Idén első alkalommal rendezik meg az Agroturizmus Étele elnevezésű versenyprogramot, a „Magyarország étele” rendezvény részeként. Ezzel az eseménnyel 2025-ben immár nyolcadszor találkozhatnak az érdeklődők, amelyet idén a IV. Magyar Gasztronómia Napján tartanak meg.

Az Agroturizmus Étele 2025. verseny a Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület együttműködése hívta életre. A termelői alapanyagok felhasználásával készült 3 fogásos versenyműveket és italokat vidékfejlesztési és gasztronómiai zsűri is értékelni fogja a döntőben. Értékelési szempontokat a konyhatechnológiai megoldások mellett a fenntarthatóság, a kreativitás, a táji jelleg határozza meg. Aki ellátogat a két napos rendezvényre, megtekintheti a döntőbe jutott ételeket és a Termelői Vásár és Vidékfejlesztési kiállítást.

Helyszín: Debreceni Egyetem Szolnoki Campus
(5000 Szolnok, Tiszaliget sétány 14.)
Időpont: 2025. április 26-27.

A rendezvény megnyitójára 2025. április 26-án, szombaton 9 órakor kerül sor, noha a versenyzők már a kora reggeli órákban elfoglalják helyüket a verseny idejére kialakított konyhákban. A megnyitón beszédet mond Franyik Ferenc, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozat elnöke és Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke.

A versenyművek nemcsak kóstolás során mérettetik meg magukat, hanem egy szakmai zsűri külön is értékeli azokat szombaton 10 órától, amelyet az Agrotrend, a program hivatalos médiapartnere által mindenki élőben követhet a hírportál közösségi média felületén. A zsűri kiemelt figyelmet fordít a beérkezett pályaművek agroturisztikai sajátosságaira, a felhasznált helyi termékek arányára, valamint az ételek terroir jellegére.

A szakmai programok mellett a Kislépték Egyesület főszervezésében, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara társszervezésében a helyi és térségi vidékfejlesztési szereplők és helyi termelők számára Termelői Vásárt és Vidékfejlesztési Kiállítást szervez. A kiállítás nemcsak értékesítési lehetőséget biztosít a termelők számára, hanem egy úgynevezett Gasztroszemlén is részt vehetnek a jelentkezők. A Gasztroszemle célja, hogy a termékek és a maguk a termelők is az értékelési folyamat eredményeként visszajelzést kapjanak termékeikről, valamint értékesítési technikáiról. A vásár szombaton 9 és 17 óra között, vasárnap 9 és 15 között tart nyitva.

A díjakról, rendezvényről, a tudományos szakmai konferenciáról bővebben a Magyarország Étele közösségi oldalán és honlapján olvashatnak.

Forrás: Kislépték Egyesület

Cikk megosztása