Az ősz beköszöntével még inkább központi kérdéssé válik mindennapjainkban az egészségünk megóvása. Az aktuális lapszám első írásában a borok és összetevőinek vírusellenes hatásait vizsgálják a szakértők a COVID-19 vonatkozásában. A bor az emberi kultúra talán legrégebbi és legkedveltebb itala, aminek egészségre gyakorolt jótékony hatásai már az ókorban is köztudottak voltak.
A 2022. őszi lapszáma ide kattintva érhető el.
A soron következő cikk fókuszában a különböző mezőgazdasági fő- és melléktermékek energetikai felmérése áll. A különböző mezőgazdasági biomasszák, maradványok és melléktermékek megfelelő kezelésével lecsökkenthetők azok környezeti hatásai. Ennek egyik alternatívája biogáz, valamint agripellet fűtési célú előállítása. A cikk szerzői egy ebben a témában készült kutatási projektet mutatnak be.
Magyarország levegőminőségi helyzetét vizsgálva megállapítható, hogy a kisméretű részecske koncentráció okozza a legkedvezőtlenebb levegőminőségi hatásokat, aminek legjelentősebb forrása a lakossági szektor után a mezőgazdaság. Jelen lapszám utolsó cikkében a mezőgazdasági kibocsátáscsökkentési technológiák alkalmazásának tapasztalait felmérő kérdőív részeredményeit mutatják be a szerzők, amely felmérés a HungAIRy LIFE integrált projekt részeként valósult meg.
Szeretne kutatási témájában egy angol nyelvű, lektorált, tudományos folyóiratban publikálni? Vegye fel a kapcsolatot a szerkesztőséggel, a [email protected] e-mail címen!
A Hungarian Agricultural Research az MTMT-ben:
https://support.mtmt.hu/journalsearch?mtid=1023109
https://m2.mtmt.hu/api/journal/1023109
Forrás: HAR