A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával megvalósuló 2009. évi public art projektje keretében "Az én kis falum" elnevezéssel országos, nyílt pályázatot hirdet public art munkák kistelepüléseken való megvalósítására.

A pályázatokat 2009. augusztus 3. (hétfő) 15 óráig beérkezően kell benyújtani

A pályázat lebonyolítója az MMIKL szakmai igazgatósága, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus (a továbbiakban: Lektorátus).
A Lektorátus - a 2008-ban nagy szakmai és közönségérdeklődés mellett lebonyolított public art programja továbbfejlesztéseként - a 2009. évi projektjében célul tűzte ki a public art kistelepülési válfaja létrejöttének, a társadalmi nyilvánosság tereiben megvalósuló, kortárs, problémamegszólító művek falvakban való megjelenésének ösztönzését is.

A kiíró a pályázóktól a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok problémáihoz kötődő, kötetlen műfajú, lehetőleg helyspecifikus és interaktív, de minden esetben kontextusfüggő, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket tematizáló műveket vár. A 2009 őszén-telén megvalósuló public art művek a kortárs művészet eszközeinek segítségével kíséreljenek meg közérdeklődésre igényt formáló kérdéseket felvetni, a nem művészet-orientált közönségréteget a művek által teremtett szituációk révén elgondolkodtatni. Törekedjenek a párbeszéd ösztönzésére, amelynek segítségével a helyi társadalom különböző szegmenseit véleményformálásra és együttgondolkodásra késztethetik.

Műfaji vagy technikai megkötés nincs.
A public art mű lehet: akció, performance, installáció, szobrászati tárgy, murális alkotás, integrált design, fényfelirat, kivetítés stb.

A pályázók maguk választhatják ki és kérhetik fel a települést, ahol a munkájukat meg kívánják valósítani. Pályázati partnernek olyan települést választhatnak, amelynek a lélekszáma nem haladja meg a 4000 főt. A pályázatkiíró csak az Önkormányzati Minisztérium honlapján (www.bm.hu), az önkormányzatok menüpont alatt letölthető önkormányzati címtárban szereplő lakosságadatokat fogadja el a pályázat szempontjából hitelesnek. Ha az alkotók a települést megnyerték az ügynek, az önkormányzat támogató nyilatkozatát csatolva pályázhatnak.

A pályázható összeg megvalósuló művenként maximálisan 1 000 000 Ft, amely összeg sem az áfá-t, sem az esetleges munkáltatói közterheket nem tartalmazza, azokat a pályázatkiíró a megítélt összegen felül fizeti.

A teljes pályázható keretösszeg nettó 2 000 000 Ft.

Részletes kiírás és egyéb információ: http://tender.sff.hu/4023.palyazat.az_en_kis_falum

Cikk megosztása