Aki kijött, visszavágyott, vagy maradt. Hogy fanyalogni mindig lehet mindenen, nem újság idehaza, aki viszont mindig az élet derűs oldalát szemléli, ezen a hosszú hétvégén is bőven talált szépet, izgalmasat és valami meglepőt a Budai vár és a Hungaroring Hungarofalujában július 23-26. között.

A (fő)városi ember fesztiválok, vagy nyári szabadságolás során dugja ki az orrát a vidéki zöldbe, vagy megy a hűsítő vízpartra, esetleg választja a túrázós és kerékpáros feszültség-levezetőt. Idén először a várba és a Hungaroringre szervezett Hungarofaluban is megtapasztalhatott valami hasonló életérzést, s még messzire sem kellett utaznia érte.

A kritikus gyermeknépség csúzlizdában versenghetett, vagy eredeti hangulatú meseszínpados rendezvények előtt múlathatta az idejét. Még azok a külföldi kölkök is eltátották a szájukat és lecövekeltek egy félórára a Ládafia Bábszínház vagy a Márkuszínház előadásai alatt, akik egy kukkot sem érthettek a kedves előadásokból, de a belevaló gyermekprogramok erejét ők is megérezték.

A nagyobbakat hol a szíve, hol a patrióta lelke, esetleg a jó orra vagy a kíváncsisága vezette az egyes LEADER- faházak mestereihez, portékáihoz. Bevallom engem sikeresen megitattak életem első, és egyben fantasztikus ganádpusztai ribizli-gyümölcsborával. A börzsönyi ízek után beleszagoltunk a kemencés lángos illatfelhőjébe, és volt olyan régiós faház, ahol már vártak is ránk a borozásunkat látva, s kínálták is a kecskesajtot kóstolásra. A Velencei-tó küldötte leginkább turisztikai értékeit igyekezett népszerűsíteni kiadványaival, de sikeresen meg is totóztatott minket bortúrás szokásainkról kérdezősködve. Ettünk bio kölesgolyót – kókuszosat -, gyönyörködtünk a fegyverkovács, vagy a csuhébabás remekeiben, aztán leragadtunk a vert csipke-készítő néni munkáját látva az Észak-magyarországi régió faházánál.

Mozgásra sarkallhatott sokakat a színpadon fellépő remek vidéki hagyományőrző csapatok valamelyike, a Pacsai Citerások, Nagykapornak Vörös és fekete tánccsoportja, a Dióskáli Kála Néptánccsoport, a Kállai Lakodalmas csoport, vagy a Szokolyai Dalárda.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott rendezvényen saját faházzal jelent meg a programot népszerűsítő szakhatóság is, amely elsősorban a különböző pályázati lehetőségekről és következő programjairól tájékoztatta az érdeklődőket. A következő nagy dobás a nyár nemzetközi fiatalságát százezres számban megmozgató rendezvénye, a Sziget fesztivál lesz augusztus 12-17. között. Ezen a nagyszabású programon Hungarikum faluval vesz részt az ország 7 régiója. A közönség a Hungaroringhez képest teljesen más lesz, a népszerű hagyományőrző programok és a fiatalság kíváncsiságát kielégíteni vágyó vidéki alkotók és kereskedők biztosan megtalálják a maguk közönségét az Óbudai-szigeten is.

Érezhetően nagy sikere volt a Hungaroringen felépített Hungarofalunak is, ahol a régiók a verseny vendégeinek bemutatták a rájuk jellemző termékeket, turisztikai kínálatot. A legnagyobb sikere a faluban dolgozó két kovácsmesternek volt, akik munkájukkal még a rajttól is „visszatartották” az érdeklődőket. Tanulsága ennek a rendezvénynek, hogy azok a faházak voltak a leglátogatottabbak, ahol a vendégeket idegennyelvű kiadványokkal is várták.

Forrás: umvp.eu;
fotók: Lékó Tamás, Kecskeméti Dávid, umvp.eu

Cikk megosztása