Felhatalmazta a Tanács a  május 17-i ülésén az elnökséget, hogy kompromisszumos javaslatokat tegyen az Európai Parlamentnek a gazdaságirányítás erősítését célzó hatos jogszabálycsomagról folyó háromoldalú intézményközi egyeztető tárgyalásokon. Az elnöklő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kifejezte reményét, hogy az Európai Parlament pozitívan értékeli a Tanács álláspontját.

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (ECOFIN) hosszúra nyúlt ülésének legjelentősebb eredményeként üdvözölte a május 17-i ülést záró sajtóértekezleten Matolcsy György, hogy a hatos jogszabálycsomag kérdésében „minden tagállam támogatta az elnökség javaslatait”. A miniszter köszönetet mondott a tanácskozáson és a sajtókonferencián is jelen lévő Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztosnak a segítő közreműködéséért. Úgy vélte, ezzel kezdetét vette a gazdasági kormányzás reformját szolgáló hat jogszabály elfogadásának utolsó szakasza. „Remélem, az Európai Parlament pozitívan értékeli a Tanács álláspontját, mert rendkívül fontos, hogy június vége előtt véglegesítsük a jogszabálycsomagot, és minden kétséget eloszlassunk azzal kapcsolatban, hogy az európai jogalkotók eltökéltek a válság kezelésére” – közölte Matolcsy.

Az ECOFIN március 15-i ülésén hagyta jóvá azt az előzetes álláspontot, amely alapján a magyar elnökség előbb nem hivatalos, majd április végén hivatalos tárgyalásokat kezdett az Európai Parlamenttel és a Bizottsággal a hatos jogszabálycsomag első olvasatos elfogadásáról. Az jogszabálytervezetekről készített EP-jelentésekhez összesen mintegy kétezer módosító indítvány érkezett, amelyek több lényeges ponton eltérnek a tagállamok által elfogadott előzetes állásponttól. Az elnökség a május 17-i ECOFIN-ülésen a fő vitás kérdésekben kérte ki a tagállamok véleményét.

A Tanács ülésén Matolcsy emlékeztette minisztertársait, hogy a hatos jogszabály kulcsfontosságú dosszié az elnökség és általában a Tanács számára is. A szabályozás célja a költségvetési politika és a makrogazdasági felügyeleti mechanizmus megerősítése, ami a válságra adott átfogó európai válasz fontos eleme. Az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács februárban arra kérte a Tanácsot, hogy júniusban érjen el végső megállapodást az Európai Parlamenttel. „Ha teljesíteni akarjuk ezt a célt, most kell lépnünk” – fogalmazott Matolcsy. Jelezte, hogy az elnökség maximális sebességgel dolgozik, szinte naponta tartanak trialógust. Mindez azonban nem elegendő, a Tanácsban és az EP-ben is valamennyi félnek rugalmasságot kell tanúsítani – hívta fel a figyelmet a miniszter.

 

Cikk megosztása