Várhatóan mindent megtesz majd a „hat nagy” tagállam közé sorolt Lengyelország, hogy július 1-én megkezdett uniós elnöksége során az egész európai közösség előtt demonstrálja a méretéből és gazdasági súlyából eredő érdekérvényesítő képességét.

Az egységes belső piac kiépítésének folytatását fontos célkitűzésként említi a lengyel elnökséget bemutató hivatalos anyag. Varsó ezen belül is külön hangsúlyt kíván fektetni az elektronikus szolgáltatások tagállamok közötti forgalmát nehezítő jogi akadályok leépítésére. Ezen felül a kis- és közepes vállalkozások tőkéhez jutása, illetve ezek harmadik országbeli tevékenykedésének támogatása terén is előrelépést kíván elérni a lengyel elnökség.

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformjától azt várja Varsó, hogy az átalakított támogatási rendszer a piaci szempontok erőteljesebb figyelembevételét és az élelmiszerbiztonság növelését segíti elő. Az erről folytatott vita viszont aligha zárul le a lengyel elnökség alatt.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai között folyó, dohai fordulónak nevezett világkereskedelmi tárgyalások folytatását is feladatul tűzte ki maga elé a Varsó az elnökség idejére. Ezen felül a harmadik országokkal folytatott kereskedelem korlátainak további leépítését, illetve a szellemi jogok védelmének erősítésére is törekedni kíván Lengyelország az EU kereskedelmi partnereivel folytatott tárgyalásokon.

 

Cikk megosztása