Az impozáns Puskás Ferenc Akadémiához tartozó középiskola aulája zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik színvonalas előadásokon keresztül ismerhették meg, hogy mi a titka az egészséges életnek.

Elhangzott, hogy tudományos adatok igazolják, hogy egészségünk a genetika és a környezeti adottságok mellett mintegy 50 %-os mértékben az életmódtól, ezen belül pedig a táplálkozási szokásainktól függ. Ezért egyáltalán nem mindegy hogy mi kerül az asztalra. Ezt felismerve döntöttek úgy a Békés megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (lánykori nevén ÁNTSZ) vezetői, hogy magukhoz ragadják a kezdeményezést. A Hatóság ezáltal új szerepkörben, egyfajta segítő szerepet betöltve mentora lett a programnak, melynek legfőbb célja, hogy egészséges, helyi termelők által előállított alapanyagokból készült ételek kerüljenek gyermekeink tányérjába nap mint nap az óvodákban, iskolákban, és a programot kibővítve a későbbiekben remélhetőleg már a kórházakban is.

A konferencián elhangzott, hogy a 2009-ben a közétkeztetésre és a táplálkozási szokásainkra is kiterjedő országos vizsgálatok megdöbbentő tendenciákat tártak fel. A menzai koszt a megengedett só és cukor mennyiség többszörösét tartalmazza, magas az ételek állati eredetű zsírtartalma, kevés a zöldség és gyümölcs. A teljes-kiőrlésű gabonafélék és a hal pedig szinte teljesen hiányzik az étrendből.

Dr Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy működőképes megoldásnak nevezte a programot, amelyen keresztül rövidíthető az élelmiszerlánc, helyzetbe hozhatók a helyi termelők is, ezáltal pedig élénkülhet a helyi gazdaság. Megjegyezte, hogy a minőségi közétkeztetéshez szükséges élelmiszer nyersanyagok megtermelésének nagy élőmunka igénye van, amibe akár a START munkaprogram is bevonható.

Cikk megosztása