Vidékfejlesztési Minisztériumban elkészült az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák már augusztusban hozzájussanak a kártérítéshez - jelentette ki Fazekas Sándor azt követően, hogy Brüsszel jóváhagyta a Bizottság 210 millió eurós kártérítési javaslatát. Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, az őstermelőket is.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azonnal megkezdi a kifizetések előkészítését. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak ötven százaléka, mivel az árak ma a korábbiaknál alacsonyabbak. A Termelői és Értékesítési Szervezetek (TÉSZ) tagjai Operatív Programjuk révén, akár hetven százalékos kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26. és június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkínire és külön magyar közbenjárásra a paprikára is. Azok a termelők, akiknek eladhatatlan készleteik vannak, június 30-ig jelentkezhetnek a termelői szervezeteken keresztül az MVH-nál. Így az adminisztrációs teendőket a termelői szervezetek végzik el. A támogatási kérelmeket július 15-ig lehet benyújtani.

Mint ismeretes, Fazekas Sándor a magyar fogyasztók védelme érdekében már május 27-én, a német hasmenésjárvány hírének bejelentésekor elrendelte, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrizzék a hazánkba érkező spanyol eredetű friss zöldség szállítmányokat.

A magyar elnökség páratlan gyorsasággal összehívta a tanácsülést, és rekordidő alatt megoldotta a problémát, megmentve ezzel az EU zöldségágazatát. A június 7-i ülésen a miniszterek abban állapodtak meg, hogy valamennyi zöldségtermelőt kártalanítani kell. Az ötórás tanácskozáson a tárcavezetők azt kérték Dacian Ciolos mezőgazdasági biztostól, hogy a Bizottság emelje meg a 150 millió eurós támogatási keretet, növelje a kártérítés mértékét, és terjessze ki más zöldségfélékre is a kompenzációt.

A Bizottság a Miniszterek Tanácsának összes észrevételét elfogadta, és egy napon belül újabb javaslatot terjesztett elő: 210 millió euróra emelte a zöldségtermelők azonnali megsegítésére szánt összeget, a kártalanítást kiterjesztette az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinire és a paprikára is.

Fazekas Sándor az elmúlt hetekben minden nyilvános szereplést megragadott arra, hogy azt kérje a feldolgozóktól, a közétkeztetőktől és a kereskedőláncoktól, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen az uborkáról kiderült, hogy semmi köze a járványhoz. Minden alkalommal hangsúlyozta, hogy a magyar zöldség és gyümölcs biztonságosan fogyasztható és egészséges. Szerencsére a járvány megállt, új betegeket nem regisztrálnak, Oroszország pedig hamarosan feloldja az EU-ból származó zöldségekre elrendelt importtilalmat.

Cikk megosztása