, a Békés megye területére jellemző termékekből összeállított ajándékcsomag volt. A békési kézzel fonott kosárban helyet kapott a híres Csabai kolbász, a Békési pálinka, a Békési bio-kecskesajt, a csabacsüdi méz és a berényi textil is.

A délelőtti eső miatt csúszó sportversenyekre várók a délutáni jó időt kihasználva asztalitenisszel, tollaslabdával múlatták az időt.

A Miss ÚMVP 2009 bikini szépségverseny bátor résztvevői közül a legszebbek értékes kozmetikai ajándékcsomaggal lettek gazdagabbak. Az esti nagykoncertre történő bemelegítésről a békési Torony Band gondoskodott népszerű nosztalgia slágerek előadásával, majd utánuk egy amatőr zenekar, a Gattaca következett, akik a fiatalabb korosztályt célozták meg rock zenéjükkel.

Az est zárásaként az Exotic zenekar koncertjét élvezhette a több száz kitartó strandoló, a buli végén néhány tucatnyian csendes beszélgetésre gyűltek össze a tábortűz körül. Az igazán kitartók jutalmaként megtartottuk a vizes póló versenyt…

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport

Cikk megosztása